La fi dels productes d'un sol ús
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Informació
03 OCTUBRE 2023

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) informa que des del mes de juliol estan prohibits els productes d'un sol ús a tota la Unió Europea. 

Així, queda prohibida la venda de productes de plàstic d'un sol ús que compten al mercat amb alternatives assequibles sense plàstic.

Això inclou varetes de cotó per a les orelles, coberts, plats i palletes, entre altres. La mesura arriba després de la prohibició de les bosses de plàstic vigent des de l'1 de gener.

També queda prohibit qualsevol producte que es fabriqui amb plàstic oxodegradable i els cosmètics i detergents que tinguin microplàstics afegits intencionadament. Els plàstics oxodegradables són un material que es degrada en aparença, però del qual en persisteixen petites partícules en suspensió. Aquestes partícules són nocives per la salut i contaminen el medi ambient. L'objectiu és limitar dràsticament l'ús de plàstic d'un sol ús a Europa i fomentar la reducció del consum d'aquests productes i la prevenció d'escombraries.

La Unió Europea marca les directrius sobre l'ús dels productes de plàstic per tenir una aplicació uniforme arreu d'Europa. Ara, una gran part es retiren dràsticament de la comercialització i a d'altres se'n limitarà la distribució. El govern permetrà que els estocs de productes de plàstic d'un sol ús que ja estan en els comerços es puguin vendre fins a exhaurir-ne existències, però no se'n poden fer reposicions. D'altra banda, encara estaran disponibles certs productes, com ara aparells de pesca, compreses, tampons, envasos de begudes i aliments per al consum immediat o filtres de tabac, però s'aplicaran mesures per reduir-ne l'ús.

A més, a partir d'aquest 2023, els gots de plàstic i les tapes dels cafès per emportar-se, o les capses del menjar per endur-se de les botigues, també s'hauran de pagar. L'objectiu final és impedir-ne i reduir-ne l'ús. La data límit és el 2030, i l'objectiu, potenciar el reciclatge fent obligatòria la recollida selectiva, però també limitant l'ús de plàstics i microplàstics en sectors com la construcció, l'agroalimentació, els béns de consum i el turisme, entre d'altres.

La Comissió Europea també s'ha marcat com a objectiu reduir les deixalles marines de productes de plàstic i promoure la transició cap a una economia circular amb models, productes i materials de negoci innovadors i sostenibles.

Des de l'OMIC es poden tramitar, de forma gratuïta, consultes, queixes o reclamacions i, en determinats casos, poden ser remeses als organismes competents, per tal que puguin seguir el seu curs. Des d'aquest servei també es poden promoure altres tipus d'accions en relació amb la defensa dels drets del consumidor. Cal demanar cita prèvia a través del web municipal o bé trucant al 93 741 74 00.

^