Escut de Premià de Mar
IX Temporada de Música de l'Espai l'Amistat
L'Agenda
 

Intèrprets: Mireia Pintó, mezzosoprano; Sílvia Bel, actriu i Vladislav Bronevetzky, piano.

Recital per a veu i piano amb intervencions teatrals on es posa de relleu l'obra de grans compositores con foren Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot i Cécile Chaminade.

Amb la veu i la presència de l'actriu Sílvia Bel recorrerem la història de les dones compositores, bàsicament del segle XIX, de la mà de Johanna Kinkel (Bonn 1810- Londres 1858). Nascuda el mateix any que Robert Schumann i a la mateixa ciutat que Ludwig van Beethoven, ens explicarà els obstacles viscuts per Clara Schumann,  Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot, Cécile Chaminade, per ella mateixa, així com el que implica ser dona i ser compositora al XIX. La "raresa" de ser compositores, que s'accepta només com una "curiositat", les dificultats, les limitacions, ... «És possible que la música es converteixi en la professió del teu germà, però per a tu ha de ser únicament un ornament, no pas el fonament del teu ésser i el teu obrar», deia el pare de Fanny i Fèlix Mendelssohn a la seva filla.

La misogínia institucionalitzada de l`època, que actualment es creu superada i acceptada, era un obstacle constant en la vida de les dones que gaudien d'un talent extraordinari. Tot i l'evident importància de totes elles a nivell històric, cultural i musical, la realitat actual segueix obviant aquestes figures. En la nostra actualitat urgent, quan parlem de paritat, d'abús i infravaloració constant per part del "patriarcat" que encara ens envolta, deixa de ser vàlid que compositores tan trascendentals com Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot o Cécile Chaminade segueixin formant part del regne de les ombres.

La història de la música en femení i singular segueix sent encara una de les  moltíssimes assignatures pendents d'una humanitat que, a voltes, sembla obstinada a una tendència autodestructiva i egoista. Potser el dia que la humanitat comenci a ser, de veritat, més femenina, també haurem avançat un pas més cap a la seva regeneració.