Escut de Premià de Mar
Notes de Premsa
22 DESEMBRE 2022

El ple municipal ordinari del mes de desembre es va celebrar el dimecres 21 a la Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras. La relació de punts que es van passar a aprovació i la seva corresponent votació van ser les següents:Lectura i aprovació de l'acta de la sessió anteriorAprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació addenda conveni amb el Consell Comarcal del Maresme pel servei recollida, atenció i adopció d'animals domèsticsAtès que el conveni actual amb el Consell Comarcal del Maresme venç el 31 de desembre, per tal de poder continuar realitzant el servei de recollida, atenció i acollida d'animals domèstics, es necessari prorrogar l'actual conveni en els mateixos termes i condicions en que actualment es presta el servei, fins el 31 de desembre del 2023 o fins la signatura d'un nou convenies.

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Nomenament membres Consell Escolar Municipal  Es designen els representants de la Corporació Local al Consell Escolar Municipal: D'acord amb el Reglament Intern del Consell Escolar Municipal, aprovat per Ple municipal el 18 de juliol de 2018, es procedeix a la nova constitució del Plenari. Per aquest motiu, es fa necessari que en Ple Municipal, els grups de la corporació local nomenin el representant que participarà els propers anys al Consell Escolar Municipal de Premià de Mar.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació Pla Local de Joventut 2022-2025El pla local de joventut es defineix com un instrument resultat d'un procés estratègic dirigit a facilitar una intervenció transformadora, amb joves i a mig-llarg termini. És, per tant, una eina de planificació estratègica de les polítiques locals de joventut. És el document que defineix les polítiques públiques de joventut. Esdevé una oportunitat per reflexionar sobre l’àmbit juvenil i definir els compromisos de l'Ajuntament de Premià de Mar en aquest sentit.  La joventut es concep com l'etapa vital compresa entre els 12 i els 29 anys.

