Novetats i millores d'accés als comptes corrents de pagament bàsics
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
08 FEBRER 2023

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) informa que existeixen comptes de pagament bàsics gratuïts que poden fer servir determinats col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. Aquestes persones poden tenir més dificultats per accedir a altres productes bancaris, però, per contra, reben alguna prestació de la Generalitat o de l'Estat que ha de ser ingressada en un compte corrent.

La comissió màxima d'aquests comptes permet que l'entitat pugui cobrar al client titular del compte 3 euros al mes. Aquest import màxim de 3 euros mensuals cobrirà:

  • L'ús il·limitat de determinats serveis: obertura, utilització i tancament del compte, dipòsit de fons en efectiu en euros, retirades d'efectiu en euros de caixers i operacions de pagament mitjançant targeta de dèbit o prepagament.
  • Un total de 120 operacions de pagament anuals en Euros dins de la Unió Europea, en conceptes com deutes domiciliats i transferències en oficina, i mitjançant serveis en línia.

El Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna, ha flexibilitzat les condicions per a accedir a un compte de pagament bàsica. Així, ara permet que més ciutadans i ciutadanes vulnerables puguin subscriure aquest producte bancari orientat a eludir l'exclusió financera. El nou Decret (article 75) inclou una nova mesura que destaca per la seva transcendència social, i que és la modificació dels llindars perquè les persones en situació de vulnerabilitat o amb el risc d'exclusió financera puguin accedir a un compte de pagament bàsic. Aquesta modificació eleva els nivells de renda que s'apliquen per considerar que un ciutadà o ciutadana pertany a un col·lectiu d'especial vulnerabilitat o en risc d'exclusió financera i facilita l'accés a aquesta mena de comptes, que no estan gravades amb comissions.

Les principals novetats en els citats llindars d'accés són els següents:

  • S'eleva a tres vegades l'indicador públic de rendes d'efectes múltiples de dotze pagues quan es tracti de persones no integrades en una unitat familiar (fins 21.600 euros/any).
  • S'eleva fins a tres vegades i mitja quan es tracti de persones integrades en alguna de les modalitats d'unitat familiar amb menys de quatre membres (25.200 euros/any)
  • S'eleva fins a quatre vegades, quan es tracti d'unitats familiars integrades per quatre o més membres o que tinguin reconeguda la seva condició de família nombrosa (28.800 euros/any)
  • S'eleva fins al quàdruple quan es tracti d'unitats familiars que tinguin en el seu si a una persona amb grau de discapacitat igual o superior al 33 %, reconegut oficialment per resolució expedida per l'Institut de Majors i Serveis Socials o per l'òrgan competent de les comunitats autònomes. (28.800 euros/any).

Des de l'OMIC es poden tramitar, de forma gratuïta, consultes, queixes o reclamacions i, en determinats casos, poden ser remeses als organismes competents, per tal que puguin seguir el seu curs. Des d'aquest servei també es poden promoure altres tipus d'accions en relació amb la defensa dels drets del consumidor. Cal demanar cita prèvia a través del web municipal o bé trucant al 93 741 74 00.

^