Escut de Premià de Mar
Cròniques del Ple
20 ABRIL 2014
  • Tal com es preveia, el major contingut polític del Ple del mes d'abril el van aportar les tres mocions que presentava l'ordre del dia. Amb tot hi havia elements destacables entre els punts que passava a aprovació l'equip de govern. Comencem destacant un dels elements que van arribar amb la informació oficial i que feia referència a uns fets que van tenir lloc al carrer de Sant Antoni durant la Festa Major de 2012 quan la Policia Local va detenir un jove que, després, va denunciar els agents per una presumpta agressió. Doncs bé, aquests dies s'ha sabut que el jutjat ha estimat que els agents van actuar de forma correcta en aquell cas, per la qual cosa es dóna per tancat.

    Entrant ja en els punts que presentava l'equip de govern, destacaven de manera especial els que arribaven de l’àrea de Serveis Econòmics, i més concretament el compliment de terminis de pagament als proveïdors durant el primer trimestre d'enguany, uns pagaments que es fan en un termini mitjà de 19,41 dies, com va explicar el regidor d'Hisenda Miquel Àngel Méndez. En aquest punt, l'alcalde va agrair l'esforç de polítics i tècnics per a assolir aquesta millora en els terminis de pagaments. Miquel Àngel Méndez també va informar sobre els comptes de gestió a la ciutat de l'Oficina de Recaptació de la Diputació, unes xifres que es van aprovar per assentiment.

    Un altre tema destacat arribava des de Serveis Territorials i era la presentació de les obres de millora que es faran a la Gran Via de Lluís Companys en el tram comprès entre la carretera de Vilassar de Dalt i la plaça del Doctor Ferran. El tinent d'alcalde de Territori, Antoni Subirà va explicar que aquests treballs han de facilitar la connexió de la zona comercial de la Gran Via de Lluís Companys amb la que s'ha creat a la plaça del Doctor Ferran. L'equip de Govern també va informar sobre la marxa de la directora del Museu de l'Estampació, Marta Prevosti i va passar a aprovació el conveni mitjançant el qual es cedeixen sales de l'Espai l'Amistat perquè en faci ús l'Associació Cultural Centre l'Amistat, un punt es va aprovar per assentiment. La informació sobre els càrrecs de confiança que treballen a l'Ajuntament, que són tres en l'actualitat i el reconeixement dels triennis del gerent de l'Ajuntament, aquest amb els vots contraris de Crida, tancaven els punts que presentava a aprovació l'Equip de Govern.

    Però com dèiem, les mocions es van endur el major protagonisme polític del ple d'abril. Destacava en aquest sentit la moció conjunta de tots els grups municipals mitjançant la qual s'activaran un seguit de mesures encaminades a facilitar que els ciutadans tinguin un millor coneixement dels punts, mocions i preguntes que es tracten als plens municipals. L'acord implica que des de la Secretaria de l'Ajuntament es farà i publicarà un resum previ dels punts de l'ordre del dia, de les propostes d'acord de les mocions i el text íntegre de les preguntes. De la mateixa manera, la Secretaria publicarà en el termini màxim d'una setmana un resum de la sessió amb les resolucions aprovades i els posicionaments dels partits en cada punt. Finalment, el públic trobarà l'ordre del dia del Ple a la sala de sessions. Tot i que la moció, presentada inicialment per Crida Premianenca en el ple de març, arribava de la mà de tots els grups, en la seva discussió es van evidenciar diferències i es van manifestar crítiques sobre la seva gestió prèvia. El portaveu de la Coalició d'Esquerres, Alfons Barreras, va considerar que la moció beneficiarà el nivell d'informació dels veïns sobre el que es tracta als plens. En la seva intervenció, però, el regidor de Crida Premianenca Pau Pañella, va criticar el que va passar respecte a aquesta moció el mes passat, quan la proposta es va rebutjar quan l'equip de govern va argumentar que una decisió com aquesta havia de comptar amb el vist i plau del Grup Motor que fa aportacions al Reglament de Govern Obert. Pañella va dir que s'havia demostrat que no calia la intervenció del Grup Motor per aprovar el contingut de la moció. Per la seva part, el portaveu del PP, Patrick Cruz, va criticar la intervenció de Crida Premianenca recordant-los que el més important era que s'havia arribat a un acord que es presentava difícil. Olga Safont, des del grup municipal del PSC, va lamentar també el sentit de la intervenció de Crida Premianenca i va explicar que no es tractava que el Grup Motor aprovés el contingut de la moció, sinó que el valorés. Finalment, l'alcalde Miquel Buch va explicar que, de fet, el Grup Motor havia desestimat aportacions que havia fet CiU al text inicial, fet que va situar en la nova normalitat que implica el nou reglament de Govern Obert i Participació Ciutadana. Finalment, la moció es va aprovar per assentiment.

    La regeneració de la sorra de la platja també va aparèixer en el ple des d'una de les mocions que presentava Crida Premianenca. Crida demanava que les aportacions de sorra des de la platja de Llevant a les platges centrals de la ciutat acabessin abans del 31 de maig per evitar molèsties als banyistes que aquelles dates ja en fan ús de les platges, i per reclamar a les administracions solucions definitives a la pèrdua de la sorra. Tots els grups es van mostrar d'acord amb l'esperit de la moció, però no en fixar la data del 31 de maig coma límit per fer aquests treballs. En aquest sentit, des de l'Equip de Govern es va explicar que el risc de l'arribada d'un temporal de llevant que s'emportés la sorra abocada recomanava esperar a fer aquestes aportacions. Per cert que en la seva intervenció l'alcalde Miquel Buch va anunciar que s'estava en el bon camí perquè l'Estat assumís solucions definitives o semidefinitives que podrien, fins i tot, ser pagades amb diners europeus. La moció es va desestimar amb els vots contraris dels grups de l'equip de govern.

    Crida Premianenca encara presentava una tercera moció demanant que se situés una bandera estelada a la balconada de l'Ajuntament, una moció que va prosperar amb els vots a favor de Crida i de CiU i l'abstenció de la Coalició d'Esquerres. Per cert, que en la seva explicació de vot, l'alcalde va explicar que s'havia rebut un requeriment de la Delegació del Govern de l'Estat davant l'absència de la bandera espanyola a la balconada de l'Ajuntament i que l'ACM exercia la defensa del municipi. Per cert, que la bandera estelada se situarà a la balconada de l'ajuntament, però no onejarà als pals on se situen les banderes oficials, una condició imposada per CiU per donar suport a la moció.

    Les preguntes de l'oposició sobre els motius de la renuncia de l'antic coordinador de Ràdio Premià de Mar i sobre el Grup Motor que assessora el procés de Govern Obert i Participació Ciutadana van cloure el ple municipal del mes d'abril, una sessió que va incloure la lectura d'un manifest commemoratiu dels 35 anys de la constitució dels primers ajuntaments de l'actual democràcia.

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar.

    ..