Aquest és un període del cicle vital durant el qual es produeixen un seguit de transicions a través de les quals les persones joves passen de l'etapa adolescent a la maduresa. Tanmateix, en el context actual, alguns d'aquests processos vitals es poden dur a terme de manera més tardana, com són l'accés a una feina estable o l'emancipació domiciliària.  Els plans locals de joventut incorporen una primera fase de diagnosi de la realitat juvenil, en la qual es coneix i s'analitza la situació de partida, tant dels col·lectius juvenils, com de les polítiques que se'ls adrecen, per tant, ajuden a orientar el disseny el pla local de joventut. A partir de les conclusions de la diagnosi s'estableixen els objectius estratègics i les línies d'intervenció que integren un conjunt de projectes o accions que desenvolupen a la pràctica el pla local de joventut.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Mocions no resolutives Moció presentada pel grup municipal C's per la vigilància i control de rates i ratolins a Premià de MarEl grup municipal C's proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  1. “Realizar una estimación de la población de ratas en la red pública de alcantarillado, como punto de partida, para poder vigilar y controlar el posible incremento de miembros de las colonias.
  2. Iniciar una campaña de sensibilización ciudadana para evitar y minimizar el crecimiento excesivo de la población de ratas y ratones en Premià de Mar.
  3. La puesta en marcha de un programa de vigilancia y control de la población de ratas y ratones en los espacios públicos, solares, edificios municipales y cloacas. Este programa incluirá puntos de vigilancia permanentes y otros temporales en el caso de que la ciudadanía comunique una incidencia, y así efectuar su seguimiento periódico hasta que la incidencia quede resuelta.
  4. Habilitar canales para que la ciudadanía pueda comunicar de manera sencilla, ya sea telefónicamente, presencial o virtualmente la presencia de ratas y ratones.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JxP-AM, del PSC-UxP-CP, de Cs i de PECP, i les abstencions de CP-AMUNT.Moció presentada pel grup municipal Cs per implementar un Pla municipal contra la violència cap a les donesEl grup municipal Cs proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  1. “La elaboración de un Plan Municipal contra la Violencia hacia las Mujeres que refuerce la lucha contra esta lacra, que profundice en el conocimiento de la situación de las mujeres expuestas a situaciones de violencia machista, que proporcione una atención integral a las situaciones de violencia de género, que difunda los servicios existentes en nuestro municipio e intensifique las acciones de sensibilización y educación a la población.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JxP-AM, del PSC-UxP-CP i de Cs, i les abstencions de CP-AMUNT i de PECP. Moció presentada pel grup municipal PECP de suport a la garantia de rendesEl grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  • “Primer.- Instar el govern de l'Estat a:  
    1. Increment del l'SMI seguint les recomanacions del comitè d'experts amb el compromís d'arribar el 2023 com a mínim al 60% del salari mitjà que indica la Carta Social Europea.
    2. Establir un impost extraordinari sobre el marge d'interessos i comissions en el cas de les entitats de financeres.
    3. Adequar i implantar el nou impost europeu que gravi els beneficis extraordinaris que generen les empreses energètiques que s'apropiï d'aquests beneficis caiguts del cel.
    4. Congelar la pujada de lloguers d'habitatges mentre duri la situació d'excepcionalitat inflacionària.
    5. Establir una coordinació real de les rendes garantides i l'Ingrés Mínim Vital per simplificar els sistemes d'ajut.
    6. Estudiar un acord amb les grans distribuïdores perquè els productes bàsics d'una dieta sana siguin accessibles a tothom.
  • Segon.- Instar el govern de la Generalitat a:
    1. Instar el Govern de la Generalitat a mantenir, fins que l'actual escenari d'inflació reverteixi i es garanteixi el poder adquisitiu de la ciutadania la reducció de les tarifes de l'ATM per a usuaris i usuàries habituals.
  • Tercer.- Instar l'Estat Espanyol i el Govern de la Generalitat la creació d'un Fons Extraordinari per afrontar l'augment del cost de l'energia i la inflació dels preus de la compra pública, amb aportacions d'ambdues administracions.
  • Quart.- Instar al govern local a:
    1. Reformular la cartera de prestacions i ajudes socials locals per donar resposta a les noves necessitats socials i als col·lectius en situació de major vulnerabilitat.
    2. Caminar cap a un nou sistema de prestacions locals que simplifiqui l'actual mapa, per mitjà d'ajudes compactades i de major durada.
    3. Impulsar un programa amb l'objectiu de desenvolupar les capacitats digitals de la ciutadania, tot garantint l'atenció personalitzada per ajudar a la ciutadania a fer tràmits per internet.
  • Cinquè.- Comunicar els presents acords a la Presidència de la Comissió Europea, el Ministeri de Treball i Economia Social, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el Ministeri de Consum, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el Departament d'Acció Climàtica, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, els grups polítics del Parlament Europeu, Congrés i Senat i Parlament de Catalunya, l'ATM, CCOO, UGT, CEOE i les entitats municipalistes de Catalunya.”

Aprovada, en obtenir, en la votació per separat dels punts:

Punts primer, segon, tercer i cinquè: vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JxP-AM, de de CP-AMUNT, del PSC-UxP-CP i de PECP i les abstencions de Cs.

