Acords del ple ordinari municipal del 20 de novembre de 2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
21 NOVEMBRE 2024

El ple municipal ordinari es va celebrar el dimecres 20 de novembre a la Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras. La relació de punts que es van passar a aprovació i la seva corresponent votació van ser les següents:Lectura i aprovació de l'acta de la sessió anteriorAprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdit número 2 exercici 2024  En virtut de la resolució d'alcaldia de data 4 de novembre de 2024 on diu que es tramiti l'expedient de reconeixement extrajudicial de crèdit per tal d'aprovar el pagament de les factures corresponents a la prestació del servei d'autobús de la línia C-18 de l'any 2023.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals. Modificació pressupostària número 31 de transferència de crèdit  Aquest expedient de modificació pressupostària de transferència de crèdit, es porta a aprovació per dotar de consignació pressupostària el cost dels interessos dels préstecs.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Autorització compatibilitat treballador municipal i autoritzar la compatibilitat d'una treballadora municipal per exercir una segona activitat.Aprovats tots dos punts amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació Protocol per a la prevenció i el tractament de l'assetjament en l’àmbit laboral (moral, sexual, raó de sexe o psicològic)El 14 d'agost de 2024, des del Servei de Gestió de Persones, es va remetre la proposta del protocol a totes les persones integrants del Comitè de Seguretat i Salut Laboral (CSSL) de l'Ajuntament de Premià de Mar. Posteriorment, el 4 d'octubre de 2024, es va dur a terme una negociació i una sessió de treball conjunta. El 28 d'octubre de 2024, el Servei de Gestió de Persones va transmetre el protocol actualitzat al CSSL, i finalment, el protocol va ser aprovat en la reunió de la Mesa de Negociació del 5 de novembre de 2024. L'objectiu principal d'aquest protocol és establir directrius i procediments clars per prevenir, identificar i resoldre de manera efectiva qualsevol conducta d'assetjament en l'entorn laboral, amb la finalitat de garantir un ambient de treball segur, respectuós i lliure de qualsevol forma de violència o discriminació, protegir la dignitat, la salut física i mental, i els drets de tots/es els/les treballadors/es de l'Ajuntament de Premià de Mar.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació Bases per al Pacte Local contra la Segregació EducativaDes de l'any 2023 s'ha estat treballant conjuntament amb la Diputació de Barcelona per obtenir un document de bases per a l'elaboració del Pacte Local contra la Segregació Educativa al municipi.  Es va crear una comissió pel pacte local contra la segregació i després de vàries sessions de treball transversal, contextualitzant la realitat del territori i duent a terme les anàlisis i diagnosis pertinents, s'ha acabat obtenint el document de bases que marca la línia que es vol seguir com a municipi per seguir fent front a la segregació. El passat 1 d'octubre es va aprovar el document de bases del Pacte Local contra la Segregació Educativa al primer Consell Escolar Municipal del curs 2024-2025. En el mateix Consell Escolar Municipal es va acordar presentar el document al Ple de novembre de 2024 tenint en compte que el dia 30 de novembre és el dia de les Ciutats Educadores, projecte al qual estem adherits des de l'any 1996 i motiu pel qual es vol aprovar al mes de novembre.

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Mocions no resolutivesMoció presentada pel grup municipal CP per a la limitació dels habitatges d'ús no residencial i l'impuls de polítiques públiques d'habitatgeEl grup municipal CP proposa al Ple municipal l'adopció dels següents acords:

