Comencen les obres del MITECO per protegir el front litoral
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electr˛nicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
08 JUNY 2023

L'actuació permetrà evitar els danys que els temporals ocasionen al passeig i a la via del tren

L'afectació en l'ús de la platja i de les guinguetes serà la mínima possible

Aquesta setmana han començat els treballs d'estabilització de les platges del centre de Premià de Mar, entre la bocana del port i l'espigó que hi ha davant de l'estació de trens, que realitza el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). El Ministeri considera l'actuació en aquest tram com una prioritat de primer nivell, i és la primera fase d'uns treballs d'estabilització que han d'arribar a altres punts.

L'operatiu del MITECO ha de servir per evitar que els temporals habituals de la nostra costa buidin de sorra les platges de centre de la vila. Aquestes situacions recurrents provoquen constants danys en el sender de vianants, a més de posar en perill el funcionament de la línia de Rodalies i la integritat de la mateixa estació de trens.

Segons el projecte, les obres han de donar com a resultat una platja estable i d'uns 65 metres d'amplada de mitjana, entre el port de la vila i l'espigó que hi ha a l'alçada de l'estació de trens, cobrint una distància contínua d'uns 860 metres. Per fer-ho, s'allargarà aquest espigó en superfície fins a arribar a una llargada d'uns 130 metres, fent-lo acabar en forma d'"L", de manera que girarà en direcció Barcelona 50 metres més. El mateix espigó s'allargarà de forma perpendicular a la platja durant 135 metres més, aquesta vegada, però, submergit. A banda, el projecte contempla la construcció d'un altre espigó davant de la platja del Pla de l'Os i paral·lel a la línia de la costa. Aquest conformarà un illot semisubmergit de 65 metres de longitud i que sobresortirà 1,5 metres del nivell del mar, a uns 75 metres de la sorra de la platja.

Actuació sense impacte negatiu al fons marí

Finalment, l'operatiu del MITECO preveu l'extracció d'uns 350.000 m³ de sorra de procedència marina de la zona situada entre l'estació de tren i El Masnou, que s'abocarà a les platges de Bellamar i del Pla de l'Os. Un cop acabades les obres, l'amplada mitjana d'aquestes platges serà d'uns 65 metres.

Aquesta actuació no causa impactes negatius al fons marí, compta amb la corresponent validació de la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental i se'n farà un seguiment ambiental durant tot el procés.

Afectació de les obres a la platja

El Ministeri vetllarà perquè l'afectació de les obres sigui la menor possible. En aquest sentit, mentre durin els treballs de construcció dels espigons, hi haurà pas de camions entre el port i la zona d'obres a través de les platges del Bellamar i del Pla de l'Os. Segons ha informat el MITECO, aquest pas es farà, per una via acotada amb tanques, de dilluns a divendres en horari de 7 a 18 h, aproximadament. Fora de les zones acotades, es podrà seguir fent ús de les platges i de la guingueta ubicada a la platja del Bellamar.  

L'objectiu del Ministeri és acabar els treballs a finals d'any.

Aquest projecte del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico està cofinançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation.

×  
Vídeo explicatiu projecte MITECO platges de Premià de Mar Vídeo explicatiu projecte MITECO platges de Premià de Mar

^