Escut de Premià de Mar
Cròniques del Ple
23 GENER 2014
  • Si bé l’ordre del dia del ple de gener presagiava inicialment una sessió ràpida i de poc contingut, la profunditat de les dues mocions que es presentaven a aprovació van dotar l'acte de força contingut polític.

    Diem dues mocions i no tres, perquè una tercera, presentada per urgència pel grup de Crida Premianenca i que demanava tractar sobre la transparència en els organismes perceptors de recursos de l'Ajuntament, no va superar la votació prèvia per poder ser tractada en la sessió per la qual cosa la trobarem en l'ordre del dia del ple de febrer. En canvi sí que va passar per urgència un reconeixement extrajudicial de crèdit.

    Abans d'entrar en el debat de les mocions, l'equip de govern presentava dos punts a aprovació. El primer d'ells era un canvi en la  reglamentació de les zones blaves d'aparcament de manera que els conductors multats per haver superat el temps d'estacionament del tiquet tinguin una hora real de temps per anul•lar aquest multa. El punt es va aprovar amb les abstencions  de la Coalició d'Esquerres i de Crida Premianenca, que explicava el seu vot en considerar que s'havien de replantejar en la seva totalitat les zones verdes i blaves d'aparcament.

    L'altre punt que presentava l'Equip de Govern era la resolució de l'expedient de reclamació de danys i perjudicis de l'empresa Eysa SA, que es feia càrrec de les zones blaves de la ciutat entre els anys 2001 i 2010.El punt es va aprovar per assentiment.

    Aprovats aquests dos punts es va entrar en el debat de les dues mocions que presentaven conjuntament els grups municipals de Coalició d'Esquerres i PP i que,  com hem dit, van aportar el pes polític de la sessió. La primera demanava multar les entitats financeres i grans empreses que tinguin habitatges buits a la ciutat en la línia de les mocions que ja han aprovat els consistoris de Terrassa o Girona.  Per cert que la discussió de la moció va incidir en les competències municipals i en la reducció dràstica d'aquestes que planteja l'ARSAL la nova llei d'Administracions Locals del govern de l'Estat. La moció es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals, però no de tots els regidors, ja que Miquel Àngel Méndez, de CiU va emetre un vot particular en sentit contrari.

    La segona gran discussió política va venir a partir de la segona moció que presentaven conjuntament Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca, en aquest cas contra l'avantprojecte de llei de l'avortament del govern de Mariano Rajoy. El primer en defensar la moció va ser el regidor de la Coalició d'Esquerres Moisés Sevillano que parlava de defensar el dret de les dones al propi cos i a una maternitat lliure. Joan Ribet, des de Crida Premianenca, denunciava que la moral catòlica encara tenia massa pes en la política espanyola i parlava de la llei de l'avortament com una nova amenaça del Partit Popular.

    Des del Partit Popular, el seu portaveu, Patrick Cruz, va anunciar que donava llibertat de vot als seus regidors atenent a les diferents sensibilitats filosòfiques que conviuen a les files del partit conservador.

    Tomàs Esteban, dels del PSC, va fer un repàs força crític de les darreres lleis sorgides del govern de Mariano Rajoy. Segons Esteban, tot i tractar-se d'un avantprojecte, l'experiència de la LOMCE, la llei Wert, els posa en alerta.

    Finalment, Anna Maria Medina, des de CiU, anunciava el vot favorable dels seus regidors perquè no els agradava el text del ministre de Justícia Albert Ruiz Gallardón, un vot favorable, però, condicionat a les competències de l'ajuntament.

    En les votacions vàrem tornar a veure un cosa tan poc habitual al ple premianenc com és vots diferents dins d'un mateix grup municipal. Així, mentre CiU, PSC, Crida i Coalició d'Esquerres votaven a favor, els regidors del PP van acollir-se a la llibertat de vot i mentre el portaveu Patrick Cruz s'abstenia, els regidors Alicia Juvé i Joaquin Briones votaven en contra.

    Al final del ple es passava a aprovació el reconeixement extrajudicial de crèdit que havia entrat per urgència per atendre un seguit de factures, la majoria d'elles entrades el desembre de 2013. El punt es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC i PP i les abstencions de Crida i Coalició d'Esquerres.

    Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar.


    .