Francesc Sánchez Barba
Historiador
Imprimir
Col·lecció local
 

Francesc Sánchez Barba (Barcelona, 1957) viu a Premià de Mar des de 1993. 

És Doctor en Història Contemporània i Màster en Pedagogia per la Universitat de Barcelona (UB) i músic aficionat diplomat en Tècniques de Jazz per l'Escola Zeleste-Virtèlia el 1990 col·laborant en algunes obres de teatre d'aficionats o escolars. Segueix, des que va entrar -el 1979!- a l'Orquestra Barceloneta (ara Orquestra de Guàrdia) que ha aparegut en alguna ocasió a la Plaça Gran o al Centre Cívic.

Ha treballat més de 20 anys com a professor de Secundària en diferents centres del Maresme i durant quatre cursos com a professor associat a les Facultats de Geografia i Història i d'Educació a la Universitat de Barcelona. 

És editor de la revista Filmhistoria Online que s'inclou a la xarxa de Revistes Científiques de la Universitat de Barcelona i que es publica des de 1991. És membre del Centre d'Investigacions Film-Història (UB) on ha estat també secretari i director adjunt.

Entre les seves obres que s'han presentat sempre a la nostra vila: El pop en el cine (1954-2002) el 2003; La II Guerra Mundial y el cine (1979-2004) el 2005; Brumas del franquismo. El auge del cine negro español (1950-1965) del 2007, adaptació de la seva tesi doctoral; amb Xànxels Rojals Faure: Íntimament estranys. Amor, gènere i família a la ficció d'avui el 2008; El cine frente a la cámara (2011) presentat en aquesta biblioteca poc temps després de la seva inauguració; editor amb Josep Maria Caparrós i Magí Crusells de Memòria histórica y Cine Documental el 2016; Visiones de la amistad. El cine del reencuentro, el 2019; La edad de oro del cine policíaco español, 1960-1963, obra col·lectiva coordinada per Antonio José Navarro i Juan Andrés Pedrero Santos el 2020; i, finalment, coeditor de Imágenes de las Revoluciones de 1968 (2021).

En 2011 va participar a Santiago de Xile en el Pla de Millora de l'Educació Iberoamericana (MECESUP), ha format part com a jurat en cinc edicions del Premi de Novel·la Històrica de l'Editorial Gregal, ha col·laborat en l'Aula de Cinema de la Filmoteca de Catalunya, en les cinc edicions del Festival Internacional BCN Film-Fest Sant Jordi i ha presentat ponències i comunicacions principalment sobre la Segona Guerra Mundial, el cinema negre espanyol, el cinema soviètic, les distòpies o les relacions entre música, cinema i protesta en diferents congressos i seminaris com ara els de Salamanca, Szeged (Hongria), Tenerife Noir o Mancha Negra. Forma part del Comitè científic de la Col·lecció Cabiria de l'editorial Aracne i ha estat secretari de tres dels set Congressos Internacionals d'Història i Cinema celebrats entre 2014 y 2018. 

^