Escut de Premià de Mar
Notes de Premsa
28 FEBRER 2017

L'1 de març l'Ajuntament de Premià de Mar, s'adhereix a la commemoració del Dia mundial per la Zero Discriminació associada a les persones amb VIH/Sida. Aquest any sota el lema Fes-te sentir! es vol recordar que tothom pot contribuir per aconseguir que la societat sigui més justa i igualitària.

Aquesta campanya recorda els drets fonamentals de les persones i fa esment en el fet que la Zero Discriminació implica que tothom té dret a rebre un tracte digne, de respecte, de privacitat i de confidencialitat. 

Actualment s'estima que a Catalunya hi ha 33.600 persones que viuen amb el VIH. Els grans reptes en l'abordatge del VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITS), son:

• Reduir el nombre de noves infeccions
• Detecció precoç i reduir el retard diagnòstic
• Promoure una resposta social constructiva fomentant la inclusió social i fent front a l'estigma.

Cal recordar que el ple d'octubre de 2016 va aprovar, amb el suport de tots els grups municipals, una moció presentada per CP-PA per fer front a l'estigma i la discriminació relacionats a l'epidèmia del VIH/Sida. Entre els acords de la moció hi ha el d'incorporar la data de l'1 de març, Dia per la Zero Discriminació, entre les diades commemoratives del municipi, com a compromís ferm per fer front a l'estigma i la discriminació relacionats al VIH/sida.

Els altres acords de la  moció aprovada són:

  • Impulsar conjuntament amb el govern de la generalitat de Catalunya el Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, on l'objectiu general d'aquest sigui eliminar l'estigma i la discriminació associada al VIH i a la sida a Catalunya. Contribuir, des dels ens locals, a participar-hi i desenvolupar-lo per tal que esdevingui una eina real des d'on els municipis i altres administracions puguin treballar contra l'estigma i la discriminació en el seu àmbit competencial.
  • Prendre el compromís d'incloure missatges centrats en la no discriminació i la no estigmatització, i en favor dels drets humans, en totes aquelles accions que es duguin a terme al municipi en l’àmbit del VIH/sida.
  • Tenir present les necessitats de les persones que viuen amb el VIH en els serveis oferts a nivell municipal, vetllant perquè no es produeixin situacions de discriminació en el marc de les seves competències, així com en les empreses i organitzacions on el govern municipal hi tinguin representació.
  • Sol·licitar als Departaments de Salut i Ensenyament a desenvolupar, conjuntament amb el municipi (en el marc dels Consorcis existents, si s'escau), accions i programes dirigits a la promoció de la salut sexual de manera integral als centres educatius, on es doni tota la informació adequada contra l'estigma i la discriminació relacionats al VIH/sida.
  • Sol·licitar a l'Ajuntament la col·laboració amb les entitats sense ànim de lucre que treballen en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya des d'una perspectiva comunitària i, en concret, amb el Comitè 1r de Desembre com a plataforma unitària d'entitats en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya, donant el suport necessari en la difusió de les seves tasques i activitats.
  • Informar d'aquest acord al Govern de la Generalitat (conselleries de Salut, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Ensenyament i Presidència), als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis, i al Comitè 1r de Desembre, com a plataforma unitària d'ONG-SIDA de Catalunya.”