Escut de Premià de Mar
Cròniques del Ple
22 SETEMBRE 2016
  • Es preveia que fos el punt més calent de la nit i no només ho va ser, sinó que, a més, va desvelar elements sorprenents. Crida Premianenca, Coalició d'Esquerres i ERC-JxP presentaven al ple de setembre d'ahir una moció en al qual es demanaven responsabilitats polítiques a la regidora d'Ensenyament, Esmeralda Calleja, pel tancament de l'escola Mar Nova, però també pel funcionament general de la regidoria. Els impulsors de la moció adduïen, entre d'altres coses, poca implicació per part de la regidora, i manca de transparència i de lideratge en una situació difícil com és l'anunci del tancament del centre. En el moment de les intervencions dels grups, però, vam saber que PP i Ciutadans havien pactat un seguit de mesures en matèria d'Ensenyament amb el Govern per votar en contra de la moció, en concret un pla de millora de la regidoria, la compra de llibres de text i la reclamació del deute a la Generalitat per afrontar aquesta despesa, un punt aquest que PP i Ciutadans havien reclamat en mocions anteriors sense èxit.

    Des de la Coalició d'Esquerres, una de les impulsores del text, Elena Martín deia que l'objectiu de la moció no era castigar el Govern sinó mirar al futur pels reptes que hi ha.

    Pep Ripollès va defensar la moció en nom d'ERC JxP. Ripollès va dir que no veuen claredat en tot el procés de la Mar Nova i que estaven desconcertats per les explicacions que havia donat la regidoria. No demanen el cap de ningú sinó autocrítica.

    David Gutiérrez, des del PSC, va ser contundent i va dir que la moció només pretenia fer culpable l'Ajuntament del tancament d'una escola, quan la decisió era competència de la Generalitat.

    Des de Ciutadans, Josep Maria Cano va dir que hi ha moltes mancances a l'Àrea d'Ensenyament i que s'havia de donar un gir a la situació,: Amb tot, va dir, no volien carregar les tintes en una sola persona per la qual cosa van presentar el seu paquet de mesures amb el PP, entre elles un pla de millora que espera que s'aprovi en el ple de novembre. També avaluació contínua de la tasca de la regidoria al ple. I partida per llibres de text gratuïts. Reclamar el deute de la Generalitat per fer front a aquestes despeses.

    Des de Crida Premianenca, al formació que inicialment impulsava la moció, la regidora Brenda Bar va fer un extens històric sobre el cas de la Mar Nova i va retreure a Pp i Cs les seves aportacions actuals perquè fins el moment, va dir, no han tingut un posicionament actiu. Bar va demanar reflexió i actitud al Govern per afrontar la situació.

    L'alcalde Miquel Buch va ser qui va defensar el posicionament de CiU. L'alcalde va acusar a Crida de faltar veritat i d'actuar amb arrogància i prepotència. Després de citar l'Estatut i la Lec per demostrar que les competències sobre l'escola són de la Generalitat l'alcalde va desvelar, atenció, que s'havia ofert a Crida a entrar al govern per portar ensenyament i la defensa de la Mar Nova i que aquests mai no van contestar.

    Unes paraules a les quals el regidor de Crida Pau Pañella va contestar amb un llistat de motius que els separen de la línia política del Govern

    La moció es va rebutjar amb els vots a favor de Crida Premianenca, Coalició d'Esquerres i ERC-JxP i els contraris de la resta.

    Amb un punt tan potent com aquest, la resta dels elements del ple de setembre van quedar en un segon terme. Ja havíem explicat que els punts de l’àrea econòmica destacaven d'entre els que presentava l'Equip de Govern, entre ells la liquidació del 2on trimestre de 2016. El regidor d'hisenda; Miquel Àngel Méndez destacava un previsió d'ingressos a final de l'exercici del 105%, ja que es recaptaven més impostos dels previstos com a conseqüència de les obres del port.

    L'oposició, però, no estava tan satisfeta i retreia partides que no s'estaven executant.

    També en matèria econòmica es va aprovar el compte general de exercici 2015. Amb els vots en contra de Crida i Coalició d'Esquerres. La resta van votar a favor.

    El ple va aprovar també la posada en licitació del quiosc de la plaça dels Països Catalans. Amb 4.230€ anuals de cànon de sortida per un període de 10 anys, i un punt de tràmit per mostrar informació a les empreses que van presentar-se al concurs de l'enllumenat públic. En aquest punt Pau Pañella de Crida va demanar pel personal municipal que ha de fer el seguiment laboral de l'empresa Sece, guanyadora del concurs, arran del cas d'un acomiadament.

    Una situació a la qual Antoni Subirà, des del Govern, va explicar que el personal ja s'ha posat a treballar.

    El punt es va aprovar amb el vot en contra de Crida i les abstencions de Cs i Coalició d'Esquerres.

    Un altre punt dels que presentava el Govern era la creació d'un Casal d'Infants. En aquest punt Elena Martín va demanar la participació de la federació d'Ampes mentre que Joan Ribet va recordar que e l servei del Casal d'infants ja existia des de la ciutadania, el que es fa és reglamentar-ho. Només Crida va votar en contra.

    Tornant a les mocions, es van tractar plegades les mocions que Cs i PP presentaven contra les conclusions de la comissió d'Estudis del Procés Constituent, totes dues rebutjades tot i els vots favorables dels ponents i del PSC.

    La Coalició d'esquerres presentava una moció demanant que es faci un pla de fonts al Municipi. La moció es va aprovar per assentiment com també una altra presentada per ciutadans per crear una oficina de voluntariat. També es van aprovar les 3 mocions que presentava CiU sobre la primera per millorar el servei de rodalies RENFE a Catalunya, la segona de suport als 25 anys de La Marató de TV3 i una tercera en suport dels acords de pau a Colòmbia. L'ordre del dia del ple de setembre presenta encara quatre preguntes: ERC-JxP sobre la problemàtica de la plaça de la Sardana. En la resposta, el segon tinent d'alcalde, David Gutiérrez, va desvelar una nova acció per a la qual va demanar unitat política.

    La Coalició d'Esquerres demana sobre el número de treballadors amb discapacitat de l'Ajuntament i Ciutadans presenta dues preguntes: sobre la presència de propaganda electoral als carrers de la nostra ciutat i sobre el nou càrrec d'assessor de l'Àrea d'Atenció Social i a les Persones. 

    Les intervencions del públic van posar punt i final a una sessió que havia començat amb un minut de silenci en record a la víctima de l'explosió del dia 18 a la Gran Via. 

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar