Escut de Premià de Mar
Cròniques del Ple
16 NOVEMBRE 2017
  • Una sessió difícil de catalogar, bàsicament perquè un cop retirat de l'ordre del dia el pressupost de 2018 els punts que quedaven podríem dir que eren pocs amb i amb poca substància, però també una sessió singular perquè el debat polític i fins i tot la discussió de to més elevat es va produir justament un cop es van haver enllestit els temes que constaven a l'ordre del dia, i de fet va ocupar més de la meitat del temps de la sessió. En aquell moment es va donar la paraula als grups i també al públic perquè fessin els seus precs i preguntes verbals i aquí es va donar una situació ben insòlita: entre els uns i els altres i les rèpliques i contrarèpliques vam assistir a un debat que en realitat eren quatre o cinc debats simultanis i creuats, perquè s'alternaven els temes a mesura que se succeïen les intervencions i a mesura que el govern hi anava responent. Tot plegat, i el fet que com diem les qüestions que van aparèixer -ara sí- eren en la majoria dels casos qüestions controvertides, va donar peu als moments més crispats i fins i tot agres del ple, un ple que paradoxalment havia començat de la manera més amable quan es va donar lectura a un manifest amb ocasió del Dia Contra la Violència Envers les Dones, un text que va ser llegit per tots els regidors del plenari, que van assumir cadascun un paràgraf del document.

    De la primera part del ple ens quedem amb l'aprovació per part dels grups de l'adhesió de l'Ajuntament a una declaració institucional que converteix Premià de Mar en un Municipi Compromès amb la Infància Refugiada. Pel que es va explicar, es tracta d'una iniciativa impulsada per l'organització internacional Save The Children que a Catalunya coordina el Fons Català de Cooperació i que desembocarà en treballs als centres escolars finançats per aquesta entitat.

    Com ha passat amb ocasió del Pacte per l'Educació, tothom s'hi va mostrar favorable però els grups de la Coali, ERC i Crida van demanar que abans d'aprovar l'adhesió es treballés el  projecte amb la comunitat educativa i teixit associatiu. Però el govern va decidir mantenir el punt a l'ordre del dia perquè si no s'aprovava es corria el risc de perdre el finançament.

    L'adhesió a aquest projecte es va aprovar amb l'abstenció de Crida, ERC i Coalició d'Esquerres.

    Aquesta denúncia d'aquests tres grups de l'oposició, que consideren que el govern hauria de negociar i treballar més amb les escoles qualsevol programa o qualsevol política de futur que els incumbeixi, va reaparèixer a la segona part del ple, ja que un dels debats simultanis que es van fer sorgia a partir de la demanda d'ERC que es replantegi el Pacte per l'Educació per tal que les escoles puguin participar en la seva elaboració. Com ja hem explicat els últims dies, hi ha un seguit de centres que no han signat aquest pacte i aquests partits afirmen que justament no ho han fet perquè consideren que no se'ls ha tingut prou en compte. El govern no ho creu així i insisteix, com va fer ahir, que el Pacte és un document obert al qual es podran fer tota mena d'aportacions a partir d'ara.

    Però, com hem dit, aquest només era un dels temes que van sorgir en aquesta part del ple: els altres van ser la construcció del nou port (Crida Premianenca va demanar explicacions sobre l'endarreriment en la construcció del nou Club Nàutic i els efectes que això tindrà en el desenvolupament del port); el viatge de Miquel Buch a Brussel·les (aquesta qüestió la va posar sobre la taula Ciutadans, que també va preguntar per la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament i per la pancarta que s'ha penjat que demana la llibertat dels presos polítics); i finalment el trencament del pacte de govern entre CiU i PSC.

    Ens aturem aquí perquè va ser aquest el tema que va propiciar el moment més tens de la sessió: la caixa dels trons la va obrir el CDR de Premià de Mar, que acudia al ple amb una pancarta i que va parlar quan es va donar la paraula al públic. Aquesta organització va llegir un manifest i va exigir a Miquel Buch que trenqui amb els socialistes, una petició que també ha fet aquesta setmana Crida Premianenca. El primer a parlar va ser Miquel Buch, que va insistir a reclamar, a aquells que li ho demanen, garanties de governabilitat, i que va retreure a Crida que aquestes peticions es facin a través de comunicats públics i no es dirigeixin directament al govern. Després va parlar el líder socialista David Gutiérrez, que va desqualificar amb duresa l'actitud del CDR i de Crida; i finalment va parlar, en nom d'aquest últim partit, Andreu Mumbrú, que va negar a Miquel Buch que no s'hi haguessin dirigit (amb un correu, va assenyalar) i que va defensar-se de les acusacions de Gutiérrez.

    Sessió amb molt poques resolucions efectives però que va permetre, justament per la velocitat amb què es va enllestir l'ordre del dia, abordar i debatre molts altres temes d'actualitat.

    Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar