Escut de Premià de Mar
Notes de Premsa
19 JUNY 2024

El festival es farà el proper octubre a Premià de Mar i Premià de Dalt

Durant un cap de setmana Premià serà la capital dels relats de crims, reals o de ficció

Converses, taules rodones, presentacions, cinema i fira de llibres, eixos del festival

Del 4 al 6 d'octubre, Premià de Mar i Premià de Dalt acolliran la primera edició del festival Premià del Mal, dedicat al gènere negre i criminal en tots les seves vessants. Des de divendres a la tarda fins diumenge a migdia escriptors, periodistes, criminòlegs, forenses, jutges i investigadors compartiran les seves històries criminals, reals o de ficció, amb tot el públic.

El festival es complementarà amb una fira de llibres de literatura negra i criminal i la projecció d'una selecció de films clàssics del gènere.

Les seus de Premià del Mal seran l'Espai l'Amistat, a Premià de Mar (divendres i dissabte), i Can Vallerià, a Premià de Dalt (diumenge).

L'entrada serà gratuïta a tots els actes.

La col·laboració d'ambdós ajuntaments, a través de les respectives àrees de cultura, fa possible que la iniciativa que lideren els escriptors Susana Hernández i Rafael Vallbona, ell en nom de l'associació Can Vallerià, es pugui dur a terme.

El propòsit del festival és convertir durant un cap de setmana Premià de Mar i Premià de Dalt en el centre de la novel·la negra i els seus derivats (sèries, true crime...) a Catalunya.

Una programació diversa

Conscients que l'interès per la narrativa relacionada amb la criminalitat ha crescut molt els darrers anys per l'oferta televisiva i de plataformes, i coneixedors que el gènere negre i policíac és un dels més llegit al món, l'organització de Premià del Mal està preparant una programació diversa i capaç d'atraure tota mena de públic.

Després de la xerrada de l'escriptor i mosso d'esquadra Xavier Álvarez, que obrirà el festival, per l'escenari de l'Espai l'Amistat i de Can Vallerià hi passaran alguns dels més notables escriptors, periodistes, criminòlegs, forenses, jutges o investigadors científics relacionats amb la narrativa negra. Al peu d'aquesta nota trobareu la llista de personatges que, de moment, han confirmat ja la seva participació a Premià del Mal i una breu semblança de cadascun d'ells.

El format dels actes també serà variat: hi haurà xerrades, converses, taules rodones temàtiques i presentacions de novetats del gènere negre. Els actes estaran moderats per alguns dels més reconeguts periodistes maresmencs. Tot pensat per brindar una oferta variada que capti l'interès del públic en general.

L'oferta complementària

El programa d'activitats de Premià del Mal es complementarà amb una mostra de cinema clàssic del gènere, una fira del llibre, diversos clubs de lectura i taller d'escriptura sobre el tema i un concurs de microrelats negres.

En acabar les sessions del festival de divendres i dissabte al vespre, al mateix Espai l'Amistat i també amb entrada gratuïta, es projectaran pel·lícules clàssiques de cinema negre que, estem segurs, fa molts anys que no veieu en una pantalla gran i amb un so potent. Una oportunitat gairebé única de recuperar l'agradable sensació de realitat i la fascinació del gran cinema que sempre us ha emocionat.

També, i durant les tres jornades del festival, les llibreries Vapor Vell i l'Índex oferiran una fira del llibre negre on, a més de les darreres novetats i dels millors títols del gènere, el públic hi trobarà tots els autors participants al festival, que signaran els seus llibres.

Les biblioteques Martí Rosselló (Premià de Mar) i Jaume Perich (Premià de Dalt) programaran un taller d'escriptura de gènere negre i clubs de lectura de gènere negre durant les setmanes al voltant de les dates del festival. Conduïts per l'escriptora Susana Hernández, seran dues excel·lents oportunitats per conèixer nous títols i autors o per descobrir el gènere, aquells qui no ho hagin fet encara.

Un dels actes de la jornada inaugural del festival serà el lliurament del primer premi de microrelats dedicats al gènere 'El dia més negre'. Aquest concurs, de caràcter popular, pretén atraure l'interès del públic aficionat als relats negres i criminals a escriure ells mateixos les seves històries. El concurs està organitzat per l'associació Can Vallerià.

Les bases del premi són al peu d'aquesta nota. El termini per participar serà del dia 20 de juny al 9 de setembre, ambdós inclosos.Fitxa tècnica:Premià del Mal, festival de novel·la negra i crònica criminal

Dates:
Divendres 4 (tarda i vespre), dissabte 5 (tot el dia) i diumenge 6 (migdia) d'octubre de 2024

Llocs:
Espai l'Amistat (C. Sant Antoni, 60. Premià de Mar)
Can Vallerià (Pg. Coromina, 32. Premià de Dalt)

Comitè organitzador:
Susana Hernández i Can Vallerià (art, comunicació, territori)
Amb el suport dels ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt i la Generalitat de Catalunya.

Web: www.premiadelmal.cat
Instagram: @festivalpremiadelmal
X: @PremiadelMalBases del premi de microrelats "El dia més negre"L'associació Can Vallerià (art, comunicació, territori), en el marc del festival de novel·la negra Premià del Mal i amb la col·laboració dels ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt, convoca el Premi de Microrelats  El dia més negre 2024.

