Escut de Premià de Mar
(Miquel Àngel Méndez – 29/9/2019)
Junts per Premià de Mar - PDeCAT (JxCAT-PDeCAT) 2019-2023
29 SETEMBRE 2019

Aquesta setmana podem dir que ha estat intensa quant a activitat tant interna com de portes enfora. Amb un bon nombre de reunions, per una banda per acordar amb els altres grups municipals com han de configurar-se les Ordenances Fiscals per l'any que ve. Les Ordenances Fiscals són les normes que regulen els impostos, taxes i preus públics que paguem i que són la principal font d'ingressos per poder prestar els serveis bàsics i desenvolupar les millores del municipi.

D'altra banda, el mes de juliol vam començar la recollida d'informació i propostes internes per la presentació del Pressupost municipal del 2020. Recordem que aquest any no s'ha aprovat el Pressupost i tenim prorrogat el del 2018. Això vol dir que només es pot gastar el mateix que l'any anterior i evidentment totes les factures pugen ni que sigui per l'IPC. A part, no hi ha possibilitat de fer noves inversions en millores duradores (arranjar carrers, nous enjardinaments,..). Les actuals combinacions polítiques estan creant aquestes situacions de pròrroga pressupostària a tots els nivells, tant a la Generalitat, com a l'Estat, però no es pot donar una pròrroga durant dos anys perquè s'ofegarien els serveis prestats a la població i es complicaria, fins i tot, el pagament dels sous dels treballadors.

Per això aquesta setmana des del govern hem estat treballant per conjuntar una proposta pressupostària coherent amb les necessitats de la població i que reflecteixi els projectes que hem definit en el nostre programa electoral. Durant les setmanes vinents ho contrastarem amb aquells grups municipals que estan pel diàleg i el treball conjunt en benefici de la població i confiem a arribar a acords que permetin, posant en comú totes les opcions, continuar satisfent el benestar dels nostres veïns.

Però centrem-nos en el títol: «un poble molt actiu». Només aquesta setmana hem tingut ocasió de participar de diverses activitats o conviure amb entitats que tenen com a missió fer activitats en benefici dels altres. Així, en l'àmbit esportiu, diumenge passat vam poder gaudir de la Pedalada Popular del dia sense cotxes i petits i grans vam anar en bicicleta pels carrers principals de Premià sense cap obstacle pel trànsit, reivindicant la necessitat de fer servir més la bicicleta com a mitjà de transport per recorreguts curts. A la majoria de carrers de la nostra població hem fixat bici-carrils o senyals a on es demana prioritat pels vehicles de dues rodes. La nostra salut i el medi ambient ho agrairan. I avui hem participat en la pujada a Sant Mateu caminant, un clàssic des de fa 26 anys que aplega un bon nombre de premianencs.

I també aquesta setmana s'ha inaugurat l'espai de Can Salamó, una masia al carrer de la Plaça cantonada a Enric Granados, que es posa a disposició de l'entitat Amon Ra i altres entitats juvenils per poder fer les seves activitats i ser un punt de trobada dels joves. La reforma d'aquest espai va ser la proposta guanyadora de les votacions del Pressupost Participatiu de fa dos anys, però les dificultats i complexitat de les obres han fet que no hagi estat una realitat fins ara.

També hem pogut conviure amb els representants de dues entitats que fan un treball fantàstic: DISA i Conex. Els primers són el Centre de Distribució d'Aliments, que amb el suport dels Ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt i la direcció de mossèn Xavier Pich, en Josep Manel Barreto i unes desenes de voluntaris, lliuren aliments i presten altres serveis a aquelles persones derivades dels Serveis Socials que necessiten cobrir les necessitats bàsiques. D'altra banda, Conex és una entitat que es basa en l'experiència dels seus col·laboradors voluntaris per oferir un ampli ventall d'activitats formatives a aquelles persones que participen. Les dues són una representació de totes les que formen una xarxa de serveis a les persones i que suposen un gran suport al municipi.