Informació sobre la celiaquia
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Informació
 
QUÈ ÉS?

Sense glutenLa celiaquia és una malaltia immunitària causada per la ingesta de gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi i la *civada.
Quan les persones celíaques consumeixen gluten, es produeix una reacció immunitària inadequada que causa inflamació i danya l'intestí prim.
La celiaquia no tractada pot provocar diversos símptomes i problemes de salut en diversos òrgans.

El tractament consisteix a evitar, estrictament i de per vida, el consum de gluten a la dieta i permetre així guarir l'intestí i millorar la salut de la persona diagnosticada amb aquesta malaltia.

El revestiment de l'intestí prim està cobert amb minúscules projeccions, que semblen dits, anomenades vellositats intestinals que ajuden a la digestió i l'absorció dels nutrients dels aliments. En les persones amb celiaquia no tractada, les vellositats s'inflamen i s'aplanen, això s'anomena «atròfia de les vellositats».

Aquesta atròfia, redueix l’àrea de superfície de l'intestí disponible per a l'absorció de nutrients, que pot produir deficiències nutricionals. La inflamació també dóna lloc a problemes que poden afectar els ossos, les articulacions, la pell i d'altres òrgans, com ara el fetge i el cervell.

*La civada certificada “sense gluten” és apta per celíacs

.

CAUSES

Es desconeix amb exactitud per què una persona desenvolupa la malaltia celíaca, però se sap que existeixen factors genètics que predisposen a la seva aparició. Sembla ser, però, que el component genètic no és determinant perquè la malaltia s'arribi a desenvolupar i que calen també factors ambientals.

.

SÍMPTOMES

La malaltia celíaca es sol manifestar durant la infància, però pot aparèixer a qualsevol edat, amb un o més símptomes, o bé presentar-se de manera. 

Alguns símptomes comuns són fatiga i debilitat, diarrea crònica, dolor i distensió abdominal, flatulències, pèrdua de gana i de pes i irritació de la pell. Les persones que pateixen la malaltia poden presentar erupcions cutànies i nafres a la boca i es poden sentir cansades, irritables o deprimides. Els adolescents celíacs poden tenir una pubertat tardana.

.

TRACTAMENT

La dieta estricta sense gluten és l'únic tractament actual de la malaltia celíaca en qualsevol de les seves manifestacions. En la majoria dels casos s'aconsegueix una recuperació total i permanent de la lesió intestinal, sempre que no es tornin a menjar aliments amb gluten.
El règim sense gluten s'ha de seguir durant tota la vida, tant en pacients simptomàtics com asimptomàtics.

La causa més freqüent de manca de resposta al tractament és l'incompliment de la dieta o la ingesta insospitada de petites quantitats de gluten en l'alimentació. En general, la recuperació es més ràpida en la infància que en els adults.

La dieta sense gluten s'ha de basar, fonamentalment, en aliments naturals i frescos que no contenen gluten, com ara, les carns, els peixos i mariscs, els ous, la llet i els derivats, les fruites, verdures, hortalisses, llegums i els cereals que no tenen gluten, com el blat de moro, l'arròs, el mill i el sorgo, combinant-los entre sí de forma variada i equilibrada.

És important llegir bé l'etiqueta dels productes manufacturats per detectar-ne la presència de gluten. Cal evitar els productes on no es pugui comprovar el llistat d'ingredients, com els productes a doll, els elaborats artesanalment o aquells que no estiguin etiquetats.

És important destacar que, el tractament adequat de la malaltia a través d'una dieta estricta sense gluten permet la curació de l'intestí prim, la desaparició dels símptomes, i una reducció del risc de patir complicacions.

.

ACREDITACIÓ D'ESTABLIMENTS SENSE GLUTEN

Associació Celíacs de CatalunyaDavant la dificultat que es troba aquest col·lectiu a l'hora de sortir a dinar fora de casa, per tal de millorar la seva qualitat de vida i aconseguir d'aquest manera la normalització social del col·lectiu, l'Associació de Celíacs de Catalunya amb col·laboració amb l'Agència de Seguretat Alimentària, ha desenvolupat el Projecte Restauració sense gluten,  amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'establiments amb oferta gastronòmica apta per a celíacs.

L'Associació Celíacs de Catalunya atorga l'acreditació “Sense Gluten” a aquells establiments amb personal format especialment en la elaboració de productes per a celíacs, que disposen de procediments de control de gluten, tant a l'obrador com a la zona de servei, i conscienciats amb la responsabilitat de seguir-los de forma rigorosa.
Els establiments que l'obtenen gaudeixen d'un avantatge competitiu, ja que el client reconeix aquest servei diferencial i atorga la seva confiança a l'establiment.

Des de l'Associació s'ofereix un servei de formació, assessorament i suport continuat per a les empreses que vulguin elaborar productes sense gluten i oferir un servei responsable i de qualitat al col·lectiu celíac.

.

Per a més informació:

https://www.celiacscatalunya.org/pdfs/201801%20Minoristes_Plec%20condicions.pdf

Gencat: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Malaltia_celiaca#bloc6

Associació Catalana de Celíacs: https://www.celiacscatalunya.org/ca/index.php

Federació d'Associacions de Celíacs: https://www.celiacos.org/

Tríptic informatiu: https://www.celiacscatalunya.org/pdfs/Triptic%20Celiaquia.pdf

Guia pràctica la celiaquia a l'escola: https://www.celiacscatalunya.org/pdfs/guia-practica-la-celiaquia-a-l-escola.pdf

^