Crònica del ple ordinari del 21 d'octubre de 2015
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
23 OCTUBRE 2015
  • Les ordenances fiscals de l'any 2016, el projecte dels nous accessos a l'estació de trens i la bateria de mocions van centrar el protagonisme del ple d'octubre de Premià de Mar que es va celebrar el dia 21 al vespre. Novament, com ja va ser el cas del ple de setembre, la de dimecres va ser una sessió maratoniana tot i que, si més no, no va viure els moments de crispació que es van donar en aquella ocasió.

    Poca discussió pel que feia referència a les ordenances fiscals. El regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Méndez, ja havia advertit –ho va fer dimarts a Ràdio Premià de Mar- que els impostos es mantenien congelats. Davant d'aquesta manca de novetats, des de l'oposició tant sols es van presentar alguns dubtes respecte a la modificació tècnica que es dóna en l'IBI, que ara serà de tram únic, cosa que podria perjudicar en algunes circumstàncies les rendes baixes. Tot i aquests posicionaments, només Crida Premianenca va votar en contra de les ordenences mentre que Ciutadans i Coalició d'Esquerres es van abstenir. CiU, PSC, PP i ERC les van votar a favor.

    Dins la mateixa àrea de Gestió Tributària l'odre del dia presentava també l'aprovació dels preus públics per l'any vinent. No obstant això el punt més sensible, els preus de públics de Promoció de la Ciutat, on s'inclou entre altres serveis el Centre Esportiu Municipal, s'havia retirat i tant sols havien quedat dos aspectes administratius. Amb tot Crida i Coalició d'Esquerres van votar en contra i Ciutadans es va abstenir.

    L'altre element destacat de la sessió de dimecres, a banda de les mocions, era el projecte dels nous accessos a l'estació de Rodalies, el mateix que s'havia presentat dijous de la setmana passada en un acte públic al Centre Cívic. Els aspectes tècnics no es van discutir però tothom, Equip de Govern i Oposició, va posar sobre la taula – com ja havia fet en el seu moment la plataforma Estació Premià-, el seu rebuig a que fos l'Ajuntament qui es fes càrrec dels 241.561€ que costa l'obra. El govern, però, defensava la necessitat de tirar endavant el projecte per la urgència en garantir la seguretat. Tot i aquestes prevencions, el punt es va aprovar amb l’únic vot en contra de Crida Premianenca.

    I anem ja a les mocions. L'ordre del dia en presentava 9, un veritable rècord si no ens falla la memòria. No obstant això, les dues que presentaven tant el PSC com Crida Premianenca sobre la sanitat pública a la comarca es van retirar davant de la situació creada a partir de la intervenció del Consorci Sanitari del Maresme per part de la Generalitat. De les 7 que quedaven 3, presentades per PSC, Crida Premianenca i CiU, feien referència a les declaracions de la setmana passada davant dels jutjats d'Irene Rigau, Joana Ortega i el president Artur Mas per la convocatòria del 9N. La temàtica era la mateixa, però no el contingut: la del PSC demanava no judicialitzar la política, la de Crida criticava les represàlies judicials derivades del 9N i la de CiU donava suport als tres encausats. Les mocions es van discutir com una sola i es van fer tres votacions.

    Anem amb els diferents posicionaments: d'entrada Joaquin Briones del PP va deixar clar que votava en contra de totes 3 mocions. La Coalició d'Esquerres va votar a favor de la moció de Crida i en contra de les altres dues. Elena Martín va recordar la manca de suport amb que es van trobar els organitzadors del Multirreferèndum. ERC va votar a favor de les mocions de Crida i CiU i en contra de la del PSC. Adreçant-se a la banqueta socialista, Josep Maria Molins va dir que l'etapa de buscar el diàleg ja havia passat. El PSC només va votar a favor la seva moció. En resposta a Josep Maria Molins, David Gutiérrez va insistir en al necessitat d'arribar a un acord. Ciutadans va votar en contra de les tres mocions. En nom de la formació va intervenir Sergio Sanz que va dir que la situació afecta a la totalitat dels espanyols i per tant corresponia decidir a tot l'Estat. Per cert, que Sergio Sanz serà diputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya a partir de dilluns. Seguint amb les votacions, Crida Premianenca va votar a favor de la seva moció i de la de CiU i en contra de la del PSC, a qui va dedicar una dura intervenció. Finalment l'alcalde Miquel Buch va ser l'encarregat de defensar la moció de CiU, l’única que van votar a favor, tot i que van optar per l'abstenció de les altres dues. Adreçant-se a Sergio Sanz, Buch va dir que l'Estat no havia permès preguntar ni als catalans ni tampoc a la totalitat dels espanyols sobre el futur de Catalunya.
    Finalment, van prosperar les mocions de Crida Premianenca i CiU i es va rebutjar la del PSC.

    La resta de mocions es van aprovar. ERC-Junts per Premià en presentava dues: per la creació d'un espai destinat a horts urbans a Premià de Mar i per la creació d'una taula de debat dels serveis socials. Ciutadans presentava una per evitar els talls de subministraments a les llars de Premià de Mar sense el coneixement i autorització prèvia del Servei d'Atenció a les Persones, i la Coalició d'Esquerres una altra de suport al 'compromís de les escales' i contra la precarietat laboral en les contractacions públiques. Aquesta es va aprovar amb el vot contrari de Crida Premianenca. Les preguntes que l'oposició adreçava a l'equip de govern i les que es feien des del públic van posar punt i final a una sessió que començava amb un minut de silenci per la mort el cap de setmana passat d'una mestra de l'escola bressol municipal.

    D'altra banda, el ple d'octubre va ser el primer que es va poder seguir també en imatges en directe des del web de Ràdio Premià de Mar.


    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar

    ...

^