Crònica del ple d'octubre de 2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
19 OCTUBRE 2017
  • Ja hem tractat sobre un dels punts més rellevants del ple municipal d'ahir, aquest conveni per la transformació de la carretera de Premià de Dalt: no tant potser pel debat que va suscitar però sí per les seves conseqüències efectives.

    Repassem ara els altres temes i moments destacats d'una sessió, la d'ahir, que va tenir dues parts ben diferenciades, un cop més: la part més administrativa, amb els punts que portava a aprovació l'equip de govern, i la part de les mocions, que va recolzar sobretot -com era d'esperar- en la moció sobre la repressió policial de l'1 d'octubre i esdeveniments posteriors d'aquest octubre excepcional al nostre país: aquí sí que hi va haver debat polític, naturalment, i també algun moment de crispació.

    Però d'això en parlarem després. Abans ens fixem en la primera part, que va tenir com a aspecte més substancial l'aprovació de les ordenances fiscals i preus públics per l'any 2018. Ahir en coneixíem els trets i les variacions principals de la mà del regidor d'hisenda, Miquel Àngel Méndez, que va ser justament l'encarregat de defensar el document durant el ple. Recordem, com ens va dir ell, que són unes ordenances que mantenen -segons el govern- la pressió fiscal, especialment pel que fa a l'IBI i que presenten com a novetats principals una rebaixa en l'ocupació de via pública i en el servei d'atenció domiciliària i que iguala el règim de recollida de brossa de les parades del mercat a la resta de comerços. També suposa, ja ho vam destacar ahir, la gratuïtat de la vinyeta per l'estacionament en zona blava d'estiu pels empadronats a Premià de Mar.

    Què hi va dir l'oposició? Doncs podríem dir que -en un debat que podríem qualificar de tènue- els grups de la Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca van tornar a acusar el govern de no aprofitar prou la política impositiva per obtenir més recursos i escometre més actuacions, sobretot en l’àmbit social. També, sobretot en el cas dels primers, es va recordar al govern que existeixen modalitats de tributs que es podrien explorar per tal d'obtenir més rendiment.
    Com diem l'altre grup que va formular objeccions va ser Crida Premianenca, que -ja s'ha dit- va retreure al govern que insisteixi a mantenir la pressió fiscal baixa quan encara -segons ells- queden tantes coses per fer al nostre municipi.

    La resposta de l'equip de govern, amb la veu de Miquel Àngel Méndez, podríem dir que també reproduïa arguments ja sentits: segons Méndez en les circumstàncies actuals és oportú no exigir més sacrifici a les butxaques dels ciutadans (va recordar que Premià de Mar té la pressió més baixa del Maresme) i no cal patir pels recursos i les actuacions perquè la situació financera de l'Ajuntament permet escometre tot allò que el govern es proposa.

    Més enllà d'aquestes consideracions de fons fem notar un detall cridaner que suposa també una novetat interessant, per bé que només afecta un contribuent de Premià de Mar: les ordenances de 2018 contemplaran una bonificació en l'IBI del 95% amb efectes retroactius dels últims 5 anys per l'empresa que explota la piscina municipal, a canvi que aquesta empresa ofereixi a partir d'ara un seguit de serveis i prestacions a la població amb caràcter social per valor de l'import que ara deixaran de pagar. Mirarem d'explicar aquesta circumstància amb més detalls en pròximes edicions.

    Fem notar que en aquest debat els grups del PP i Ciutadans no van intervenir més enllà d'anunciar el seu vot, i que ERC únicament va reclamar un estudi més acurat per tal de poder abordar l'aprovació de les ordenances amb més coneixement de causa.

    Finalment ordenances i preus públics es van votar per separat: en tots dos casos van prosperar gràcies als vots de l'equip de govern i PP; ERC i CS es van abstenir i Crida va votar en contra, mentre que la Coalició d'Esquerres va votar en contra en el primer cas i es va abstenir en el segon.
    Aquesta primera part del ple va donar poc més de si, però consignem l'aprovació d'una pròrroga en el conveni que permet la contractació d'aturats per part de l'Ajuntament en el marc del programa autonòmic Treball i Formació del SOC.

