El Museu Romà s'inaugurarà el 26 de març
Hi haurà jornada de portes obertes, i activitats lúdiques per a tota la família
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
16 MARç 2023

Després de les diferents fases d'excavacions i obres, i del procés de museïtzació, el diumenge 26 de març s'inaugurarà el Museu Romà, convertit ja en un jaciment arqueològic museïtzat.

L'equipament celebrarà aquell dia jornada de portes obertes entre les 10 i les 14 h. A més, el públic assistent tindrà ocasió de presenciar recreacions de la vida quotidiana de l’època romana de la mà del grup de reconstrucció històrica Septimani Seniores i de participar en tallers romans per a tota la família. Totes les activitats seran gratuïtes.

Visita immersiva

Un cop passada la data de la inauguració, el públic del Museu Romà, a través d'una experiència immersiva i d'una forma entenedora i lúdica, podrà apreciar com era la vida quotidiana a l'antiga vil·la romana on s'ubica, i al territori que avui ocupa Premià de Mar, els segles V, VI i VII dC. La visita permet conèixer també l'edifici octogonal romà, únic a Catalunya. El Dominus de la vil·la, la seva família, els comerciants, els productors de vi i la resta de personatges, explicaran al públic com era la seva vida i les activitats que realitzaven al mateix edifici que estan visitant, dedicat inicialment a sala de banquets, festes i banys privats i més tard a la producció de vi.

Els i les visitants coneixeran el Museu a través d'un relat que es presentarà mitjançant projeccions acompanyades d'audioguies en diferents llengües. Després de l'espectacle visual, les persones que visitin el jaciment tindran l'ocasió de veure els diferents elements que conserva el Museu. Entre aquests destaca el mosaic, l'observació del qual es dinamitzarà mitjançant un màping. Altres peces destacades de l'equipament són el mil·liari de la Via Augusta, de principis del segle IV dC, la necròpolis amb diversos enterraments, entre ells un de perinatal, o les vitrines amb les ceràmiques més destacades trobades al jaciment.

Les visites, d'una durada aproximada d'1 h 15', es faran sempre mitjançant cita prèvia. Els grups seran d'un màxim de 25 persones per permetre al públic una experiència còmoda.

A banda de la visita, el Museu programarà també activitats familiars i per a les escoles que el visitin. Aquestes activitats es faran inicialment al mateix jaciment a l'espera de la pròxima habilitació dels locals adjacents del carrer d'Enric Granados.

Cal ressaltar que l'entrada al Museu Romà serà gratuïta fins al 30 de juny de 2023.

Activitats de Setmana Santa

Durant la Setmana Santa el Museu Romà es mantindrà obert i oferirà activitats especials. Així, el 6 d'abril, a les 18 h, el mag Jordi Pota protagonitzarà un espectacle de màgia. El divendres 7 d'abril, també a les 18 h, es podrà jugar a jocs romans de taula. El dissabte, 8 d'abril, a les 12 h, es farà un aperitiu amb la participació d'un grup de recreació històrica, i el diumenge 9 d'abril hi haurà una activitat de construir mosaics d'estil romà. Per participar en aquestes activitats, caldrà inscripció prèvia.

Tres fases d'obres

El jaciment de can Ferrerons ha passat per 3 fases d'obres abans d'obrir definitivament les portes. En una primera fase, enllestida l'estiu de 2019, es va fer l'excavació del jaciment, la consolidació de les estructures i la desviació dels serveis. En la segona fase, que va acabar la primavera de 2021, es va construir l'accés des del carrer d'Enric Granados, amb escales i ascensor, es va pavimentar l'interior, s'hi van ubicar les passarel·les internes, es van fer els tractaments antiincendis i es van enllestir els sistemes elèctric i de climatització. En la tercera fase es van fer els treballs de museïtzació del jaciment.

Aquestes accions formaven part del Pla de Barris que es va fer al barri de Santa Maria-Santa Anna-Tió, que comptava amb subvencions de la Generalitat, i estaven cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Interior del Museu Romà

Inauguració Museu Romà

^