Escut de Premià de Mar
Es tracta d'una de les propostes guanyadores dels Pressupostos participatius 2019-2020  
Notes de Premsa
20 OCTUBRE 2020

Aquesta setmana s'ha posat en marxa la primera fase d'un projecte de gestió integral de les aus urbanes de Premià de Mar. La campanya va ser una de les propostes guanyadores dels Pressupostos participatius 2019-2020.

El programa, a càrrec de l'empresa especialitzada Biodiversitat.cat, té per objectiu el control d'aus urbanes com ara coloms, cotorres argentines (espècie exòtica invasora), gavians, tudons, tórtores turques, etc., que poden causar molèsties a la població i danys als béns públics i privats. La campanya promou la biodiversitat i l'equilibri ecològic de la vila.

Així, s'actuarà a partir de quatre eixos:

  • Atenció a la ciutadania per resoldre els problemes que provoquen les aus tant a finques privades com en l'espai públic.
  • Protecció d'edificis municipals per disminuir l'espai per a reproducció d'aquestes espècies.
  • Prevenció i control de l'alimentació dels animals a la via pública. Cal recordar en aquest sentit que està prohibit alimentar els ocells a la via pública.
  • Retirar les cotorres argentines, tal com obliga a fer la legislació vigent. També es farà un control preventiu per evitar que es reprodueixin de forma desmesurada a la vila.

A partir del segon any, s'ha previst començar a implantar mesures d'afavoriment de la fauna autòctona, com ara la introducció d'ocells insectívors, depredadors, ratpenats, i plantes autòctones, per a afavorir un hàbitat urbà que no sigui tan atractiu per a espècies plaga i/o invasores.

Primeres accions contra les cotorres

Aquesta passada nit s'ha dut a terme una primera acció d'aquesta campanya amb el cens dels nius de cotorra argentina i la captura de vuit exemplars adults d'aquests ocells de les colònies de Camp de Mar i del carrer de Rafael Casanova. Els tècnics aniran retirant exemplars d'aquesta espècie invasora al llarg de l'hivern.

Proposta guanyadora dels pressupostos participatius 2019-2020

La proposta “Aplicar mesures per al control de la població de coloms” va ser una de les guanyadores dels pressupostos participatius 2019-2020. Aquestes primers accions han suposat la seva posada en marxa i tindrà continuïtat l'any vinent i successius.