Tributs, finances i gestions administratives
Informació actualitzada sobre els ajuts disponibles davant la crisi de la COVID-19
Relació de mesures de l'Ajuntament de Premià de Mar, la Generalitat de Catalunya, el govern de l'Estat i la Unió Europea  
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Documents
 

Ajuntament de Premià de Mar

Zones blaves i verdes

Gratuïtat de les zones d'aparcament blaves i verdes. A les zones que són alhora blaves i de càrrega i descàrrega, es donarà prioritat a les maniobres dels comerços amb permís per obrir.

Escola Bressol municipal i Escola municipal de Música

S’ ajustaran els rebuts mensuals a la realització efectiva dels serveis.

Ajuts al comerç local

  • Línia de subvenció de l'IBI per a aquells comerços obligats a tancar
  • Campanya de promoció del comerç local, amb accions com ara la implantació d'una plataforma de comerç electrònic i la col·laboració amb els comerços locals per tramitar vals per incentivar les compres.
  • Taxa de terrasses: s'ajustarà la taxa d'ocupació de la via pública per no cobrar el període de temps en el qual no s'hagin pogut muntar terrasses.
  • Taxa del mercat setmanal: no es cobrarà la taxa mentre no es pugui fer el mercat setmanals dels dijous.
  • S'impulsaran ajuts al comerç.
  • Ajuts per a cobrir despeses comuns com subministraments.
  • Reducció de forma proporcional al període de tancament obligat del rebut d'escombraries comercial.

Pagaments als proveïdors

  • Contractes de servei continu amb l'Ajuntament: no se suspendran tot i no realitzar-se en les condicions ordinàries i establertes en el contracte.
  • Es mantenen els terminis ordinaris de pagament de les factures per garantir la liquiditat dels proveïdors.

Ajuts per a les famílies

  • Ajuts per pagar el lloguer
  • Ajuts per pagar subministraments bàsics (llum, aigua i gas)
  • Menús de baix cost per a les persones que no poden sortir de casa.
  • Ajornament del pagament de l'IBI i les escombraries generalitzat
  • S'han repartit targetes moneder per a les beques de menjador escolar
  • Ajuts econòmics per a urgències socials

Altres actuacions

  • Campanya per demanar flexibilitat als propietaris de pisos i locals en el cobrament dels lloguers
  • Creació d'un call center dedicat exclusivament a donar informació sobre les ajudes de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament tant a comerços, autònoms i empreses com a les famílies en general.
  • En l'àmbit financer es demanarà al govern de l'estat una modificació legislativa per tal que les despeses derivades de la lluita contra el COVID-19 no computin a efectes de la regla de la despesa ni de la capacitat financera i que s'estudiï la possibilitat de finançar aquestes despeses amb Romanent Líquid de Tresoreria.
  • Ajuts destinats a l'assessorament professional en referència a situacions laborals esdevingudes durant aquesta situació excepcional.

Informació addicional i enllaços:

Nota de premsa

Premià Activa

Generalitat de Catalunya

Ajuts per a autònoms: Dilluns dia 6 es posa en marxa un ajut de fins a 2.000 euros per a aquells treballadors autònoms dedicats a activitats de les quals se n'hagi decretat el tancament per la crisi del coronavirus.

Línia de crèdits de l'Institut de Finances. S'assumirà el 80 % del risc dels préstecs que es donin a les empreses i als treballadors autònoms.

Cànon de l'aigua: Reducció temporal del cànon de l'aigua per aportar liquiditat a les famílies i a les empreses.

Ajuts socials: Tota la informació al següent enllaç: Ajuts socials.

Moratòria de tributs: Moratòria en els terminis d'autoliquidació i pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya fins que finalitzi l'estat d'alarma. També s'inclou una moratòria fins al setembre del pagament de l'impost sobre estades turístiques.

Contractació pública: Per garantir que les empreses que treballen per a la Generalitat puguin continuar cobrant i mantenint l'ocupació, la Generalitat es farà càrrec de les despeses salarials i de les pòlisses d'assegurança dels treballadors de les empreses afectades.

Administració: Les meses de contractació es podran reunir sense assistència presencial, tot respectant la transparència que exigeix la Llei de contractes del sector públic.

Transport públic:  El Govern es compromet a estudiar l'impacte de la caiguda dels ingressos tarifaris.

Finestreta única digital:  Obertura d'una finestreta única digital per a empreses, persones treballadores i autònomes sobre les mesures econòmiques de la crisi del coronavirus amb l'objectiu de plantejar dubtes i realitzar gestions.

Marketplace Covid-19: Un servei impulsat per ACCIÓ d'oferta i demanda empresarial per fer front a l'emergència sanitària provocada pel Covid-19 i que permet facilitar la col·laboració empresarial.

Acció Virtual Desk: Reforç dels canals telemàtics per seguir donant servei a les empreses a través de xats a mida i videoconferències. També s'ha reforçat l'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització, per donar resposta a les limitacions relacionades amb l'exportació o importació de productes.

