Escut de Premiŕ de Mar
Crida Premianenca Candidatura d'Unitat Popular Poble Actiu (CP-CUP-PA) 2015-2019
16 OCTUBRE 2015
  • És hora de deixar de banda l'actual model de gestió dels residus, el qual mostra les seves limitacions dia a dia. El problema dels residus requereix una solució que no se centri només en els contenidors: cal adoptar un enfocament global, participatiu i amb projecció a llarg termini. I no cal anar gaire lluny per trobar idees, tenim una base de dades molt completa: les experiències de municipis que han apostat per alternatives.
    A Catalunya fa temps que s'està experimentant amb nous models per als sistemes de gestió de residus: més eficients, sostenibles, salubres i que permeten recuperar espai de la via pública. Creiem que és necessari atacar la qüestió des de tres vessants:

    1. Reflexionar: pedagogia sobre els residus
    No invertim prou temps a imaginar la quantitat i varietat de recursos que poden generar els residus. La recuperació i reutilització d'objectes tal vegada és la més fàcil d'imaginar. Per exemple, es podria crear un magatzem on restaurar i transformar mobles, on reparar electrodomèstics per, en definitiva, allargar la vida útil d'aquests béns. Establir punts de repartiment i d'intercanvi d'objectes en desús –entre d'altres, de material escolar- cobriria necessitats presents en l'actualitat.
    L'interessant en aquest sentit és fomentar aquesta reflexió a través de campanyes pedagògiques dirigides tant a la població adulta com a la conscienciació dels joves. Aquest col·lectiu en particular és probablement aquell on més importància té la divulgació de coneixements i el foment de la reflexió, en tant que d'això dependrà que un futur se segueixin mantenint actituds respectuoses amb el medi i no pas algunes conductes incíviques que observem en el nostre dia a dia.

    2. Rebatre: alternatives al model actual
    L'any 2000 només 4 municipis havien implantat el sistema de recollida porta a porta però, en només 15 anys, aquest s'ha expandit i ja és present a més de 100 poblacions catalanes (www.portaaporta.cat). Alguns dels beneficis d'aquest model són que permet la retirada dels contenidors de la via pública, evita males olors, recupera espai públic i estalvia en neteja i manteniment dels contenidors. D'altra banda, en desaparèixer l'anonimat, es fomenta la coresponsabilitat dels veïns que hi participen. En poques setmanes, s'assoleixen taxes de recollida selectiva d'entre el 60 i el 85% sobre els residus generats (enfront del 15% de la recollida tradicional) i un menor cost del reciclatge.

    3. Recuperar: gestió municipal i popular dels residus
    Un servei que pretengui implicar la població només s'aconseguirà per mitjà d'una gestió transparent i col·lectiva. D'una banda, la millor manera de garantir la qualitat del servei de recollida i gestió el control democràtic i popular per part de la ciutadania. Els veïns han de poder valorar i fiscalitzar el sistema regularment. De l'altra, també cal recuperar i remunicipalitzar aquest servei: ens estalviarem el cost afegit dels intermediaris i contribuirem a la creació de llocs de treball estables i de qualitat.
    Reflexionem, rebatem el model actual per recuperar un dels serveis principals de la ciutat.