El Patronat
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Documents
 

Patronat
Patronat

Els marcs arrodonits de les portes del Patronat conformen una de les façanes més peculiars de Premià de Mar. L'edifici seu del Patronat Social Premianenc és una mostra del modernisme català de principis del segle XX, però a dia d'avui desconeixem el nom de l'arquitecte que el va dissenyar.

En aquest punt del carrer mossèn Paradeda el 1918 s'hi va inaugurar el Cinema Catalunya. Era la segona sala de cinema de Premià de Mar: la competència amb el cinema de l'Amistat estava servida.

Ara bé, qui era aquest home que dóna nom al carrer? Doncs bé, mossèn Josep Paradeda era el rector de la parròquia de Sant Cristòfol que l'any 1928 va propiciar la creació del Patronat Catequístic.

Conjuntant els ensenyaments religiosos i la cultura popular amb un cert esperit de màrqueting, mossèn Paradeda va ser l'instigador, per exemple, de permetre l'entrada lliure als espectacles a tots aquells nens que presentessin un tiquet conforme havien assistit a la darrera sessió del catecisme parroquial. De fet, aquesta relació entre teologia i cinematografia va ser tal que, durant la postguerra i mentre no es remodelava l'església de Sant Cristòfol, el cinema era el lloc on s'hi deia missa.

El gran gir del Patronat va succeir el 1971 quan, per tal de demostrar el nou tarannà laic de l'entitat, es va canviar el nom del Patronat Catequístic pel de Patronat Social Premianenc, amb el qual encara avui és conegut. Eren els darrers anys del franquisme i tota l'efervescència social dels setanta es va deixar notar al Patronat amb actuacions com les d'Ovidi Montllor o Quico Pi de la Serra.

Actualment, el Patronat té una sala amb platea, amfiteatre i 170 butaques. Allí s'hi pot veure una programació teatral pròpia i projeccions periòdiques de cinema.

^