Escut de Premià de Mar
VIII Temporada de Música de l'Espai l'Amistat
L'Agenda
 

Intèrprets del concert Marta Arbonés, soprano; Coral L'Amistat i Orquestra de Cambra Catalana, dirigits per Esther Doñate i Joan Pàmies.
Hi haurà 4 obres, 2 corals (de Haydn i Jommelli) i 2 d'orquestrals (de Mozart i Janacek)

Una petita explicació al voltant de les obres interpretades:

La Suite per a cordes de Leos Janácek és una obra habitual en el repertori de corda. Escrita al 1877 és una de les primeres composicions instrumentals de l'autor; obra neoromàntica va ser popularitzada pel seu amic i mestre Antonin Dvorak. Janácek va prendre com a model de la se suite la Serenata Romàntica de Dvorak.

Wolfgang Amadeus Mozart va escriure disset sonates per a l'església entre 1772 i 1780. Es tracta de peces breus en un sol moviment destinades ser interpretades durant la missa. ​Tres de les Sonates estan escrites per a una formació més orquestral que inclou oboès, trompes, trompetes i timbales, mentre que la resta, com aquesta en Re M, que presentem, està composta per a orgue i cordes, sense violes.

Com a reacció natural dels clergues il·lustrats contraris a la sumptuositat del barroc sorgeix el concepte de la missa brevis, una composició musical que no podia durar més d'un quart d'hora, amb una orquestració reduïda al mínim i sense ostentacions instrumental ni vocals. Una bona mostra és la missa que Joseph Haydn va dedicar a l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu de la seva ciutat, Salzburg, on l'acompanyament instrumental es redueix al mínim: un conjunt de corda a tres parts amb l'orgue que fa de baix continu.

Niccolò Jommelli, tot i ser conegut com a compositor d´òpera, també va compondre tres moviments de l'himne de Whitsun Veni Creator Spiritus per a soprano solista, cor de veu mixta, orquestra de corda i baix continu. Està marcada per la maduresa de l'escriptura per a la veu en solitari, modelada per l'exemple de compositors com Johann Adolf Hasse, i pels segells estilístics de la música de Jommelli, com la seva escriptura coral relativament senzilla i molt eficaç. El virtuós paper de la soprano solista revela al compositor d´òpera: coloratura, tirades, cadences solistes i tota mena d'ornamentacions.

REPERTORI DEL CONCERT

W.A. Mozart (1756-1791) - Sonata Da Chiesa en re M

F.J. Haydn (1732-1809) - Missa Brevis Sant Joan de Deu
                               
Dirigits per Esther Doñate

Leos Janacek (1854–1928) - Suite per a cordes

Niccolò Jommelli (1714-1774) - Veni Creator Spiritus

Dirigits per Joan Pàmies


PLAYLIST DEL CONCERT

Sonata da chiesa Re Major KV144 - WA Mozart - ORQUESTRA DE CAMBRA CATALANA
https://www.youtube.com/watch?v=7Imgw-VP8Vc

Missa Sancti Joannis de Deo - Haydn - CONDUCTORS' CHORUS AND AD HOC ORQUESTRA
https://www.youtube.com/watch?v=m2OQ0rNMZOk

Suite per a cordes – Janacek - NEW YORK CLASSICAL PLAYERS
https://www.youtube.com/watch?v=d9Ctl51vyLg

Veni Creator Spiritus – Jommelli - CORO MYSTERIUM VOCIS, CAPELLA DE TURCHINI
https://www.youtube.com/watch?v=mhWsvNJpeJA