Hist˛ria de l'edifici

La Casa de la Dona s'ubica en l'edifici hist˛ric protegit, el de la Propagadora del Gas, l'any 1884 va comenšar a produir gas amb carbˇ d'hulla provinent de les mines d'Anglaterra i d'Ast˙ries. El carbˇ era transportat en vaixells fins al port de Barcelona, desprÚs es carregava en vagons del tren fins a la nostra vilĚla. La platja de La DescÓrrega, era l'escenari on es descarregava el carbˇ, per tornar-lo a carregar en carros i camions fins al seu destÝ final, la fÓbrica.

La funciˇ principal de La Propagadora del Gas era el d'enllumenar els carrers dels pobles del Baix Maresme, per˛ tambÚ se n'aprofitaven els residus com a combustible eficient per les cuines econ˛miques de les cases particulars. La fabricaciˇ del gas a PremiÓ de Mar es va aturar l'any 1941, malgrat que la fÓbrica va continuar activa. Fins a l'any 1971 es va dedicar a distribuir i regular el gas, en comptes de produir-lo. La fÓbrica va tancar l'any 1983 i va ser adquirida per l'Ajuntament de PremiÓ de Mar l'any 1991. L'any 2002 l'arquitecte Rafael de CÓceres es va encarregar del projecte de remodelaciˇ.

La Propagadora del Gas va ser la primera empresa d'aquest tipus que es va instalĚlar a Catalunya i a escala municipal, la fÓbrica va impulsar el desenvolupament d'ind˙stries, comeršos, pagesia i confort a les cases; va donar feina a petites ind˙stries de construcciˇ i va crear llocs de treball.

Avui dia, la Propagadora del Gas Ús un edifici singular, perquŔ a banda de combinar els estils noucentista i modernista, Ús l'˙nica oportunitat que tenim a Catalunya de veure una fÓbrica que obtenia el gas a partir del carbˇ d`hulla, una activitat que va ser important dins del context de la Revoluciˇ Industrial.

L'edifici del Gas, a banda d'acollir la Casa de la Dona a la nau 2, alberga una instituciˇ tambÚ ˙nica al nostre paÝs, el Museu de l'Estampaciˇ. A la nau 1 hi trobarÓs el servei municipal de Promociˇ Econ˛mica, que des del novembre del 2023 compta amb la Propagadora, un Centre d`Empreses destinat principalment a les persones aut˛nomes i als negocis de la nostra poblaciˇ.

 
 
 
 
^