Requisits. Els treballs presentats hauran de tenir una extensió màxima de 10 línies, en format DIN A4, lletra Arial 12 o similar i interlineat 1,5.

Temàtica. Els microrelats han d'incloure elements de la literatura negra o criminal.

Termini. Els treballs es poden presentar del 20 de juny al 9 de setembre, ambdós inclosos. No s'acceptaran els enviats fora de termini.

Forma de presentació. Per correu electrònic en dos arxius per separat i en format PDF, un amb l'obra i l'altre amb la plica (dades personals i títol del treball), a premiadelmal.festival@gmail.com.

Els microrelats que estiguin signats o no compleixin les bases seran desqualificats. El correu electrònic a través del qual s'enviï el relat no ha de contenir el nom de la persona participant.

Jurat. El jurat estarà format per persones de l'àmbit cultural i artístic i de la literatura encarregades de valorar la qualitat lingüística i l'originalitat de les obres. La decisió del jurat serà inapel·lable.

Premis. S'atorgarà un primer premi que consistirà en un sopar per a dues persones per cortesia del restaurat El celleret, de Premià de Dalt. El segon premi consistirà en un lot de llibres cedits per les editorials col·laboradores del festival.

Lliurament de premis. El lliurament de premis tindrà lloc el dia de la inauguració del Festival Premià del Mal, divendres 4 d'octubre, a l'Espai Amistat de Premià de Mar. Les persones finalistes seran avisades amb antelació. El guanyador o la guanyadora es compromet a assistir a l'acte de lliurament dels premis per fer la lectura del seu relat.Autors que han confirmat la presència a Premià del MalGraziella Moreno és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona. És escriptora i jutge a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. És autora de sis novel·les, entre elles Juegos de maldad (2015); Flor seca; Invisibles (2019); El salto de la araña (2020), guardonada amb el premi Letras del Mediterráneo i Los animales de ciudad no lloran (2022).

Toni Hill és escriptor i traductor. Autor de la trilogia de l'inspector Salgado: El verano de los juguetes muertos; Los buenos suicidas i Los amantes de Hiroshima. També ha publicat Los ángeles de hielo; Tigres de cristal; El oscuro adiós de Teresa Lanza; El último verdugo, i La hora del lobo. Les seves novel·les han estat traduïdes a diversos idiomes.

Xavier Álvarez Llaberia és Llicenciat en Criminologia per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar amb el Màster en Perfilació Criminal i Psicologia d'Investigació. Treballa a la Unitat Central d'Agressions Sexuals de Mossos on exerceix d'analista en conducta i perfilació criminal, feina que combina amb la docència universitària. És autor de les novel·les No abandonis quan el rastre és calent i El confident.

Rafa Melero és escriptor i subinspector del cos de la policia autonòmica. La seva experiència com a investigador als Mossos d'Esquadra l'ha portat a fer el salt a la literatura. El 2017 guanya el Primer Premi de Novel·la Cartagena Negra amb la seva tercera novel·la, Ful. Ha publicat també El secreto está en Sasha; Efecto colateral i Dragones de papel, entre d'altres.

Yago García Zamora. Graduat en Periodisme i màster en Periodisme Literari per la Universitat Autònoma de Barcelona. Considerat un expert en el cas d'Helena Jubany, ha tingut accés privilegiat a fons i documentació inèdita, i ha col·laborat també en els guions televisius de «Crims»; «Equip de recerca»; «En el punt de mira» i altres programes. És autor del llibre Qui va matar l'Helena Jubany?

Xavier Aliaga. Nascut a Madrid, va créixer a la localitat valenciana de Xàtiva. Va estudiar Filologia catalana i, com a periodista, ha treballat per a diferents mitjans de comunicació com El País. Ha publicat la novel·la Si no ho dic revente, Premi de narrativa Vila de la Lloseta. El 2008 va guanyar el Premi Andròmina de narrativa amb Els neons de Sodoma i el 2011 el Premi Joanot Martorell de narrativa de Gandia amb la novel·la Vides desafinades. Això no és un western és la seva darrera obra

Jaume Albert Ollé Manuel ha dedicat la seva vida professional a la gestió patrimonial. Aficionat a la novel·la històrica i negra, el 2019 debuta amb la seva primera obra Els llops sempre tornen» El 2021 publica Xiula la mort, el 2023 Mentre duri la flama i L'home de Praga (2024) que és la seva darrera publicació.

Núria Martínez va cursar els estudis de Magisteri a la UB i l'itinerari de novel·la a l'Ateneu de Barcelona. Coordina els clubs de lectura negra de les biblioteques Antoni Pladevall i Font de Taradell, i Pilarin Bayes de Vic. Des del 2022 és la comissaria del festival de novel·la negra en català, Taradell Negre. El 2018 va publicar la seva primera novel·la, Peces d'un trencaclosques. Bruta i esquinçada és la seva segona publicació.

Antonia Huertas és doctora en Matemàtiques, llicenciada en Humanitats i professora i investigadora del departament d'informàtica de la UOC. També coordina clubs de lectura i exerceix com a editora. Ha publicat la trilogia protagonitzada per Beppa Mardegan: Altelworld; Incognitus i Katharsis.

L'organització segueix treballant per convidar més autors.

Festival Premià del Mal