Ja hi ha projectes per a urbanitzar les finques de Metalogènia i Transmesa
Les propostes s'han presentat avui als grups municipals i per fer-se realitat haurien de ser prèviament aprovades pel ple
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
26 GENER 2022

Avui s'han presentat als grups municipals els projectes de transformació de les finques de l'antiga fàbrica Metalogènia, a l'extrem oest de la vila, i de l'antiga fàbrica Transmesa, emmarcada entre la carretera de Premià de Dalt, la Riera de Premià i els carrers de la Indústria i de Jaume Balmes.  

Els projectes han estat elaborats comptant amb la participació dels arquitectes de les dues propietats i de l'arquitecte municipal, i sota el lideratge de l'Ajuntament. En tot moment s'ha buscat un desenvolupament sostenible, amb prioritat per a les zones verdes, els equipaments i els aparcaments, condicions que s'han negociat de manera intensa amb les parts propietàries. A tall d'exemple, durant el 2021 es van realitzar més de 7 modificacions als diferents projectes per adequar-los a les exigències municipals.

Així, a grans trets, la proposta de desenvolupament de les dues finques, que compta amb el vistiplau tant de la part tècnica de l'Ajuntament com de l'equip de govern, faria que més de la meitat de la superfície dels espais es convertís en zona verda i/o de pas per a vianants, mentre que el percentatge de zona residencial quedaria en un 36,5% del total dels terrenys.

En concret, els projectes de transformació quedarien de la següent forma:  

Finca de Metalogènia:

  • Dels 19.341 m2 totals, 9.834 serien zona verda (3.500 m2 més que el que permet el planejament urbanístic).
  • L'Ajuntament ha negociat amb la propietat la cessió de la masia de Can Malet, totalment restaurada, per convertir-la en un espai per a entitats. L'equipament i el seu entorn sumen 1.458 m2.
  • Pel que fa a la zona residencial, ocuparia 7.397 m2 (el 38,2% del total), amb un 40% d'habitatge de protecció oficial (venda i lloguer), 10 punts per sobre del mínim establert legalment. En total, es posarien al mercat 94 habitatges lliures, 39 de protecció oficial en règim de venda i 39 de protecció oficial en règim de lloguer, tots amb aparcament soterrat.
  • La negociació amb la propietat inclou també la urbanització d’àmbits fora dels límits de la propietat, com són el torrent Malet i el tram de la Gran via que queda a l'oest del torrent.
  • Els criteris de construcció d'aquesta zona seguirien criteris ambientals establerts a l'agenda 2030, perseguint la consecució d'un anomenat “Ecobarri” sostenible.
  • Cal destacar també que l'Ajuntament va desestimar la primera idea de la propietat de construir habitatges i una superfície comercial de mida mitjana amb aparcament de superfície per a clients.

Finca de Transmesa:

  • La zona verda ocuparia la part central dels terrenys, un 47,3% del total, amb 6.602 m2. S'haurien de sumar els 2.458 m2 (17,6%) de vials per a vianants.
  • La zona residencial ocuparia 4.891 m2, el 35,1% del total, que es repartiria entre un 60% d'habitatge lliure (87 habitatges) i 40% de protecció oficial (75 habitatges), en règims de compra i lloguer.
  • Es preveu també un sostre comercial per a petit comerç del 5% per completar l'eix comercial Riera/Gran Via, i es trasllada la connexió del carrer Indústria amb el carrer Gibraltar a dins de la parcel·la, per alliberar la Riera d'aquest fragment de carrer amb trànsit rodat.
  • L'Ajuntament ha supeditat qualsevol acord amb aquesta propietat al fet de generar espais d'aparcament soterrat extra. En aquest sentit, la proposta inclou la construcció de 100 places de cessió pública.

Val a dir que les propostes encara no són vinculants, ja que per ser efectives abans s'haurà de portar al ple municipal una modificació dels usos d'aquestes parcel·les, que ara es contemplen com a industrials i haurien de passar a ser residencials/equipaments.

Recreació de la transformaciò de la finca de Metalogènia:

Recreació Metalogènia 01  

Recreació Metalogènia 02

Recreació de la transformaciò de la finca de Transmesa:

Recreació Transmesa 01

Recreació Transmesa 02

^