    I com diem la 2a part, tant des d'un punt de vista cronològic com temàtic, va arribar amb les mocions, on va despuntar per raons òbvies la que inicialment presentaven la Coalició d'Esquerres i ERC de condemna a la repressió policial de l'1 d'octubre i a la qual finalment es van sumar -amb una transacció prèvia de punts- CiU i Crida Premianenca.

    En un principi era una moció només referida als fets del diumenge 1 d'octubre però els retocs posteriors van fer que incorporés moltes altres consideracions a partir de tot el que s'ha esdevingut en aquests 18 dies, amb l'episodi final de l'empresonament de Sánchez i Cuixart. Els grups es van manifestar i ho van fer de la mateixa manera que ho han fet cada vegada que els hem demanat interpretacions i valoracions al llarg d'aquestes últimes setmanes i també en l'espai d'opinió diari del PN; podríem dir que en aquest sentit no vam sentir arguments massa nous llevat potser de la qüestió del presumpte adoctrinament escolar, que seria un dels últims debats públics arran de les acusacions de Ciutadans i que de fet va motivar ahir el moment més tens. Fem una fotografia sonora de la ronda d'intervencions per deixar constància una vegada més de la posició dels uns i els altres i reproduïm justament aquest moment final de discussió entre l'alcalde Miquel Buch i el portaveu de Ciutadans Josep Maria Cano. Previsiblement la moció es va aprovar amb el vot a favor dels 4 grups que la presentaven i el vot en contra de PP i Cs. 

    No era aquesta l’única moció que es portava a aprovació; n'hi havia 3 més de Crida amb una intenció -podríem dir- més pràctica i efectiva en l’àmbit estrictament local. En aquest punt fem notar una circumstància important que no hem acabat de resoldre: a l'ordre del dia s'indica, en aquest apartat, que es tracta de “mocions no resolutives”, i per alguns comentaris que es van fer ahir sospitem que s'ha produït algun canvi pel que fa al caràcter vinculant o no d'aquests documents. Estem al darrera d'aclarir-ho.

    Sigui com sigui, expliquem que Crida proposava en aquestes mocions naturalitzar un espai de la platja de Llevant; crear una xarxa antirumors i fer una campanya contra els prejudicis (especialment en l’àmbit ètnic i religiós); i sumar-se a la campanya ‘No puc esperar’ d'atenció als afectats de determinades malalties que en un moment donat poden necessitar amb urgència fer ús d'un lavabo, i en aquest sentit es demanava que s'ofereixin els lavabos de les dependències municipals i es convidi també els establiments comercials a afegir-se. 

    Totes 3 mocions es van aprovar, però -com diem- no sabem en quina mesura les podem considerar d'acompliment obligatori. I ens fixem en la primera: escoltem el regidor de Crida Premianenca Andreu Mumbrú i la resposta que li donaven la regidora de Medi Ambient Olga Safont i el mateix alcalde Miquel Buch, que expressaven reserves pels costos de l'actuació, per motius de competències i també per les dificultats econòmiques que tindria l'Ajuntament de Vilassar de Mar, que hauria d'estar necessàriament involucrat en el projecte. Com dèim la moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups de l'oposició i l'abstenció de l'equip de govern.

    I acabem amb la nota més amable del ple d'ahir, que de fet va tenir lloc abans que comencés la sessió: quan els regidor havien segut als seus seients va aparèixer a la sala un membre de la delegació premianenca de l'AECC que els va lliurar una samarreta de suport a la lluita contra aquesta malaltia: tots els regidors se la van posar i es van fer una foto de família al centre de l'estança exhibint el seu suport a l'entitat. Recordem que avui justament s'escau el Dia contra el Càncer de Mama i que aquesta associació ha convocat una caminada solidària aquest diumenge al nostre municipi.

    Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar 

^