Punt quart: vots a favor dels grups municipals d'ERC-JxP-AM, de CP-AMUNT i de PECP i les abstencions de JXCAT-PDECAT, PSC-UxP-CP i de Cs.Moció presentada pel grup municipal PECP per implantar un servei d'atenció d'incidències amb animals de no companyia perduts, ferits o abandonats a Premià de MarEl grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  1. “Convocar, en el termini sis mesos i, amb una dotació econòmica en el pressupost de 2023, un contracte de prestació de serveis per a l'adscripció de la prestació de recollida d'animals de família no domèstics localitzats en el municipi de Premià de Mar que contempli les següents prestacions:
    1. Captura d'individus o grups d'individus, tant considerats de família no domèstics com invasors, detectats en la via pública, per mètodes homologats i respectuosos amb el benestar dels animals.
    2. Reallotjament d'aquells animals quan així ho precisin en centres especialitzats garants del benestar animal, amb finalitats proteccionistes o educatives.
    3. Atenció als requeriments relatius als animals esmentats, així com la cura i vetlla d'aquesta tipologia d'animals ferits en la via pública.
    4. La realització d'informes científics que tinguin com a finalitat l'orientació de la praxi dels agents en el territori.
    5. L'atenció i assessorament en referència al maneig i protocols d'actuació davant situacions on es troba implicat un animal d'aquestes característiques.
    6. Les intervencions veterinàries d'urgència, així com l'atenció i l'acolliment temporal en els casos que sigui adequat i precís.
  2. Instar el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a establir convenis amb els ens locals per a fixar els termes en els quals aquests ajuntaments han de recollir i lliurar a centres especialitzats els animals de família no domèstics o exòtics abandonats o perduts i dotar-los dels recursos econòmics necessaris.
  3. Traslladar els presents acords, així com el contingut de la moció, a la Direcció General de Benestar Animal del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030; al Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; al Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona; als partits polítics del Parlament de Catalunya; al Consell Comarcal del Maresme, a l'Associació d'Animals Exòtics de Catalunya (APAEC); a les associacions de veïnes i veïns i a les entitats i associacions que vetllen pel benestar animal de la nostra població.
  4. Informar la ciutadania, pels mitjans de comunicació i xarxes socials de la ciutat i en el portal de transparència de la web de l'Ajuntament.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals d'ERC-JxP-AM, de CP-AMUNT, de Cs i de PECP, i les abstencions dels grups municipals de JXCAT-PDECAT i del PSC-UxP-CP.Moció presentada pel grup municipal ERC-JxP-AM en defensa de la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i el català "A Premià de Mar, en català, no t'excusis"El grup municipal ERC-JxP-AM proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  1. “Promoure, de forma conjunta amb les entitats per la llengua, un pacte municipal per a l’ús del català: A Premià de Mar, en català! en el qual s'impliquin persones i entitats dels àmbits cultural, social, econòmic, etc., signant un manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.  
  2. Adherir-nos com a Ajuntament de Premià de Mar a la campanya “Tots som referents lingüístics. No t'excusis”, (https://www.notexcusis.cat) impulsada pels principals sindicats d'ensenyament i d'estudiants així com la Plataforma per la Llengua. Fer arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents (esportives, de lleure, etc.) i demanar-ne l'adhesió. Amb aquesta adhesió volem renovar i enfortir el compromís del consistori amb el català, com a eina de cohesió i garantia d'igualtat d'oportunitats.  
  3. Que el Reglament d’ús de la llengua catalana a l'Ajuntament de Premià de Mar, (existent des de fa anys i caldrà revisar-ho i activar-ho) sigui conegut per tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un servei públic, ja que s'hi regula l’ús del català. El reglament ha d'establir que el català ha de ser la llengua a utilitzar en comunicacions, documentació, retolació, etc., així com la llengua utilitzada en actes públics pels càrrecs de l'administració municipal, i se n'ha d'acreditar el coneixement en el cas de les convocatòries de llocs de treball, tal com estableix la Llei vigent. Caldrà doncs, oferir un Pla de formació del personal municipal per anar incrementant el nivell de la llengua catalana.  
  4. Fer un comunicat, com a mínim un cop l'any, adreçat a totes les unitats i personal que treballa directament o indirectament per a l'Ajuntament, per tal de recordar el compromís del consistori amb la llengua catalana, així com la importància de l’ús del català per part del personal en totes les seves comunicacions, i que en l’àmbit públic aquesta ha de ser la llengua de referència. Així com a promocionar el català en tots els àmbits i activitats que impulsem i en què col·laborem com a Ajuntament.  
  5. Desenvolupar un programa d'impuls a la llengua catalana en el comerç, així com impulsar les parelles lingüístiques a Premià de Mar per fomentar la parla del Català entre persones nouvingudes o que requereixin complementar el seu nivell.  
  6. Crear conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de l'Observatori de l’Ús de la Llengua Catalana a Premià de Mar, per desenvolupar indicadors en tots els sectors i espais de millora.  
  7. Rebutjar qualsevol atac al model d'immersió lingüística i acompanyar la defensa de l'escola en català com a eina clau per a la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Transmetre aquest suport als centres educatius del municipi.  
  8. Comunicar aquests acords a tot el personal municipal, a totes les entitats del municipi, i a totes les entitats de promoció per la llengua a Premià de Mar i al Maresme.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JxP-AM, de CP-AMUNT, del PSC-UxP-CP i de PECP, i els contraris de Cs. Moció presentada pel grup municipal ERC-JxP-AM a favor del desenvolupament de les indústries culturals i de creativitat a Premià de MarEl grup municipal ERC-JxP-AM proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  • “Primer.- El Ple de l'Ajuntament de Premià de Mar reconeix la importància en l’àmbit global de la Indústria Cultural i Creativa (ICC) i el seu potencial específic per al desenvolupament de l'economia local del municipi.  
  • Segon.- El Ple municipal acorda endegar un estudi per definir les actuacions necessàries amb caràcter transversal per a potenciar el desenvolupament de la ICC en el nostre municipi, a la vegada que s'exploren les possibles vies de finançament i la disponibilitat d'ajuts dins del pla europeu “Europa Creativa” o des de qualsevol altra font d'ajuts i subvencions.  
  • Tercer.- Fer un estudi tècnic amb la participació de les entitats culturals del municipi per definir les necessitats en l’àmbit cultural i artístic a Premià de Mar tenint en compte el potencial del teixit cultural i amb l'objectiu d'encabir aquestes necessitats en els equipaments actuals disponibles o bé d'establir la necessitat de nous equipaments.  
  • Quart.- Estudiar possibles polítiques en l’àmbit de l'educació que puguin estar alineades amb aquest propòsit estratègic de desenvolupament de la ICC.  
  • Cinquè.- Comunicar aquest acord al Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat Catalunya, a la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, a les associacions de comerciants de Premià de Mar i a les entitats culturals del municipi.”

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Moció presentada pel grup municipal PSC-UxP-CP sobre la millora de la planificació, el procés d'admissió, l'oferta formativa de formació professional i l'aprenentatge al llarg de la vida a CatalunyaEl grup municipal PSC-UxP-CP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  1. “Instar al Departament d'Educació de la Generalitat a impulsar un Pacte per la transformació i modernització de la Formació Professional i l'Aprenentatge al llarg de la vida que recolliria els següents components:
    1. Dimensionar i planificar l'oferta de Formació Professional i adaptar-la a les necessitats sectorials i territorials i a la demanda formativa de la ciutadania, amb l'objectiu d'oferir una formació, una qualificació i requalificació professional de qualitat, actualitzada i vinculada als sectors emergents, i contemplar els recursos necessaris per l'execució d'aquest pacte.
    2. Planificar l'oferta formativa d'acord amb una prospecció realitzada prèviament i conjunta amb els agents econòmics i socials del territori, tenint en compte els informes i propostes de les Taules mixtes de planificació, dels Consells municipals de la Formació Professional, els Consells territorials de la Formació Professional, així com amb les Diputacions i els Consells comarcals.  
    3. Redimensionar l'oferta pública de Programes de Formació i Inserció, de Cicles Formatius de Formació Professional Bàsica, de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior de Formació Professional i dels Cursos d'Especialització d'acord amb una millora en la planificació i prospecció, preveient l'increment de docents i d'equipaments necessaris arreu del territori, combatent també les desigualtats territorials existents en la provisió de l'oferta de Formació Professional, i prioritzar la creació de noves places a les comarques amb més dèficit de previsió.
    4. Millorar el procés de preinscripció i matriculació a cicles formatius de Formació Professional o impulsar les reformes necessàries en la normativa vigent per tal de fer aquests processos més àgils, simples i transparents, i per garantir que l'adjudicació definitiva de places finalitzi com a màxim al mes de juliol i, en tot cas, sempre abans de l'inici de curs.  
    5. Promoure itineraris formatius de formació professional, garantint una plaça a cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) en la família professional desitjada a tot l'alumnat de continuïtat formativa, ja sigui provinent de 4t d'ESO, de Programes de Formació i Inserció (PFI), de Cicles de Formació Professional àsica, del curs de formació específic per accedir a CFGM, d'escoles d'adults on s'hagi obtingut el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GES) i de Batxillerat, així com d'altres cicles formatius, sense excloure altres persones provinents d'altres trajectòries formatives o laborals.  Garantint una plaça a cicle formatiu de grau superior (CFGS) en la família professional desitjada a aquells estudiants de grau mitjà que desitgin continuar el seu itinerari formatiu en una família professional específica, així com als estudiants provinents de Batxillerat, sense excloure a persones provinents d'altres trajectòries formatives o laborals. Promovent la continuïtat postobligatòria a l'alumnat amb NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu), adaptant tant les condicions d'escolarització com l'avaluació per assolir una educació més inclusiva i d’èxit en cicles de Formació Professional, i incrementar també amb aquest objectiu els Itineraris de Formació Específics (IFEs) amb famílies formatives diverses al conjunt del territori.
    6. Articular i posar en funcionament el proper curs 2023-2024 un sistema integrat d'orientació professional al llarg de la vida i acompanyament de l'alumnat matriculat a l'educació obligatòria i postobligatòria, i formació d'adults, en el marc de la formació contínua, estretament vinculat a la prospecció de necessitats formatives i a la planificació de l'oferta, i especialment de l'alumnat preinscrit a determinats cicles formatius que no ha pogut accedir a cap plaça per manca d'oferta o per no ajustar-se als seus interessos i expectatives.
    7. Elaborar i dotar econòmicament un Pla contra l'abandonament prematur, en col.laboració les administracions locals i supramunicipals (ajuntaments, diputacions i consells comarcals ), en els cicles formatius de grau mitjà per tal de reduir les xifres d'abandonament escolar prematur en aquests, que repercuteixi en una millora de l'acompanyament, la informació i la orientació de l'alumnat, prèviament a l'accés als cicles i durant la seva estada.
    8. Impulsar convenis entre el govern de la Generalitat i empreses, patronals, cambres de comerç i/o administracions per zones educatives, per facilitar la tasca dels centres formatius a l'hora de buscar oportunitats de pràctiques o de formació dual pel seu alumnat.
    9. Preveure un increment de la partida destinada a subministrament dels centres educatius per tal que aquells centres de Formació Professional, especialment els que fan un ús més intensiu d'energia pel que fa al funcionament de maquinària o tecnologia, no vegin afectada la seva activitat aquest curs.
    10. Eliminar les taxes per accedir a cicles formatius de Formació Professional el proper curs 2023-2024 i promoure una línia d'ajuts per estudiants de cicles formatius pel desplaçament al seu centre formatiu, que complementi les beques del Ministeri d'Educació i Formació Professional, per fomentar la igualtat d'oportunitats d'accés.
    11. Donar compliment als compromisos adquirits en el recent Pacte per la Indústria referent a la Formació Professional.
  1. Instar al Departament d'Educació de la Generalitat a impulsar i fer efectiva l'equiparació de les condicions del professorat tècnic de la Formació Professional amb el professorat de secundària.
  2. Traslladar aquests acords al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a la Mesa del Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i l'ACM, a les diputacions, al Consell Escolar de Catalunya, als Consells Escolars Municipals, als Consells Municipals de la Formació Professional, als Consells Territorials de la Formació Professional, als centres que imparteixen Formació Professional del municipi, i a les entitats sindicals i empresarials del municipi.”