  • “Primer.- Establir una moratòria immediata en la concessió de noves llicències d'habitatges d'ús turístic (HUT) fins a realitzar un estudi exhaustiu sobre l'impacte dels HUT en el mercat de l'habitatge local i en la vida comunitària del municipi i fins disposar d'un cens municipal actualitzat de habitatges desocupats.
  • Segon.- Valorar si s'escau una nova modificació del planejament urbanístic municipal  respecte el pla especial de regulació de l'activitat d'habitatges d’ús turístic al municipi per tal de limitar la presència de pisos turístics, sobretot aquelles zones més afectades per la turistificació, per sota de la limitació plantejada pel Decret de Pisos Turístics de 2023.
  • Tercer.- Redactar una ordenança sobre l’ús i limitacions dels pisos turístics que inclogui un règim sancionador.  
  • Quart.- Investigar l'existència de pisos turístics il·legals, elaborar un cens d'aquests i iniciar els expedients sancionadors corresponents i obligar-los a complir la normativa.  
  • Cinquè.- Treballar amb major intensitat per poder utilitzar la partida pressupostària destinada a l'adquisició d'habitatges mitjançant el dret de tempteig i retracte i mantenir aquesta partida en el pressupost 2025 i 2026. També demanar a la Generalitat que, seguint el Decret Llei 1/2015 de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització d'habitatges provinents d'execució hipotecària, exerciti aquest dret en benefici del municipi, tal com preveu l'esmentat decret.
  • Sisè.- Explorar i facilitar iniciatives d'habitatge cooperatiu, de masoveria urbana i altres formes  alternatives de tinença, oferint assessorament tècnic i jurídic a propietaris i futurs masovers, i facilitant acords que permetin la rehabilitació d'habitatges a canvi del seu ús residencial.
  • Setè. - Crear una oficina municipal d'habitatge, que centralitzi la informació i ofereixi serveis d'assessorament, mediació i gestió en matèria d'habitatge, tant per a propietaris com per a llogaters.
  • Vuitè.- Promoure campanyes de sensibilització sobre el dret a l'habitatge i els efectes negatius de la turistificació excessiva, fomentant la participació ciutadana en la definició de les polítiques municipals d'habitatge.
  • Novè.- Instar a la Generalitat de Catalunya a mantenir el Decret 3/2023, de 7 de novembre, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d'ús turístic, tal i com està plantejat actualment i, en tot cas, reduir el topall màxim de HUTs establert.  
  • Desè.- Instar al Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana a endurir la regulació dels habitatges turístics, de temporades i d'habitacions, més enllà de les actuals iniciatives de tramitació del reial decret per la via d'urgència per activar la regulació del mercat dels contractes temporals o el desenvolupament de l'article 3 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) per "clarificar la figura" del lloguer residencial perquè no es pugui barrejar amb el lloguer de temporal.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals d'EP-JUNTS, del PSC-CP, d'ERC-AM, de CP, de PECP i del PP i l'abstenció del grup municipal de Cs.Moció presentada pel grup municipal PECP per a la revisió de la guia d'actuació municipal en casos d'emergència (DUPROCIM)El grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció dels següents acords:

  • “1.- Que complint la LLEI 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya i es revisin els plans inclosos en el Document únic de protecció civil la guia d'actuació en casos d'emergència del Document únic de Protecció Civil de Premià de Mar homologat el 21 de març de 2019 (DUPROCIM).
  • 2.- Que es realitzin els simulacres que estableixi el mateix DUPROCIM i que es facin públics els resultats extrets pel Comitè d'emergències arran del simulacre.
  • 3.- Que s'estudiï incrementar la freqüència de la realització de simulacres en matèria d'inundacions per assegurar que el pla es dugui a terme de forma correcta en cas d'emergència real atès el increment del risc d'aquest tipus d'emergències.
  • 4.- Establir contacte amb l'Agència Catalana de l'Aigua per tal d'estudiar la possibilitat d'adherir-nos a la seva línia d'ajuts als ens locals per a realitzar actuacions que redueixin el risc d'inundacions.
  • 5.- Sol·licitar a l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de Premià que es faciliti als grups municipals: totes aquelles accions i inversions que s'han realitzat els darrers anys per minimitzar l'efecte d'inundacions, així com totes aquelles accions i inversions que es podrien realitzar en el futur per a minimitzar encara més possibles inundacions.”

