Escut de Premiā de Mar
Notes de Premsa
03 NOVEMBRE 2020

Ja es troben a Premiā de Mar els mosaics romans pertanyents al jaciment de la Vilˇla romana de la Gran Via-Can Ferrerons que es trobaven al Museu d'Arqueologia de Catalunya. El retorn es produeix després que l'Ajuntament signés el passat octubre un conveni amb aquesta instituciķ mitjanįant el qual el Museu cedeix a la vila el conjunt de fragments de mosaic romā del qual és dipositari. L'objectiu és que les peces formin part de la colˇlecciķ permanent del Museu Romā un cop finalitzin les obres de museītzaciķ actualment en marxa. Cal recordar que les obres de museītzaciķ del Museu Romā formen part del Pla de Barris, que subvenciona la Generalitat de Catalunya, i estan cofinanįades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La cessiķ, amb una durada de 15 anys renovables i que es fa mitjanįant un contracte de comodat, obliga l'Ajuntament a fer-se cārrec de la restauraciķ, conservaciķ i seguretat del mosaic. Els treballs de restauraciķ i reconstrucciķ dels mosaics els duu a terme una empresa especialitzada que ha habilitat el seu taller expressament a la vila per fer aquesta tasca.

El material arribat correspon a un mosaic policrom amb dibuixos geomčtrics que consta de 23 fragments de diversa grandāria. El mosaic va ser descobert durant una excavaciķ de salvament que es va fer a la Gran Via de Lluís Companys el 1969. En aquell moment, els fragments es van extreure per parts i es van fixar amb planxes de ciment de manera independent per traslladar-los als magatzems de material arqueolōgic de la Diputaciķ de Barcelona des d'on, posteriorment, van anar al Museu d'Arqueologia.

Inicialment es va considerar que es tractava d'un sol mosaic, perō estudis posteriors van revelar que es tractava de dues peces diferents. El primer estaria datat en el segle II dC, en un moment de desenvolupament de la vilˇla romana de Premiā de Mar que hauria assolit, segons els experts, un caire senyorial. El segon mosaic es dataria entre els segles IV i V dC, en el que es creu que podia ser el moment de māxima expansiķ de la vilˇla. Els mosaics haurien format part del paviment d'una sala noble de la part residencial de la vilˇla.