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Moció presentada pels grups municipals JxCAT-PDeCAT, ERCJxP-AM, CP-AMUNT i PSC-UxP-CP per l'adhesió a l'Agenda digital dels municipis de Catalunya impulsades pel Consorci LocalretEl grups municipals  JxCAT-PDeCAT, ERC-JxP-AM, CP-AMUNT i PSC-UxP-CP proposen al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  • “PRIMER.- Manifestar l'adhesió de l'Ajuntament a l'Agenda digital dels municipis de Catalunya, aprovada per Assemblea General de Localret el dia 12 de novembre de 2022.
  • SEGON.- Nomenar l'alcalde, Sr. Rafael Navarro Álvarez, i el cap d'Informàtica, Sr. Jordi Maimí Girbal, com a persones de referència per al desenvolupament de l'Agenda.
  • TERCER.- Notificar aquest acord al Consorci Localret.”

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Moció presentada per tots els grups municipals de suport al projecte educatiu presentat per l'Escola Sant CristòfolTots els grups municipals proposen al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  • “PRIMER.- DONAR SUPORT al projecte presentat per la Direcció de l'Escola Sant Cristòfol, entenent que la millor opció per la seva implantació és fer-ho per fases per garantir l’èxit del mateix i poder fer front a les necessitats pressupostàries derivades de forma paulatina.  
  • SEGON.- INSTAR a la Generalitat de Catalunya a conveniar la implantació de l'esmentat projecte i definir compromisos i calendaris per fer de l'esmentat un projecte una realitat pel nostre municipi i un exemple per la resta del país, apostant pel teatre, les arts plàstiques i la música com a catalitzadors i facilitadors en el desenvolupament de l'alumnat .  
  • TERCER.- Acompanyar el nou projecte educatiu amb les mesures adients per reduir la segregació; per ajudar a l'alumnat que no pot participar en totes les activitats del centre per manca de recursos, per millorar la implicació de la comunitat educativa en el funcionament del centre i augmentar els recursos per atendre a tota la diversitat.
  • QUART- COMUNICAR a la Direcció de l'Escola els presents acords.”

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.