Cultura i festes
Portada Cultura i Festes Patrimoni Llegendes i tradicions
Perfil web
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
Llegendes i tradicions

PremiÓ ha conservat en el seu patrimoni immaterial diverses llegendes i tradicions. La primera Ús la llegenda fundacional: el pescador Crist˛fol, alt i fort com el patrˇ de la poblaciˇ, aixecÓ la primera barraca ran de mar, posant la primera pedra del que seria el barri de mar de Sant Pere de PremiÓ (l'actual PremiÓ de Dalt), que a l'any 1836 esdevindria el municipi de PremiÓ de Mar.

TambÚ explica la llegenda que fou un eclesiÓstic el que, assegut a la Cadira del Bisbe de PremiÓ de Dalt –que per aix˛ portaria aquest nom- fou el que marcÓ els lÝmits territorials del nou municipi que havia de ser PremiÓ de Mar, a l'any 1836, seguint el CamÝ del Mig.

Existeixen diverses contalles i tradicions respecte dels gafarrons, aquells petits ocells tan abundants a PremiÓ en el passat, i que han estat l'origen del motiu que se'ns aplica: dir-te gafarrˇ Ús el mateix que dir-te premianenc.

Una tradiciˇ ben arrelada a PremiÓ Ús la del ball de la Disfressada, variant del ball de Gitanes, que ha estat recuperada recentment (2008).

Finalment cal dir que la hist˛ria de l'Esther, en MartÝ i l'Omar, escenificada durant la festa major, Ús de creaciˇ moderna, tot i que inspirant-se en veritables tradicions comarcals, com ara la del ball de les almorratxes o la del bei del castell de Burriac.

 
 
 
 
^