Crònica del ple ordinari de gener de 2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
21 GENER 2016
  • Les mocions van dotar de contingut el primer ple de l'any 2016 de l'ajuntament de Premià de Mar, i això que no es van arribar a debatre les 8 que hi havia a l'ordre del dia.

    D'entre les que es van debatre en destaquem, pel debat que van motivar, dues, una que es va aprovar i una altra que no. Anem per la segona, un text en defensa de l'ensenyament públic a Premià de Mar, que presentaven conjuntament Coalició d'Esquerres, ERC i Crida Premianenca, i que comptava amb el suport inicial de Ciutadans, que demanava que l'Ajuntament fes un esforç en promoció i suport de les escoles públiques davant de les concertades, especialment en període de matriculació i que no es va aprovar finalment per un desacord al voltant d'un qualificatiu. Josep Maria Molins, d'ERC, parlava d'una oportunitat perquè es fes palesa la qualitat de les escoles públiques de la ciutat.

    Des de l'equip de govern, la regidora d'Ensenyament Esmeralda Calleja anunciava el vot contrari atenent que no poden discriminar cap escola que rebi suport públic, siguin estrictament públiques o privades concertades.

    Però com diem, un qualificatiu no va deixar prosperar la moció. El grup de Ciutadans considerava que en el text no havia d'aparèixer l'expressió de l'escola inclusiva i catalana’, pel tarannà sobiranista que, entenen, implica l'expressió i, proposaven que es canviés per ‘inclusiva i universal’. El text però no es va moure.

    L'alcalde Miquel Buch va demanar que la moció quedés sobre la taula per buscar un acord, tot i recordar que el govern votava en contra de la moció. Finalment, però, es va passar a votació i la moció es va rebutjar.

    L'altra moció destacada venia de la fusió d'una que presentava el grup de Ciutadans i una altra de Crida Premianenca, que finalment van fer seva tots es grups, en aquest cas contra la transfòbia i l'assetjament al col·lectiu LGTBI, especialment en l’àmbit educatiu, un moció que tenia com a rerefons el suïcidi el passat desembre d'un menor transexual a Barcelona després de patir assetjament sexual.
    La moció es va aprovar per assentiment.

    També per assentiment es va aprovar una moció que presentava ERC perquè Premià de Mar fos una ciutat ‘cardioprotegida’, en el sentit que es comptés amb desfibril·ladors a espais esportius o de molta presència de veïns. La regidora de Salut Pùblica, Olga Safont, va agrair que ERC acceptés les seves propostes en el sentit que els patrulles de la Policia Local estiguin també dotats d'aquests aparells.

    Més mocions: Crida Premianenca en presentava una altra per la creació d'un registre de vivendes buides i per la implementació de mesures per lluitar contra emergències en l’àmbit de l'habitatge. La moció, però, no es va arribar a debatre per culpa d'una vella coneguda: la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, la LRSAL.

    En canvi sí que va prosperar una altra moció de Crida que demanava que la comissió de nomenclàtor busqués la manera de recuperar la figura del mestre Cristòfol Ferrer en algun espai públic.

    I una altra moció de Crida que demanava una parc de Nadal per les properes festes, va prosperar després, però d'algunes renúncies que també hi apareixien, com ara la celebració d'una revetlla la nit de cap d'any.

    Finalment, una altra moció que inicialment presentaven conjuntament tots els grups municipals sobre la situació laboral que travessen els treballadors de la cadena de fleques Daunis, també va quedar sobre la taula després que, segons va explicar  l'Alcalde, ho demanessin els propis treballadors que estarien en un procés de negociació amb l'empresa.

    També va haver preguntes: ERC demanava al govern sobre el problemes d'accessibilitat per a persones discapacitades al camp de futbol: el regidor Jordi Tomàs va reconèixer que l'accés al camp era complicat des del carrer de la plaça, però n'hi ha d'altres accessos,c om des de la Riera o des del Pavelló que sí són adaptats. Per la seva part, i fora de l'ordre del dia, Crida va demanar a l'alcalde Miquel Buch sobre la resolució del Síndic de Greuges respecte del procés participatiu del port de la ciutat. Buch va dir que els contestaria, però no ho va fer en aquell moment.  
    Pel que fa als punts que passava a aprovació l'equip de govern, força de tràmit, hi havia, en el capítol econòmic, donar compte d'un informe d'intervenció en relació a resolucions adoptades per l'alcalde contràries a les objeccions de la intervenció municipal i l'aprovació de modificacions d'articles de les bases d'execució del Pressupost. També es presentaven canvis en els criteris per bonificacions de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres i, en l'apartat de recursos humans un informe sobre el personal eventual municipal. Tots els punts es van aprovar.                

    I al final del ple, l'anunciat comiat del regidor del grup municipal de Ciutadans Sergio Sanz que deixa  el plenari per a dedicar-se integrament a la seva tasca com a diputat al Parlament de Catalunya. Tots els portaveus dels grups municipals i l'alcalde Miquel Buch van agrair a Sanz la seva tasca al consistori des de les eleccions municipals del 27 de setembre passat i li van desitjar sort en la seva etapa al Parlament.
    El substitut de Sergio Sanz al ple serà Rodrigo Andrade, representant de Ciutadans al programa ‘La tertúlia política’ de Ràdio Premià de Mar.  

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar 

^