Les actuals i futures necessitats escolars a Premià de Mar demanden una capacitat de consens i presa de decisions ferma i immediata per part de l'Ajuntament de Premià de Mar. En aquest sentit, la Comissió per a la Segona Bressol Municipal fa temps que treballa per generar un nou espai necessari per a alumnes de 0 a 3 anys, donat el repunt demogràfic i l'esperada progressiva gratuïtat d'aquests serveis per als cursos I0 i I1.
Per aquest motiu, en paral·lel a la feina d'aquesta comissió s'ha treballat políticament i tècnicament, per poder plantejar una solució sostenible i sòlida en el temps. En aquest sentit, i per tal de poder oferir noves places públiques d'escola bressol durant el curs 25-26, els partits sotasignants amb representació al Consistori, i que representen una àmplia majoria, plantegem la recuperació de l'edifici de l'antiga escola Voramar, per convertir-lo en la seva totalitat en una escola bressol municipal que se sumi a l'oferta actual conjunta de la bressol municipal Els Gafarrons i les places per a residents a Premià de Mar que s'ofereixen a la bressol municipal Santa Anna de Premià de Dalt.
Aquesta actuació suposarà la reubicació del Servei d'Integració Socioeducativa (SIS), ofert per l'Ajuntament i que actualment ocupa la planta baixa de l'edifici, i el final de la cessió de la primera planta a la comunitat islàmica Atauba. La previsió és que, en una primera fase, Premià de Mar guanyi prop de 80 places públiques d'escola bressol, que augmentaran sensiblement quan tot l'edifici es destini a aquest ús. Ja s'han iniciat les gestions amb la Generalitat de Catalunya per incorporar oficialment aquestes places a l'oferta municipal.
La decisió es pren de forma àmpliament consensuada a nivell polític i informada a totes les parts. En aquest sentit, cal assenyalar que, amb total independència del futur ús de l'edifici, la situació de la comunitat islàmica Atauba a l'antic Voramar els obliga legalment a deixar l'espai, ja que s'han de realitzar reformes urgents relacionades amb l'aforament, les sortides d'emergència i l'accessibilitat de l'edifici i, d'altra banda, el conveni entre l'Ajuntament i la Comunitat va caducar a mitjan de 2023. S'ha parlat ja amb els responsables de la comunitat Atauba per explicar-los aquesta circumstància, en persona i amb les notificacions tècniques pertinents. Actualment, la comunitat musulmana de Premià de Mar s'estructura al voltant d'almenys tres grups de feligresos diferents, un dels quals ha aconseguit generar un gran espai de culte a la zona del torrent Malet, amb recursos propis i pendent d'una immediata sol·licitud d'activitat, fet que garanteix el dret al culte a tota la comunitat musulmana. L'Ajuntament els ha ofert assessorament, mediació i recursos per garantir que la mesquita del torrent Malet es converteixi en un espai de culte de referència per a tota la comunitat i tingui un nexe de relació social i ciutadana amb la ciutat.
L'assoliment de sostre propi de la comunitat musulmana a Premià de Mar, sumat a la necessitat de realitzar importants inversions a l'edifici del Voramar per complir amb la normativa bàsica d'aforament i seguretat, a més de l'oportunitat de recuperar un espai públic per ampliar un servei tan necessari com l'escola bressol municipal, ens fa creure fermament en aquesta decisió, que considerem estratègica i de ciutat, per sobre de qualsevol biaix polític.
Premià de Mar, 12 de novembre de 2024
Comunicat conjunt sobre el futur de l'antiga escola Voramar Fitxer: COMUNICAT_ESCOLA_VORAMAR_FINAL.pdf Format: Acrobat-PDF |