Escut de Premiā de Mar
Notes de Premsa
15 MARį 2015

Aquest matí s'ha inaugurat el jaciment romà, que porta per nom Museu Romà de Premià de Mar.  Aquest jaciment, ubicat al carrer Enric Granados amb Santiago Rusiñol, va ser descobert a finals de l'any 2.000. Es tracta d'un conjunt arqueològic d'extraordinària singularitat a Catalunya format per un edifici de planta octagonal d´època romana tardana que no té paral·lel exacte.

La inauguració ha anat acompanyada de diversos tallers i ambientació romana i durant tot el matí  ha aplegat un públic nombrós que ha  participat activament de les activitats i ha  pogut  visitar el jaciment. L'alcalde,  Miquel Buch, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han presidit l'acte.

Edifici octagonal

El 1969 es va descobrir la primera troballa de restes arqueològiques a la zona, a l'alçada de la Gran Via. Concretament, es van descobrir uns  mosaics que ja van fer suposar de l'existència d'una important vil•la romana. Des d'aleshores, cada treball a la zona de Can Ferrerons ha suposat la descoberta de restes arqueològiques.

L'any 2000 es va realitzar la troballa de la finca octagonal, una veritable raresa arquitectònica en un excepcional estat de conservació. Aquesta finca és la part que ara ja es pot visitar i consta d'uns 550 m2. La resta de l'edifici continua soterrat al subsòl dels carrers Enric Granados i Santiago Rusiñol.

L'edifici octagonal romà va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. Sembla ser que va ser projectat com a pavelló de rebre per part d'un personatge ric de l´època, tal i com ho demostra la presència del ‘balneum´, els banys privats de la vil.la, i les habitacions més grans, on s'hi farien banquets. Posteriorment, cap a finals del segle V, es va transformar en centre de producció vitivinícola. D'aquesta època s'han trobat restes d'una premsa, diversos dipòsits i nombroses tenalles per a la conservació de vi. També s'ha demostrat l´ús del jaciment com a forja de ferro i, en una última època, la seva utilització com a necròpolis.  

En total, s'han identificat un total de 22 àmbits a l'interior de l'octàgon, a més del forn que escalfava els banys.
Les excavacions al jaciment han reportat una gran quantitat de material arqueològic: agulles i plaques de bronze, claus, tiges i fulles de ferro, vidre, estris realitzats en os, maons, teules, àmfores, ceràmica comuna i de taula, fragments de columnes o monedes d´època baix imperial. La majoria d'aquests materials es poden veure al .MEP, el Museu de l'Estampació de Premià de Mar. 

Els treballs d'accessibilitat i obertura al públic del Museu Romà de Premià de Mar es van iniciar durant  la tardor de l'any passat i el cost ha estat de 164.954,28€ (IVA inclòs). Aquesta obra s'inclou dins el Pla de Barris, per la qual cosa compta amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya d'un 50%. A banda, també rebrà una subvenció de 52.340€ per part de la Diputació de Barcelona.


Museu Romà de Premià de Mar
Enric Granados 115
Visites concertades: museuroma@premiademar.cat
Telèfon 93 752 91 97

Jaciment

Soldats romans

Visita d'inauguració al jaciment

Parlaments acte inauguració

Parades i tallers