Ahir va tenir lloc l'acte de signatura de l'anomenat Pacte Local per a l'Educació de Premià de Mar, que té per objectiu millorar el sector educatiu del municipi durant els propers anys. Aquest pacte, que s'anirà desplegant de manera progressiva, es portarà a terme amb la participació conjunta de totes les parts signants amb l'objectiu que pugui perdurar al llarg del temps i anar-se adaptant a les necessitats de cada moment.
Document viu i obert a noves adhesions
El pacte neix amb la voluntat d'incloure totes les escoles públiques i concertades de Premià de Mar, les escoles públiques de Premià de Dalt, entitats i grups municipals. Durant l'acte els representants de les escoles van subratllar el seu interès pel pacte, que van definir com a positiu però, a excepció de l'Institut, l'escola El Pilar, l'Escola Bressol Municipal i l'Escola Municipal de Música, que el van signar ahir mateix, la resta de centres van manifestar que encara no l'havien sotmès al Consell Escolar i que abans de signar-lo preferien fer-ho.
Les entitats que a dia d'avui han donat suport al pacte són 13, la majoria de les quals són culturals i esportives, a més d'associacions de veïns. Les que ahir van poder ser presents a l'acte van signar el pacte. Pel que fa al suport en l’àmbit polític, la voluntat de l'equip de govern era que el pacte comptés amb l'adhesió de tots els grups municipals però, per ara, només l'ha signat l'equip de govern (CIU i PSC), ja que la resta de grups, CP-CUP-PA, C's, ERC-JxP-AM, ICV-EUiA-E i PP, han preferit no fer-ho. Durant l'acte de signatura es va voler deixar clar que el Pacte per l'Educació és un “document viu” obert a noves adhesions i que s'anirà adaptant a les necessitats i/o prioritats de cada moment. Per part de l'equip de govern van participar a l'acte els 1r i 2n Tinents d'Alcalde, Miquel Àngel Méndez i David Gutiérrez; i els regidors d'Ensenyament i Esports, Esmeralda Calleja i Jordi Tomàs. Durant la seva intervenció Miquel Àngel Méndez va destacar que per poder portar a terme el pacte al 2018 és imprescindible que el Ple Municipal aprovi el pressupost. En aquest sentit, cal recordar que l'actual govern no té majoria i necessita el suport de l'oposició.
Amb aquest pacte es pretén consensuar acords amb tota la comunitat educativa i social per afrontar plegats els reptes del municipi en l’àmbit de l'ensenyament, apostant per la cohesió social i la igualtat, de manera que l'educació sigui un dels eixos de vertebració del municipi.
Algunes de les mesures que inclou el document, com ara la subvenció del transport per als desplaçaments a centres universitaris o de formació professional o la socialització dels llibres de text i ja s'han començat a aplicar. En aquest sentit, cal destacar que aquest curs 2017-2018 els centres educatius han rebut un ajut de l'Ajuntament del 75% de la despesa en llibres de text i material escolar. Els llibres i material adquirits formen part d'un programa de socialització per fomentar-ne el reciclatge i reaprofitament per part dels alumnes.
Altres de les mesures que contempla el Pacte per a l'Educació i que s'aniran desenvolupant són la incorporació d'educadors de carrer per a la millora de la convivència i el foment dels valors cívics; suport al foment de l'esport escolar; suport a la detecció de pràctiques d'assetjament; i sessions de diversitat afectiva i sexual.
Les mesures que inicialment inclou el pacte són les següents: