Crònica del ple ordinari del 19 de febrer de 2014
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
25 FEBRER 2014
  • El ple de febrer de Premià de Mar passarà a la història política de la ciutat, a banda de per ser el més llarg del que portem de mandat, per ser segurament el que ha portat més debat polític dels darrers anys. La liquidació del pressupost de 2013 i les mocions, fins a 5, que presentava l'ordre del dia, van predisposar a aquest debat, per sobre del qual sobrevolava l'obra de la llei de Racionalització de l'Administració local del Govern de l'Estat.

    Entrem en matèria i ens anem a fixar en aquesta liquidació del pressupost de 2013 que entre moltes altres xifres deixa un romanent de tresoreria proper als 3 milions d'Euros positius.  Era un punt que no es votava, però la liquidació del pressupost va generar un debat llar i intens. El portaveu de la Coalició d'Esquerres, Alfons Barreras, deia que amb aquests resultats no hauria calgut pujar les tarifes de l'escola Bressol i de l'escola de Música. D'altra banda Barreras, com havia fet en altres ocasions, va tornar a retreure que no s'hagués exhaurit la partida de suport a les famílies del pressupost de Serveis Socials. Des de Crida Premianenca, Joan Ribet incidia també en la partida de suport a les famílies i lamentava el romanent que l'ajuntament es veia obligat a estalviar. Lluny de criticar les mesures del govern Central, el portaveu del PP, Patrick Cruz, celebrava que Premià de Mar ajudés al bon funcionament de l'Estat. Per Cruz el tancament pressupostari era correcte. En la posició contraria es definia el portaveu del PSC, Tomàs Esteban, que destacava que s'hagués pogut fer un tancament pressupostari correcte, tenint en compte el maltractament que, al seu entendre, sotmet el govern de Mariano Rajoy als ajuntaments. Per cert que, a partir d'aquesta intervenció es va generar una discussió sobre les polítiques del govern de l'Estat que seguiria més tard en l'apartat de les mocions. L'alcalde Miquel Buch va qualificar d’”injustícia” que el govern del PP els obligués a aquest estalvi i no poder dedicar els diners a la ciutat.
    Com diem, es tractava de donar compte de la liquidació i per tant el punt no es votava, com tampoc l'informe de la tresorera sobre els terminis de pagament als proveïdors el darrer trimestre de 2013 que, segons Miquel Àngel Méndez, es fa a una mitjana  de 30,75 dies. El reconeixement extrajudicial de crèdit que es presentava a aprovació, es va aprovar per assentiment.

    A banda dels temes econòmics, l'ordre del dia del ple presentava també la posada en funcionament del Pla d'Ocupació Local de Premià de Mar a partir del qual serà el propi ajuntament qui contractarà aturats per fer treballs al municipi. El primer cas serà la construcció dels nous vestidors del camp de futbol.  El punt es va aprovar amb l'abstenció de Crida Premianenca. Per cert que a partir d'aquest punt, el regidor de Promoció Econòmica Iban Díaz, va fer una extensa explicació sobre el Pla d'Activació de l'Economia Local. Iban Díaz va defensar també la declaració de cinc activitats comercials que es fan a la ciutat com a Fires d'Interès Local, una declaració que permetrà als comerciants locals estalviar-se les taxes d'ocupació de la via pública.
    El punt es va aprovar amb els vots contraris de Crida i l'abstenció de la Coalició d'Esquerres. El ple va aprovar també les tarifes del taxi pel 2014, amb vots contraris de Crida i abstencions de Coalició d'Esquerres i PP, i el conveni amb el Consell Comarcal en matèria d'Immigració, amb el vot contrari de Crida Premianenca.

    La segona part del ple la protagonitzaven les cinc mocions que es van presentar. La que va generar més polèmica era la que ja havia intentat presentar Crida Premianenca per urgència en el mes de gener sobre Transparència dels organismes que rebin recursos de l'Ajuntament. CiU i PSC van presentar una moció alternativa defensant el desenvolupament del Reglament de Govern Obert i Participació Ciutadana.
    La moció alternativa va prosperar amb els vots a favor de CiU i PSC, els contraris de Crida i Coalició d'Esquerres, i l'abstenció del PP. En canvi, la moció de Crida es va rebutjar, tot i comptar amb els vots favorables de la formació municipalista, la Coalició d'Esquerres i el PP.
    La resta de les mocions, van comptar amb força debat polític, però no amb tanta tensió a la sala. La que presentaven conjuntament Crida i Coalició d'Esquerres en defensa de les línies públiques de P3 de la ciutat es va aprovar per assentiment. L'alcalde Miquel Buch presentava una en defensa de l'autonomia local davant de la llei d'Administracions locals del Govern Central que va rebre els vots negatius de PP i l'abstenció de Crida Premianenca. Una altra moció, presentada per CiU, juntament amb ERC que no té representació al Ple, que demanava a l'Estat les competències per fer la consulta del 9 de novembre va tenir els mateixos resultats que la votació al Parlament, això és CiU i Coalició d'Esquerres a favor, PSC i PP en contra i l'abstenció de Crida, en canvi, la que presentaven conjuntament CiU i PSC sobre l'autonomia municipal per fer ús de la liquidació positiva del Pressupost es va aprovar amb l'abstenció del PP.

    Les preguntes que presentava Crida Premianenca  sobre les pilones a alguns carrers de la vila, sobre la tala d'arbrat del passatge Domènech i Montaner i sobre les inundacions al carrer Garrotxa i els intervencions del públic van posar punt i final a la sessió del ple de febrer de Premià de Mar.          

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar.

    .

^