Història de l'edifici

La Casa de la Dona s'ubica en l'edifici històric protegit, el de la Propagadora del Gas, l'any 1884 va començar a produir gas amb carbó d'hulla provinent de les mines d'Anglaterra i d'Astúries. El carbó era transportat en vaixells fins al port de Barcelona, després es carregava en vagons del tren fins a la nostra vil·la. La platja de La Descàrrega, era l'escenari on es descarregava el carbó, per tornar-lo a carregar en carros i camions fins al seu destí final, la fàbrica.

La funció principal de La Propagadora del Gas era el d'enllumenar els carrers dels pobles del Baix Maresme, però també se n'aprofitaven els residus com a combustible eficient per les cuines econòmiques de les cases particulars. La fabricació del gas a Premià de Mar es va aturar l'any 1941, malgrat que la fàbrica va continuar activa. Fins a l'any 1971 es va dedicar a distribuir i regular el gas, en comptes de produir-lo. La fàbrica va tancar l'any 1983 i va ser adquirida per l'Ajuntament de Premià de Mar l'any 1991. L'any 2002 l'arquitecte Rafael de Càceres es va encarregar del projecte de remodelació.

La Propagadora del Gas va ser la primera empresa d'aquest tipus que es va instal·lar a Catalunya i a escala municipal, la fàbrica va impulsar el desenvolupament d'indústries, comerços, pagesia i confort a les cases; va donar feina a petites indústries de construcció i va crear llocs de treball.

Avui dia, la Propagadora del Gas és un edifici singular, perquè a banda de combinar els estils noucentista i modernista, és l'única oportunitat que tenim a Catalunya de veure una fàbrica que obtenia el gas a partir del carbó d`hulla, una activitat que va ser important dins del context de la Revolució Industrial.

L'edifici del Gas, a banda d'acollir la Casa de la Dona a la nau 2, alberga una institució també única al nostre país, el Museu de l'Estampació. A la nau 1 hi trobaràs el servei municipal de Promoció Econòmica, que des del novembre del 2023 compta amb la Propagadora, un Centre d`Empreses destinat principalment a les persones autònomes i als negocis de la nostra població.

 
 
 
 
^