Salvador Moragas
Periodista, escriptor, professor i pintor
Imprimir
Col·lecció local
 

Salvador Moragas i Botey, fill de pare premianenc, va néixer a Barcelona el 1911. Als 25 anys va traslladar-se a Premià de Mar, on viurà tota la vida. De molt jove es va interessar per la religió, la cultura, l'art, l'ensenyament i els temes socials. Va ser un autèntic activista cultural i patriòtic, esdevenint un home cabdal per a la cultura i la catalanitat de la nostra vila durant més de cinquanta anys. La seva tasca va ser d'especial rellevància durant els anys negres del franquisme. Professionalment va ser administrador de l'empresa "Filadures del Ter".

Va incidir en els camps del periodisme, la poesia, la literatura, el teatre, la pintura i l'ensenyament de la llengua catalana. Tota la seva activitat va estar guiada per la vocació de servei. Va fundar el diari mural "Claror", el butlletí "Guia" del patronat Catequístic i el "Diari parlat". També l'associació "Amics de la Llengua Catalana" i la "Fira del Llibre i del Disc". Va ser cofundador dels "Amics de l'Art Pessebrístic". Va col·laborar en la "Nit de l'esport" de Premià de Mar. Dins la Parròquia de Sant Cristòfol, va participar activament en la "Junta de Reconstrucció del Temple", així com amb "Homes d'Acció catòlica".

Després d'una llarga malaltia va morir al Casal de Premià el 31 d'agost del 1992, als 81 anys. Va ser enterrat al cementiri de Premià de Mar.

Text de Pere Brossa i Xalma, extret de Brossa Xalma, Pere, Salvador Moragas i Botey 1911-1992. Premià de Mar: Òmnium Cultural Secció Premià, 2011


×  
Salvador MoragasSalvador Moragas
^