L'Ajuntament ja disposa de l'avantprojecte per construir l'escola Mar Nova
El disseny del nou edifici ha estat elaborat per un equip d'arquitectes especialitzat en centres escolars i recull les aportacions de la comunitat educativa 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electr˛nicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
20 JUNY 2022

L'arquitecta Conxita Balcells va lliurar divendres a l'Ajuntament de Premià de Mar l'avantprojecte del futur edifici de l'escola Mar Nova, que serà el primer equipament de titularitat municipal al barri de Can Pou - Camp de Mar. La proposta respon tant als criteris tècnics marcats pel departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya com als resultats del procés participatiu dut a terme amb la comunitat educativa de l'escola durant els últims mesos.

L'avantprojecte aconsegueix encaixar la construcció de l'edifici sense afectar el curs escolar als actuals mòduls prefabricats, un dels principals reptes que assumia l'estudi d'arquitectura especialitzat en la construcció de centres escolars. Aquest fet, sumat a l'opció escollida de realitzar una construcció modular, farà que l'obra es pugui realitzar amb molta rapidesa, en un període de temps calculat per sota d'un any a partir del seu inici.

L'avantprojecte del nou edifici contempla una superfície útil total de 2.060m2 i diverses zones porxades, per permetre un trànsit fluid de l'alumnat per tot el recinte i, a la vegada, actuar com a refugi climàtic. Les aules estan distribuïdes en planta baixa al voltant d'un espai àgora ample (amb zones d'interior i exterior), per emular l'actual estructura dels mòduls prefabricats que tant de bon joc dona al projecte educatiu de l'escola. La instal·lació d'envans mòbils podrà permetre, eventualment, que les aules puguin fusionar-se per treballar en grup. A més, es preveu la construcció d'un gimnàs-espai polivalent de prop de 200m2 amb cobertes de fotovoltaiques, un hort i una pista poliesportiva. Cada aula de l'escola d'infantil compta amb porxos a les dues bandes i accés directe al pati. També a la planta baixa, l'avantprojecte preveu la construcció d'una biblioteca / espai per a l'AFA, que també podrà ser accessible directament des del carrer de manera independent per poder convertir-se, eventualment, en un espai que puguin gaudir els veïns i veïnes de la zona fora d'hores de classe. A la planta +1 només s'habilitarà la zona de direcció, sala per a docents i les dues aules de desdoblament. L'avantprojecte preveu acabats de la façana en fusta de pi, per lluitar contra l'especificitat de la proximitat al mar, cobertes ecològiques i màxima eficiència energètica.

Resultats del procés participatiu

L'avantprojecte presentat és la quarta versió de la feina realitzada per l'estudi de Conxita Balcells, un cop incloses totes les propostes sorgides del procés participatiu amb la comunitat educativa de l'escola. Entre les especificitats demandades per la comunitat educativa s'inclouen els envans parcialment practicables a les aules, espais oberts integrats amb l'espai de relació, aules específiques de laboratori i plàstica amb envans practicables, zona de canvi comuna i dutxes comunes als vestidors, espai destinat a vestidor adaptat, espai semiobert al menjador, envà parcialment transparent a la biblioteca, àgora, vestíbul i passos circulatoris relacionats amb l'àgora, espai únic de treball per a l'equip directiu, sala d'AFA prop de l'accés i amb entrada independent, una tutoria per cicle, un espai de suport educatiu d’ atenció a la diversitat, hort, zona de lleure naturalitzada amb vegetació, ombres i porxos o porxo de rebuda i relació directa amb l'espai àgora.

El conveni, de paraula

L'avantprojecte ha de servir de guia per fer els plecs de licitació del projecte definitiu i l'obra de la Mar Nova, però aquest pas depèn de la signatura del corresponent conveni per part de la Generalitat, el qual es troba paralitzat des de fa un any i mig. Dissabte 11 de juny, l'alcalde Rafa Navarro va rebre una trucada telefònica per part del director general del Centres Públics de la Generalitat, Jean Marc Garriga, que li va comunicar que el conveni estava a la fase final de fiscalització i seria una realitat aquest estiu. Navarro va demanar constància per escrit d'aquestes previsions, que a hores d'ara encara no ha arribat a l'Ajuntament.

^