Bonificació de quotes a la Seguretat Social:  Els contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç ́i hostaleria vinculats a l'activitat turística podran aplicar una bonificació del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, així com pels conceptes de recaptació conjunta de desocupació, FOGASA i Formació Professional d'aquests treballadors.

En cas de suspensió de contractes d'empreses de serveis amb l'administració pública s'amplien les indemnitzacions perquè també els cobreixin les despeses de lloguer i els costos de manteniment mentre duri la suspensió.

Els ajuts s'han de demanar telemàticament a través d'aquest enllaç.

Govern de l'Estat

Prestació de cessament d'activitat per a autònoms: La poden sol·licitar els treballadors autònoms de tot Espanya en dos supòsits: els afiliats al RETA la poden activar de forma automàtica si la seva activitat s'ha interromput per decisió governamental; d'altra banda, la pot sol·licitar un treballador per compte propi en cas d'afectació dràstica de la seva activitat a conseqüència de la crisi. Aquesta prestació extraordinària es podrà sol·licitar fins al dia 30 d'abril.  

Pla d'avals i garanties per evitar que la falta de liquiditat provocada per la caiguda de vendes per Covid-19 pugui derivar en fallida. L'Estat avalarà fins al 80% del que demanin pimes i autònoms.

Llançament d'una línia ICO (Institut de Crèdit Oficial) amb crèdit per a empreses i autònoms del sector transport, turisme i hostaleria, així com de les activitats relacionades que se estiguin veient afectades per la situació actual.

Aplaçament i fraccionament del pagament d'impostos de fins a 30.000 € durant 6 mesos: IVA, IRPF.

La TGSS exonerarà a l'empresa de l'abonament de l'aportació empresarial i a les quotes per conceptes de recaptació conjunta, durant el període de suspensió de contractes o reducció de jornada quan l'empresa a 29.02.2020 tingués menys de 50 treballadors en situació d'alta a la Seguretat Social. Si l'empresa tingués 50 treballadors o més en situació d'alta a la Seguretat Social, l'exoneració de l'obligació de cotitzar arribaria al 75% de l'aportació empresarial.

Informació complementària en matèria de Seguretat Social al següent enllaç

Ajuts socials. Tota la informació al següent enllaç:  Ajuts socials

Empreses exportadores:  Aprovació de línies d'avals addicionals.

Protecció de l'ocupació i col·lectius vulnerables:

  • Adaptació de la jornada de treball per fer front a necessitats de conciliació.
  • Establiment del teletreball
  • Ajustos temporals de plantilla a través de la flexibilització dels Expedients Temporals de Regulació d'Ocupació (ERTO) o la major facilitat pel col·lectiu d'autònoms per cobrar una prestació, entre d'altres.

Contractació pública: Les Administracions Públiques ajudaran les seves empreses contractistes per mitigar les conseqüències del COVID-19 en els contractes del sector públic.

Impostos: Flexibilització dels ajornaments del pagament d'impostos durant un període de sis mesos.

Reemborsament de préstecs: Ajornament del reemborsament de préstecs atorgats per la Secretaria General d'Indústria i de la Petita i mitjana empresa.

Innovació: El Ministerio de Ciencia, a través del CDTI, ha llançat un pla de mesures extraordinàries per a la innovació de les empreses amb l'objectiu de pal·liar l'alentiment de l'activitat i protegir l'ocupació en l’àmbit de la R+D+i.

Moratòries del deute hipotecari: La moratòria es podrà sol·licitar fins 15 dies després que finalitzi la vigència del decret llei. En aquest cas seria fins el 3 de maig, tot i que es podria allargar. El Banc trigarà fins a 15 dies a resoldre, però els efectes seran des de que s'ha sol·licitat.

Les empreses que hagin rebut préstecs de la Secretaria General d'indústria i de la Petita i Mitjana empresa podran ajornar el seu reemborsament.

Bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixes discontinus que es realitzin durant els mesos de febrer i juny en sectors turisme, comerç i hostaleria vinculats a l'activitat turística.

Informació addicional i enllaços

Es pot accedir a la informació del Reial Decret de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19 en aquest enllaç, així com al criteri 5/2020 de la Dirección General de Ordenación de la Seguridad Social sobre l'aplicació d'aquesta norma en aquest altre enllaç.

Unió Europea

Límit de dèficit: La UE ha activat la clàusula de salvaguarda i ha suspès els límits de dèficit per tal que els Estats membres puguin elevar la seva despesa pública.

Nou paquet de mesures fiscals: La UE està estudiant opcions com la utilització del fons de rescat europeu; oferir liquiditat per cobrir les despeses de sanitat o l'emissió de  “coronabons”.

Transport:  Desplegament de mesures d'urgència per protegir el trànsit de mercaderies, garantir els subministraments i mitigar l'impacte del coronavirus en el sector del transport.

Empreses: 25.000 M€ per donar suport al sector de la salut, a les pimes, al mercat laboral i assistir als sectors més vulnerables. La UE també ajudarà a les empreses a aconseguir diners més barat subvencionant els tipus d'interès

^