Crida Premianenca Candidatura d'Unitat Popular Poble Actiu (CP-CUP-PA) 2015-2019
CP-CUP-PA | Per un nou model de gestió del litoral i el respecte mediambiental
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Crida Premianenca Candidatura d'Unitat Popular Poble Actiu (CP-CUP-PA) 2015-2019
22 JULIOL 2015
  • Per un nou model de gestió del litoral i el respecte mediambiental  Els últims temps s'han aplicat a tot el territori projectes agressius amb l'entorn que, un cop més, amenacen el litoral. L'actual port esportiu de Premià va néixer amb un atemptat ecològic damunt de l'espai natural de les Roques d'en Pons (inicis dels 70) i constitueix una rèmora històrica al poble. Junt amb un port en obres i runes permanents, hem presenciat transvasaments de sorra, degradació de l'ecosistema marí, mal estat del passeig, els efectes de la desaparició de les rieres...

    Ara plou sobre mullat. Cal actuar i denunciar l'estat de la façana litoral del Maresme i de Premià.

    Denunciem que després de tantes dècades de fracassos en la política de regeneració de platges, i de mig segle d'intervencions perjudicials per a la costa (ports esportius mal ubicats, sobreexplotació i impermeabilització de les conques hidrogràfiques, regressió dels alguers, etc.) es torni a optar per intervencions amb visió a curt termini, que es basen exclusivament en l'extracció de sorres del fons marí mitjançant vaixells draga i la modificació de la morfologia del litoral amb la construcció d'espigons. Des de Crida Premianenca fem pública la nostra oposició al nou pla d'actuacions al litoral del Maresme tant perquè el seu contingut reflecteix una petita part de la problemàtica, com per les formes en què s'ha iniciat. Respecte al contingut, preocupa la manca de visió global, que obvia la destrucció del fons marí com a conseqüència dels dragatges, i que oblida que els sediments que formen les nostres platges provenen d'aportacions de la Conca de la Tordera i de les rieres, que també es troben en perill. Pel que fa a les formes, aquest projecte del Ministeri –amb una previsió de 15 anys– d'actuacions al litoral maresmenc s'ha elaborat sense participació dels sectors més afectats: pescadors, usuaris del port, població autòctona... Brilla per la seva absència la visió multidisciplinària imprescindible per part de tècnics  (ambientòlegs, biòlegs, urbanistes) arrelats a la comarca o membres de la societat civil organitzada.

    Seguint en la línia de grans projectes engegats sense participació ciutadana, el cas del projecte de remodelació del port de Premià és un episodi més, que implica també la degradació de la zona, i de proporcions faraòniques, que projecta un espai basat en les grans superfícies comercials i el poc respecte al medi ambient. Entenem que el projecte hipoteca el futur d'aquesta instal·lació que, a parer nostre, hauria d'integrar la nàutica i els esports de mar amb altres ofertes d'oci pels premianencs i les premianenques. Existeixen alternatives a aquest model de port com són els pantalans o també projectes d'alguns pobles veïns que han apostat per espais esportius i d'oci. Millorar la qualitat del port actual i frenar l'actual situació és una tasca que requereix obrir-se al diàleg i a la participació, i no pas imposar les aprovacions dels projectes a contrarellotge per imperatius mercantils.

    Crida, des del seu compromís ecologista i mediambiental, actuarà forçant un canvi radical per tot l'entorn –litoral i urbà– que està entrant en una fase de liquidació. Cal però l'acció organitzada del poble i la complicitat efectiva dels representants públics. El litoral és de tothom i el mar, patrimoni comú. Un port d'esquena al poble no és el nostre port.

^