Cultura i festes
Portada Cultura i Festes Patrimoni L´estampació tèxtil i el Museu de l´Estampació de Premià de Mar
Perfil web
Botó que mostra/amaga menú lateral
L´estampació tèxtil i el Museu de l´Estampació de Premià de Mar

Estampació tèxtilL'estampació tèxtil i el Museu de l'Estampació de Premià de Mar El passat industrial de Premià de Mar és molt important, destacant l'estampació tèxtil, sobretot des de la posada en marxa de la Lió Barcelona (l'antiga fàbrica de can Puiggròs), als anys 30 del segle XX. Fou la primera fàbrica a tot l'estat en implantar l'estampat a la lionesa -d'aquí el nom-, que seria durant dècades el sistema més emprat per estampar teixits.

També cal no oblidar molts petits tallers d'estampació i/o de fabricació de motlles, al voltant de les grans fàbriques de l'època, alguns dels quals encara treballen avui dia. Quan es parla d'història de Premià s'acostuma a esmentar la pesca, la carrera de les Amèriques i la pagesia, i sovint oblidem la indústria (en general, no només la de l'estampació). Perquè Premià és com és majoritàriament a causa de la gran densitat industrial del municipi, que feia que molta gent vingués a treballar a Premià des dels municipis veïns. Aquesta indústria, documentada des de mitjans del segle XIX, assolirà un status força rellevant amb el ferrocarril (1848), que permetia l'arribada de matèria primera i la sortida d'allò manufacturat.

Un dels principals actius de promoció de la ciutat és el Museu de l'Estampació, l´únic a l'Estat espanyol especialitzat en l'estampació tèxtil. Per aquest motiu, i pel fet de formar part del Sistema territorial del mNACTEC, té caràcter de museu nacional. Ubicat a l'edifici de l'antiga Fàbrica del Gas té com a objectiu principal explicar l'estampació, com a tècnica, a través del temps i, especialment, l'important paper d'aquesta activitat econòmica com a base de la industrialització de Catalunya, un dels punts claus de la qual es trobava a Premià de Mar. Es pot visitar l'exposició permanent, dedicada a l'Estampació tèxtil, també s'ofereixen exposicions temporals i diverses activitats per a grups, visites guiades, demostracions d'estampació i tallers a l'espai de l'Obrador del Museu.

  • Visites guiades a l'exposició permanent: "L'estampació a Catalunya" i "L'arqueologia de Premià".
  • Visites tècniques a l'exposició permanent, reserves i taller de restauració.
  • Arxiu i fons consultable sota reserva.
  • Tallers de l'Obrador sobre estampació, teixit, gravat de motlles, colorants i arqueologia.
  • Espais per a actes de presentació, conferències i exposicions temporals.
  • Rebuda de peces donades per empreses i particulars per formar part del fons del Museu.
  • Botiga física de llibres i productes estampats.

El Museu de l'Estampació ens mostra de manera molt didàctica i entenedora tot aquest complex món.

Destaquem:
 
 
Exposició Agustí Centelles

Diumenge vinent, s'inaugurarà al Museu de l'Estampació l'exposició "Centelles, objectiu proper", amb fotografies d'Agustí Centelles. També s'inaugurarà la sala del Museu dedicada a aquest fotògraf.Més informació...

 
^