El Museu RomÓ de PremiÓ de Mar, inaugurat
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electr˛nicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
15 MARă 2015

Aquest matÝ s'ha inaugurat el jaciment romÓ, que porta per nom Museu RomÓ de PremiÓ de Mar.  Aquest jaciment, ubicat al carrer Enric Granados amb Santiago Rusi˝ol, va ser descobert a finals de l'any 2.000. Es tracta d'un conjunt arqueol˛gic d'extraordinÓria singularitat a Catalunya format per un edifici de planta octagonal d'Ŕpoca romana tardana que no tÚ paralĚlel exacte.

La inauguraciˇ ha anat acompanyada de diversos tallers i ambientaciˇ romana i durant tot el matÝ  ha aplegat un p˙blic nombrˇs que ha  participat activament de les activitats i ha  pogut  visitar el jaciment. L'alcalde,  Miquel Buch, i el president de la Diputaciˇ de Barcelona, Salvador Esteve, han presidit l'acte.

Edifici octagonal

El 1969 es va descobrir la primera troballa de restes arqueol˛giques a la zona, a l'alšada de la Gran Via. Concretament, es van descobrir uns  mosaics que ja van fer suposar de l'existŔncia d'una important vil•la romana. Des d'aleshores, cada treball a la zona de Can Ferrerons ha suposat la descoberta de restes arqueol˛giques.

L'any 2000 es va realitzar la troballa de la finca octagonal, una veritable raresa arquitect˛nica en un excepcional estat de conservaciˇ. Aquesta finca Ús la part que ara ja es pot visitar i consta d'uns 550 m2. La resta de l'edifici continua soterrat al subs˛l dels carrers Enric Granados i Santiago Rusi˝ol.

L'edifici octagonal romÓ va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. Sembla ser que va ser projectat com a pavellˇ de rebre per part d'un personatge ric de l'Ŕpoca, tal i com ho demostra la presŔncia del ‘balneum┤, els banys privats de la vil.la, i les habitacions mÚs grans, on s'hi farien banquets. Posteriorment, cap a finals del segle V, es va transformar en centre de producciˇ vitivinÝcola. D'aquesta Ŕpoca s'han trobat restes d'una premsa, diversos dip˛sits i nombroses tenalles per a la conservaciˇ de vi. TambÚ s'ha demostrat l'˙s del jaciment com a forja de ferro i, en una ˙ltima Ŕpoca, la seva utilitzaciˇ com a necr˛polis.  

En total, s'han identificat un total de 22 Ómbits a l'interior de l'octÓgon, a mÚs del forn que escalfava els banys.
Les excavacions al jaciment han reportat una gran quantitat de material arqueol˛gic: agulles i plaques de bronze, claus, tiges i fulles de ferro, vidre, estris realitzats en os, maons, teules, Ómfores, cerÓmica comuna i de taula, fragments de columnes o monedes d'Ŕpoca baix imperial. La majoria d'aquests materials es poden veure al .MEP, el Museu de l'Estampaciˇ de PremiÓ de Mar. 

Els treballs d'accessibilitat i obertura al p˙blic del Museu RomÓ de PremiÓ de Mar es van iniciar durant  la tardor de l'any passat i el cost ha estat de 164.954,28€ (IVA incl˛s). Aquesta obra s'inclou dins el Pla de Barris, per la qual cosa compta amb una subvenciˇ de la Generalitat de Catalunya d'un 50%. A banda, tambÚ rebrÓ una subvenciˇ de 52.340€ per part de la Diputaciˇ de Barcelona.


Museu RomÓ de PremiÓ de Mar
Enric Granados 115
Visites concertades: museuroma@premiademar.cat
TelŔfon 93 752 91 97

Jaciment

Soldats romans

Visita d'inauguraciˇ al jaciment

Parlaments acte inauguraciˇ

Parades i tallers

^