Durant aquest mes de maig la regidoria de Medi Ambient ha instal·lat nius artificials d'oreneta cuablanca i ratpenat a la plaça de l'Ajuntament. Aquesta iniciativa forma part del procés de millora de la biodiversitat i la naturalització dels espais verds que s'està duent a terme al municipi i s'ha fet amb l'assessorament d'experts i membres de l'Institut Català d'Ornitologia. En aquest sentit, s'han seleccionat nius d'espècies que amb l'arbustiva i l'arbrat del seu entorn puguin tenir una interacció ajudant a instaurar petits ecosistemes i s'han instal·lat 4 nius artificials d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i dues caixes nius de ratpenat.
L'oreneta cuablanca s'alimenta d'insectes que captura volant i ajuda a disposar d'un entorn més saludable i equilibrat. El seu niu natural és de fang i cada vegada els costa més trobar materials adequats per confeccionar el niu. A Premià de Mar la població d'oreneta de cuablanca ha patit una davallada molt important i actualment és molt reduïda. La instal·lació d'aquestes caixes nius artificials a la façana de l'Ajuntament pretén afavorir el retorn d'aquesta espècie i per aquest motiu s'ha dissenyat també darrere la font de la plaça de l'Ajuntament un espai amb fang de qualitat que pot facilitar la construcció de nius naturals d'aquesta espècie.
La presència de ratpenats al municipi té per objectiu incrementar la biodiversitat d'espècies insectívores, important per a l'equilibri i l'adaptació a les conseqüències del canvi climàtic. El ratpenat està protegit a nivell europeu, estatal i autonòmic i la major part de les 28 espècies que es troben a Catalunya poden utilitzar en algun moment de la seva vida cavitats per refugiar-se, ja siguin naturals o artificials. La instal·lació de caixes-niu especials els permet establir-se en zones on altrament no els seria possible sobreviure.