Crònica del ple ordinari del 22 d'abril de 2015
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
07 MAIG 2015
  • Tot i que l'ordre del dia del ple d'abril presentava més continguts que algunes de les sessions anteriors, en aquesta penúltima sessió del present mandat van ser de nou les mocions – i algunes de les preguntes - les que van generar més debat polític.

    Pel que fa als punts que presentava a aprovació l'Equip de Govern, tenien un pes destacat els que arribaven de les àrees econòmiques. En aquest sentit es donava compte del decret d'aprovació del marc pressupostari 2016-2018, un marc d'actuació econòmica –va explicar el regidor d'Hisenda Miquel Àngel Méndez, que marca una orientació sense implicar, però un compromís concert pel que fa a les seves pautes d'ingressos i despeses. Sí que es passaven a aprovació els comptes de la gestió recaptatòria de l'any 2014. Sobre aquesta qüestió, Méndez va explicar que s'havia recaptat un 91,66% del total, una xifra que va considerar positiva. El punt es va aprovar amb les abstencions de Crida Premianenca i Coalició d'Esquerres. També des de les àrees econòmiques es presentaven les xifres de pagament als proveïdors del darrer trimestre. Méndez va explicar que les factures s'han pagat en una mitjana de 18,98 dies.

    A banda de les qüestions econòmiques, Serveis Centrals presentava la modificació de l'ordenança de les zones blaves d'estiu per acollir nous supòsits un punt que es va aprovar per assentiment.

    L'Equip de Govern presentava també dos punts d’àrees diferents però amb el denominador comú de venir afectats per la Llei de Racionalització de les Administracions Locals, la LRSAL. La primera, de l’àrea d'Ensenyament, era per demanar a la Generalitat un informe d'inexistència de duplicitat i competència per aprovar subvencions de transport universitari i a centres de formació professional de grau superior, un dels eixos del pla de xoc per a l'ensenyament aprovat l'estiu passat.

    L'altre punt era la ratificació de la modificació dels estatuts del Consorci de promoció turística Costa de Barcelona Maresme, que han d'aprovar tots els ajuntaments que en formen part. Tots dos punts es van aprovar per assentiment.

    També Obres Públiques presentava un projecte que s'ha de fer conjuntament amb Premià de Dalt al camí de Can França per evitar els problemes que ocasionen les pluges al barri de can Pou. També tots els grups van estar d'acord en aquest punt.

    Les mocions i les preguntes van presentar el major debat polític de la sessió. Crida Premianenca i Coalició d'Esquerres en presenten una per a l'adhesió al Manifest pel Dret a Decidir sobre la nostra salut i el Sistema Sanitari de Catalunya. Alfons Barreras, de la Coalició d'Esquerres, va fer la defensa de la moció mentre que Joan Ribet, de Crida Premianenca, va llegir el manifest de la Marea Blanca. Per la seva part, el PP es va mostrar taxativament en contra mentre que des del PSC, Tomàs Esteban deia que, si bé defensaven la sanitat pública, aquesta havia de ser sostenible, cosa que no era el model defensat a la moció. Per part de CiU, l'alcalde Miquel Buch va dir que el tema s'estava treballant al Parlament buscant el màxim de consens al pacte Nacional de la Salut. La moció es va rebutjar.

    La segona moció demanava que la Generalitat es comprometés a fer actuacions en els espais i infraestructures de l'Escola Mar Nova. En aquest cas, la moció es va aprovar per assentiment.

    I finalment, pel que fa a l'ordre del dia, hi va haver una altra moció presentada pels grups municipals CiU i PSC relativa a l'avançament de l'edat de jubilació dels membres del cos de la Policia. Va defensar el text la portaveu de CiU, Anna Maria Medina. La moció es va aprovar amb els vots contraris de Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca.  
    Per urgència, Crida Premianenca va presentar una altra moció – a la qual es van afegir la resta de grups-, aquesta demanant que l'ajuntament es posicionés davant dels naufragis d'embarcacions d'immigrants al Mediterrani que han causat tantes morts les darreres setmanes.

    Finalment, a precs i preguntes, preguntes de Crida. En destaquem dues: en la primera es demanava sobre la projecció del patrimoni industrial de la ciutat a partir de les obres de construcció del magatzem de la brigada d'obres, jardineria i cultura a la futura plaça Salvador Moragas. El tinent d'alcalde de Territori, Antoni Subirà, va explicar que el disseny de la plaça es faria a partir d'un procés participatiu, però que miraria de tenir en compte aquest passat industrial.      
    Una altra de les preguntes destacades eren sobre la possible creació d'un aparcament al solar de l'antiga fàbrica Transmesa, i les possibles conseqüències a l'actual aparcament del Palmar. L'alcalde Miquel Buch va contestar que la qüestió la decidiria l'equip de govern sortir de les eleccions del 24 de maig, tot i que la voluntat actual és que el Palmar sigui un pulmó verd.

    El proper ple, l’últim del mandat, és previst pel dimecres 20 de maig, quatre dies abans de les eleccions municipals.    

    ..

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar

    ..

^