Canvis en la factura de l'electricitat (I)
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
02 JUNY 2021

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) informa que el dia 1 de juny va entrar en vigor la nova estructura tarifària de l'electricitat. Es tracta d'un canvi regulat per llei, al qual s'han d'adaptar totes les comercialitzadores.

Per als contractes de fins a 15 kW (majoritàriament domèstics i algunes petites empreses i locals comercials) hi ha, com a única opció, la tarifa 2.0TD, que té tres períodes horaris amb tres preus de l'energia diferents. És a dir, segons el moment del dia en què s'utilitzi, l'energia, es paga a un preu o a un altre, seguint sempre aquest horari (no varia en funció de si és hivern o estiu, ni amb el canvi d'hora). Respecte a l'impost elèctric (5,11269%) i l'IVA (21%), no han variat.

  • Període punta – P1: de 10 a 14 h i de 18 a 22 h. Durant aquest període és quan l'energia és més cara.
  • Període pla – P2: de 8 a 10 h, de 14 a 18 h i de 22 a 24 h. Durant aquest període, l'energia no serà tan econòmica com en el període vall, ni tan cara com en el període punta.
  • Període vall – P3: de 00 a 8 h del matí. Durant aquest període, l'energia que s'utilitzi serà més econòmica. Durant els caps de setmana (dissabtes i diumenges) i festius d’àmbit estatal, totes les hores seran vall (la més econòmica).

El fet que hi hagi diferents períodes amb diferents preus permet adaptar els usos d'electricitat i intentar fer-los a les franges on aquesta és més econòmica (per exemple, engegar electrodomèstics durant el període pla, o encara millor, durant el període vall), de manera semblant a com passava amb la tarifa amb discriminació horària. Amb aquest canvi desapareixen les actuals tarifes i tots els contractes passen automàticament a la nova tarifa 2.0TD.

A part dels períodes horaris d'energia, aquesta nova tarifa dona també la possibilitat de contractar una potència diferent durant unes hores (de mitjanit a les 8 h del matí, i els caps de setmana i festius). Aquestes hores, en què el preu de la potència és més econòmic, coincideixen amb les hores del període vall d'energia, quan el preu de l'energia és també més barat. Això és interessant per a les persones que tinguin un aparell que requereixi bastanta potència i que no importi l'hora en què utilitza l'energia, per exemple, un acumulador d'aigua calenta, o cotxe elèctric que vulguin carregar ràpidament: si volen, poden contractar una potència superior a les nits i caps de setmana i carregar-lo aleshores. D'aquesta manera s'estalviaran haver de contractar una potència superior durant tot el dia.

Aquests són els dos períodes de potència:

  • Període punta-pla (P1-P2): de 8 h a 24 h (en dies laborables). Durant aquest període, el preu serà de 31,949 €/kW de potència l'any (sense impostos).
  • Període vall (P3): de 00 a 8 h del matí, i tots els caps de setmana i festius estatals. Durant aquest període, el preu serà de 2,701 €/kW de potència l'any (sense impostos).

Majoritàriament, doncs, no val la pena intentar abaixar la potència contractada, ja que l'estalvi és minúscul.

Des de l'OMIC es poden tramitar, de forma gratuïta, consultes, queixes o reclamacions i, en determinats casos, poden ser remeses als organismes competents, per tal que puguin seguir el seu curs. Des d'aquest servei també es poden promoure altres tipus d'accions en relació amb la defensa dels drets del consumidor. Cal demanar cita prèvia a través del web municipal o bé trucant al 93 741 74 00.

^