La vilˇla romana de Can Ferrerons comptarā amb un model informātic tridimensional
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
23 AGOST 2018

En una primera fase s'ha obtingut una imatge en 3D de la teulada de l'habitaciķ central de l'edifici

Un projecte conjunt entre l'Institut Catalā d'Arqueologia Clāssica i l'Ajuntament de Premiā de Mar a través del Museu Romā, permetrā en el futur disposar d'un model informātic en tres dimensions i amb textura fotogrāfica de la vilˇla romana de Can Ferrerons. Amb la realitzaciķ d'aquest model s'obtindrā un clon informātic idčntic al jaciment real, amb una precisiķ milˇlimčtrica de detalls, a partir del qual es podran obtenir els documents necessaris que permetran avanįar en la gestiķ museogrāfica, el manteniment i conservaciķ de la vilˇla, el seu estudi científic i la difusiķ i comprensiķ de les 3 fases que consta l'edifici, entre d'altres.

Els primers treballs es van realitzar l'any 2012 quan es va fer un aixecament planimčtric de l'edifici octogonal amb un escāner lāser. Els primers resultats visibles es concreten en una imatge tridimensional de la teulada de l'habitaciķ central de l'edifici octogonal, que es pot veure al web del Museu Romā. A mesura que s'avanci en les excavacions al jaciment, programades fins a finals d'any, s'aniran realitzant nous aixecaments planimčtrics fins a completar tot el conjunt de forma integral.

El model informātic resultant del projecte permetrā cončixer quin podria haver estat l'aspecte original de l'edifici i situar-lo en un entorn geogrāfic que reprodueixi el marc natural de l'čpoca romana. També permetrā, a partir de la documentaciķ fotogrāfica generada, crear imatges envolvents de 360° que, des d'un entorn web, seran interactives i permetran la visita virtual al jaciment tal com estā ara, tot circulant d'una estanįa a una altra de l'espai, des de qualsevol punt del mķn.

^