Tornen a PremiÓ de Mar els mosaics romans descoberts el 1969
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electr˛nicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
03 NOVEMBRE 2020

Ja es troben a PremiÓ de Mar els mosaics romans pertanyents al jaciment de la VilĚla romana de la Gran Via-Can Ferrerons que es trobaven al Museu d'Arqueologia de Catalunya. El retorn es produeix desprÚs que l'Ajuntament signÚs el passat octubre un conveni amb aquesta instituciˇ mitjanšant el qual el Museu cedeix a la vila el conjunt de fragments de mosaic romÓ del qual Ús dipositari. L'objectiu Ús que les peces formin part de la colĚlecciˇ permanent del Museu RomÓ un cop finalitzin les obres de muse´tzaciˇ actualment en marxa. Cal recordar que les obres de muse´tzaciˇ del Museu RomÓ formen part del Pla de Barris, que subvenciona la Generalitat de Catalunya, i estan cofinanšades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La cessiˇ, amb una durada de 15 anys renovables i que es fa mitjanšant un contracte de comodat, obliga l'Ajuntament a fer-se cÓrrec de la restauraciˇ, conservaciˇ i seguretat del mosaic. Els treballs de restauraciˇ i reconstrucciˇ dels mosaics els duu a terme una empresa especialitzada que ha habilitat el seu taller expressament a la vila per fer aquesta tasca.

El material arribat correspon a un mosaic policrom amb dibuixos geomŔtrics que consta de 23 fragments de diversa grandÓria. El mosaic va ser descobert durant una excavaciˇ de salvament que es va fer a la Gran Via de LluÝs Companys el 1969. En aquell moment, els fragments es van extreure per parts i es van fixar amb planxes de ciment de manera independent per traslladar-los als magatzems de material arqueol˛gic de la Diputaciˇ de Barcelona des d'on, posteriorment, van anar al Museu d'Arqueologia.

Inicialment es va considerar que es tractava d'un sol mosaic, per˛ estudis posteriors van revelar que es tractava de dues peces diferents. El primer estaria datat en el segle II dC, en un moment de desenvolupament de la vilĚla romana de PremiÓ de Mar que hauria assolit, segons els experts, un caire senyorial. El segon mosaic es dataria entre els segles IV i V dC, en el que es creu que podia ser el moment de mÓxima expansiˇ de la vilĚla. Els mosaics haurien format part del paviment d'una sala noble de la part residencial de la vilĚla.

^