La Lió
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Documents
 

La Lió
La Lió

L'escola de La Lió té el seu origen en la fàbrica de vapor de can Puiggròs, erigida el 1898 per Bartomeu Puiggròs com a seu d'una empresa de filats i teixits. L'edifici de maó vist és una mostra molt ben conservada de l'arquitectura modernista catalana aplicada a la indústria tèxtil. Però la fama de La Lió va arribar després d'una greu crisi econòmica: l'empresa de Bartomeu Puiggròs havia funcionat a bon ritme fins l'any 1929, quan el crac més profund de la història de la borsa va afectar ràpidament l'economia mundial. És en aquest moment quan un industrial de la ciutat de Lió (França) adquireix can Puiggròs, que passa de produir filats i teixits a convertir-se en l’única fàbrica de Catalunya que utilitza l'avançat sistema lionès d'estampació, del qual va néixer posteriorment la serigrafia. Aquest canvi, però, no va significar la desaparició dels Puiggròs.
Ben al contrari, perquè el nou propietari els va llogar la fàbrica i el mateix Bartomeu Puiggròs continuà fent-se'n càrrec.

L’època de màxima esplendor de la indústria va ser durant els anys cinquanta, però a la dècada dels setanta el negoci va començar a anar a la baixa. L'any 1979, després d'una vaga, quaranta-un treballadors van ser acomiadats de la fàbrica. Era el principi del final de La Lió...

...de La Lió com a indústria, esclar, perquè als anys vuitanta La Lió va protagonitzar una nova transformació, encara més gran que quan es va instaurar els sistema francès d'estampació. I és que, des de 1987, la maquinària ja no és l'encarregada d'interpretar la banda sonora d'aquest edifici. Ara desenvolupen aquesta tasca els xiscles i les rialles dels alumnes d'una escola, una de les poques escoles del món que pot presumir de tenir una xemeneia tan alta al bell mig del seu pati.

^