Els comptes de pagament bàsics gratuïts
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Informació
21 GENER 2022

Existeixen determinats col·lectius que, per la seva situació de vulnerabilitat, tenen més difícil mantenir comptes corrents bancaris a causa de les comissions. Aquestes persones, per contra, poden estar rebent alguna prestació de la Generalitat o de l'Estat que ha de ser ingressada en un compte corrent. L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) informa que per a aquestes persones existeixen els comptes de pagament bàsics gratuïts.

És el mateix banc qui ha d'informar sobre com es pot sol·licitar que el compte de pagament bàsic sigui gratuït i sobre la manera de tramitar-ho. D'entrada, cal saber que aquesta mesura està prevista per a persones que reuneixin dues condicions:

  • Que els ingressos anuals de la unitat familiar no superin determinats límits, que es fixen d'acord amb l'indicador públic (IPREM) que es publica anualment en la Llei de Pressupostos de l'Estat, i que són més o menys exigents en funció dels membres de la unitat familiar.
  • Que no es tingui cap dret sobre immobles diferent del de l'habitatge habitual, ni sobre societats mercantils.

Per a poder demostrar que es compleixen aquests requisits, s'han de presentar al banc diferents documents:

  • Per a acreditar el nombre de membres de la unitat familiar, el llibre de família o document de la inscripció com a parella de fet.
  • Per a acreditar els ingressos, hi ha diverses opcions: certificats tributaris o administratius relatius als ingressos, o les últimes nòmines percebudes. No obstant això, quan no es disposi d'aquesta documentació, es podrà presentar un informe, emès pels serveis socials municipals, en el qual s'indiqui la composició de la unitat familiar i s'expliqui per què el sol·licitant és apte per a beneficiar-se d'aquesta mesura. A més, el banc pot demanar autorització per a obtenir telemàticament, de les Administracions competents, la informació per a acreditar que es compleix amb els requisits citats.

El banc disposa, com a màxim, de 30 dies per a acceptar o rebutjar la sol·licitud, decisió que haurà de comunicar al sol·licitant per escrit i de manera gratuïta. En cas que no contesti en aquest termini, la petició s'entén acceptada. A més, en cas que no s'estigui d'acord amb la decisió del banc, es pot reclamar.

Finalment, destacar que, si es compleixen aquests requisits, els sol·licitants tenen dret a què el compte de pagament bàsic sigui gratuït durant dos anys, termini que es prorrogarà per períodes iguals sempre que se segueixi en la mateixa situació.

Des de l'OMIC es poden tramitar, de forma gratuïta, consultes, queixes o reclamacions i, en determinats casos, poden ser remeses als organismes competents, per tal que puguin seguir el seu curs. Des d'aquest servei també es poden promoure altres tipus d'accions en relació amb la defensa dels drets del consumidor. Cal demanar cita prèvia a través del web municipal o bé trucant al 93 741 74 00.

^