Cultura i festes
Portada Cultura i Festes Patrimoni L´estampació tèxtil i el Museu de l´Estampació de Premià de Mar
Perfil web
Botó que mostra/amaga menú lateral
L´estampació tèxtil i el Museu de l´Estampació de Premià de Mar

Estampació tèxtilL´estampació tèxtil i el Museu de l´Estampació de Premià de Mar El passat industrial de Premià de Mar és molt important, destacant l´estampació tèxtil, sobretot des de la posada en marxa de la Lió Barcelona (l'antiga fàbrica de can Puiggròs), als anys 30 del segle XX. Fou la primera fàbrica a tot l'estat en implantar l'estampat a la lionesa -d'aquí el nom-, que seria durant dècades el sistema més emprat per estampar teixits.

També cal no oblidar molts petits tallers d'estampació i/o de fabricació de motlles, al voltant de les grans fàbriques de l'època, alguns dels quals encara treballen avui dia. Quan es parla d'història de Premià s´acostuma a esmentar la pesca, la carrera de les Amèriques i la pagesia, i sovint oblidem la indústria (en general, no només la de l'estampació). Perquè Premià és com és majoritàriament a causa de la gran densitat industrial del municipi, que feia que molta gent vingués a treballar a Premià des dels municipis veïns. Aquesta indústria, documentada des de mitjans del segle XIX, assolirà un status força rellevant amb el ferrocarril (1848), que permetia l'arribada de matèria primera i la sortida d'allò manufacturat.

Un dels principals actius de promoció de la ciutat és el Museu de l´Estampació, l´únic a l´Estat espanyol especialitzat en l´estampació tèxtil. Per aquest motiu, i pel fet de formar part del Sistema territorial del mNACTEC, té caràcter de museu nacional. Ubicat a l'edifici de l'antiga Fàbrica del Gas té com a objectiu principal explicar l'estampació, com a tècnica, a través del temps i, especialment, l'important paper d'aquesta activitat econòmica com a base de la industrialització de Catalunya, un dels punts claus de la qual es trobava a Premià de Mar. Es pot visitar l´exposició permanent, dedicada a l'Estampació tèxtil, també s´ofereixen exposicions temporals i diverses activitats per a grups, visites guiades, demostracions d'estampació i tallers a l'espai de l'Obrador del Museu.

  • Visites guiades a l'exposició permanent: "L'estampació a Catalunya" i "L'arqueologia de Premià".
  • Visites tècniques a l'exposició permanent, reserves i taller de restauració.
  • Arxiu i fons consultable sota reserva.
  • Tallers de l'Obrador sobre estampació, teixit, gravat de motlles, colorants i arqueologia.
  • Espais per a actes de presentació, conferències i exposicions temporals.
  • Rebuda de peces donades per empreses i particulars per formar part del fons del Museu.
  • Botiga física de llibres i productes estampats.

El Museu de l´Estampació ens mostra de manera molt didàctica i entenedora tot aquest complex món.

Destaquem:
 
 
Diumenges en família
Diumenge vinent, dia 17 de març, tornen els Diumenges en família i ho fan amb una jornada que estarà dedicada a l'estampació tèxtil, l'activitat industrial més important que ha tingut Premià de Mar.Més informació...
 
^