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Moció presentada pels grups municipals del PSC-CP i de PECP sobre el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de GènereEls grups municipals del PSC–CP i de PECP proposen al Ple els següents acords:

  • 1. Que l'Ajuntament col·labori activament amb les entitats i moviments feministes del municipi en la difusió i promoció de les activitats que aquestes organitzin de cara al 25N, i que proporcioni el suport i el material necessari per garantir-ne l’èxit i l'impacte.
  • 2. Reactivació i ampliació de la xarxa de Punts Violeta implicant comerços locals, centres escolars, sanitaris i altres espais públics, amb accions com la difusió de materials sobre violències masclistes i el senyal universal de socors, una campanya de sensibilització per convertir comerços en espais segurs mitjançant materials visuals i formació bàsica, i la integració d'aquests recursos als centres escolars per fomentar la prevenció i sensibilització.
  • 3. Instar el govern municipal a què dugui a terme activitats necessàries en l'educació en el lleure que treballin la igualtat entre els nens i nenes de la ciutat i els perills de l'accés a la pornografia.
  • 4. Instar el govern municipal a invertir tots els recursos materials i econòmics que siguin necessaris per combatre la violència masclista.
  • 5. Instar el govern municipal a realitzar formacions específiques per al personal municipal que treballa atenent la ciutadania, especialment aquells que atenen les dones.
  • 6. Instar el govern municipal a adherir-se al Pacte Nacional contra la Violència de Gènere un cop entri en vigor.
  • 7. Instar el Govern de la Generalitat a crear un centre d'atenció integral 24 hores per a víctimes de violència sexual a la comarca del Maresme.
  • 8. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya i d'Espanya a declarar l'estat d'emergència masclista que permeti l'aprovació de mesures urgents contra la violència masclista, la implicació de totes les institucions, administracions i del conjunt de la societat per a garantir el dret a la vida de les dones.
  • 9. Instar el Govern de l'Estat a desenvolupar una llei integral per a lluitar contra el tràfic d'éssers humans que remi en la mateixa direcció que el Pla Operatiu per a la protecció dels drets humans de dones i nenes víctimes de tràfic, explotació sexual i en contextos de prostitució (2022-2026), l'anomenat Pla Camí, primera política pública estatal dirigida a millorar les vides d'aquestes dones, i que es reforcin mesures com ara el seu pla d'inserció laboral.
  • 10. Instar el Govern de l'Estat que desenvolupi una llei antiracista que protegeixi les dones migrants víctimes de tràfic, explotació sexual i en contextos de prostitució en una situació de gran vulnerabilitat de situacions d'especial vulnerabilitat.
  • 11. Instar a traslladar aquests acords a la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, La Federació de Municipis de Catalunya (FM) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i al Ministeri d'Igualtat.

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Moció presentada pel grup municipal CP per la solidaritat amb el País ValenciàEl grup municipal CP proposa al Ple municipal l'adopció dels següents acords:

  • “PRIMER. Mostrar la seva solidaritat amb les víctimes i les seves famílies, amb les viles i ciutats colpejades per la DANA, i amb el conjunt del País Valencià.
  • SEGON. Promoure la creació al municipi d'una Taula Local de Solidaritat que, en les properes setmanes i mesos, centralitzi la recollida i distribució de materials a les zones afectades segons els canvis i les necessitats de cada moment, que articuli l'enviament de persones voluntàries i que treballi per coordinar-se amb altres taules similars a nivell nacional.
  • TERCER. Promoure l'agermanament del nostre municipi amb municipis del País Valencià, ja siguin afectats pel temporal o no afectats directament. Treballar perquè aquests agermanaments serveixin per compartir experiències i aprenentatges en matèries de sostenibilitat, serveis públics i model econòmic al servei de les persones, i per estrènyer llaços de solidaritat, de cultura, d'esport i de país, en definitiva.
  • QUART. Denunciar el dèficit fiscal, i l'infrafinançament crònic consegüent, que pateix el País Valencià, i que té conseqüències nefastes per als seus serveis públics i, en última instància, per a les vides i el benestar del poble valencià.
  • CINQUÈ. Denunciar l'actuació negligent del Govern autonòmic valencià i demanar la dimissió dels responsables polítics de la gestió de la prevenció d'emergències, de l'emergència mateixa i de tota la gestió posterior, començant pel President Carlos Mazón.
  • SISÈ. Enviar aquests acords al President de la Generalitat Valenciana, als Presidents de la Diputació València, Castelló i Alacant i al Síndic de Greuges del poble valencià.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals d'EP-JUNTS, del PSC-CP, d'ERC-AM, de CP, de PECP i de Cs i l'abstenció del grup municipal del PP.

^