Mireia Vancells
Filòloga i escriptora
Imprimir
Col·lecció local
 

La seva pàgina web és https://mireiavancells.wixsite.com/escriptora

Instagram: @mireiavancells

Va néixer a Terrassa al 1964, va cursar la primària a l'Escola Santa Teresa, la secundària a l'Escola Karmel i després es va llicenciar en Filologia Anglogermànica a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva infantesa i joventut van transcórrer entre el Vallès i el Maresme, comarca on passava els estius. Va viure a Terrassa fins als 26 anys, després, quatre anys a Barcelona i tot seguit, al 1996, es va traslladar definitivament a Premià de Mar, on resideix des de llavors.

Escriptora de novel·la, relat i teatre breu, amb algunes de les seves obres ha obtingut diversos premis literaris. Combina l'afició per escriure amb una feina 'normal' a l'empresa privada. Li agraden el cinema, la natura, l'esport, i fer la migdiada. Està orgullosa del seu fill i dels seus llibres, i diu que la seva millor novel·la és la que encara no ha escrit. El que li agrada més del fet d'escriure és inventar-se vides, llocs i històries, i aconseguir que els seus lectors s'entretinguin, s'ho passin bé i descobreixin coses que potser no sabien.

Novel·les publicades (totes disponibles a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras):

El secret de la germandat (Bubok, 2009) és una novel·la d'intriga ambientada en un monestir cartoixà del nostre país durant la Guerra del Francès.

Negra memòria (Cossetània, 2013) és un relat d'aventures i explica una història d'indians del segle XIX que porta llum sobre la participació de capitans del nostre país en el tràfic d'esclaus entre Àfrica i Amèrica. Amb aquesta novel·la va guanyar IV Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall l'any 2012. Ha estat traduïda al castellà (Negra memoria · Memorias de un viejo cocinero de ultramar, Amazon Publishing, 2019) i a l'anglès (Black memory, Amazon Publishing, 2021).

La carpeta de Vílnius (Bubok, 2015) és una ficció política sobre diversos processos d'independència al llarg de la Història.

L'home de Déu (Cossetània, 2017) és una trama d'intriga anticlerical que parla de capellans i de bruixeria a parts iguals i que posa de relleu com l'Església gestiona, de vegades, el seu patrimoni. Va rebre el  XXXIV Premi de Narrativa Ribera d'Ebre l'any 2016.

Aritmètica del crim (Cossetània, 2018) és una novel·la policíaca i nàutica protagonitzada per una parella d'inspectors dels Mossos d'Esquadra i per un misteriós personatge que els ajuda en la resolució de delictes mitjançant les matemàtiques. Amb aquesta obra va obtenir el VII Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall l'any 2017 i el Cubelles Noir'2019. Aquesta novel·la ha estat traduïda al castellà (Aritmética del crimen, Amazon Publishing, 2020).

Escriptors anònims (Amazon Publishing, 2020). A través dels testimonis d'un seguit d'escriptors que volen abandonar el 'vici' de l'escriptura, aquesta novel·la revela les interioritats de la indústria editorial i furga en les obscuritats del fet de ser escriptor.

^