Cultura i festes
Portada Cultura i Festes Patrimoni L´arquitectura popular: Cases de cos
Perfil web
Botó que mostra/amaga menú lateral
L´arquitectura popular: Cases de cos

Les anomenades cases de cós (per un cós de 5 metres o 20 pams) són les que formen l'arquitectura tradicional de Premià de Mar. Són les que popularment s'anomenen “cases de poble”, i que trobem sobretot pel nucli antic de la població.

Els habitatges dels carrers Aurora, Àngel Guimerà o del carrer Eixample són un curiós exemple de l'herència arquitectònica de Premià de Mar. Les cases gairebé segueixen fil per randa l'estructura pròpia de l'edificació més característica de la comarca del Maresme: les cases de cós.

El nom prové del català antic: cors, que vol dir curs, trajecte a recórrer, camí. D'aquí el significatderivà per descriure un “solar apte per a edificació dins un nucli de població”. Un cós solia medir uns cinc metres d'amplada. En alguns indrets també hi havia cases de cós i mig, fins i tot de dos, però les d'un sol cós eren les més habituals.

Eren els habitatges de les classes menestrals (pescadors, obrers…), i constaven de planta baixa i pis. Per darrera solien tenir un pati, una eixida i una androna o passadís, que les comunicava per la part posterior.

 
 
 
 
^