El ple aprova l'adjudicaciˇ del nou contracte de neteja
Els carrers, les platges i la recollida de residus augmentaran la freqŘŔncia de neteja
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electr˛nicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
17 FEBRER 2023

El ple de febrer va aprovar l'adjudicaciˇ del contracte de neteja viÓria, neteja de platges i recollida de residus, que comportarÓ per a l'Ajuntament un increment anual en 1 miliˇ d'Euros. Aquest increment es traduirÓ en la introducciˇ de diverses millores en la freqŘŔncia d'hores de neteja, tant als carrers com a les platges, i en el sistema de recollida de residus als contenidors, aixÝ com en l'arribada de noves eines i sistemes de neteja, entre d'altres. L'empresa encarregada del servei serÓ Acciona Servicios Urbanos SL, i el nou contracte s'anirÓ implementant al llarg de 2023.

MÚs neteja viÓria

La millora en la neteja viÓria vindrÓ derivada d'un increment d'hores de servei i de personal, especialment les tardes i els caps de setmana, i durant l'estiu. TambÚ es comptarÓ amb nous vehicles mÚs eficients i amb menys emissions ambientals, entre ells, noves escombradores elŔctriques i vehicles de neteja amb aigua a pressiˇ.

Les papereres dels carrers incorporaran recollida selectiva amb un mÝnim de dues fraccions.

Servei de neteja de les platges

Un altre aspecte que es veurÓ reforšat amb el nou contracte serÓ el de la neteja de les platges. Es considera que, ateses les caracterÝstiques de la vila, les platges sˇn un espai de lleure important durant tot l'any per a la ciutadania, per la qual cosa s'eliminarÓ el concepte de "temporada baixa" i s'imposarÓ servei de neteja durant tot l'any, amb reforšos en la temporada de bany. Com en el cas de la neteja viÓria, s'incrementaran les hores de servei i personal, s'instalĚlaran nous punts verds i s'adquirirÓ un nou tractor amb mÓquina garbelladora.

Servei de recollida de residus

El nou contracte implicarÓ canvis molt rellevants en el servei de recollida de residus urbans. L'objectiu en aquest sentit Ús assolir un increment en el reciclatge que, segons la normativa europea vigent, haurÓ de ser d'un mÝnim del 60%, mentre que en l'actualment se situa tan sols en un 39%.

D'aquesta manera, s'instalĚlaran nous contenidors intelĚligents per a les fraccions de rebuig, orgÓnica, paper i cartrˇ i d'envasos, que funcionaran mitjanšant un sistema d'identificaciˇ dels usuaris i usuÓries, que podran obrir-los amb les targetes personalitzades o bÚ mitjanšant una aplicaciˇ als telŔfons intelĚligents. Els nous contenidors, de descÓrrega inferior i amb disseny antivandÓlic, seran d'acer, per tant, molt mÚs resistents que els actuals de plÓstic, seran mÚs baixos per fer-los mÚs accessibles a tothom i permetran una millor neteja del seu entorn.

Per la seva part, els camions encarregats de la recollida selectiva ja no funcionaran amb descÓrrega lateral si no que comptaran amb un sistema que elevarÓ els contenidors pel seu buidatge, cosa que permetrÓ ubicar les illes de contenidors on resulti mÚs convenient. TambÚ s'incrementarÓ la freqŘŔncia del buidatge i de la neteja dels contenidors amb la presŔncia d'un camiˇ que complirÓ aquesta funciˇ.

Recollida Comercial

Els comeršos tindran un servei de recollida porta a porta de totes les fraccions, s'incrementaran els dies de recollida i aquesta es farÓ amb uns camions que permetran la recollida de dues fraccions simultÓnies. Es farÓ un control de les fraccions per bonificar els establiments que facin la separaciˇ de manera correcta.

Altres tipus de recollida

Amb l'objectiu de disminuir els materials impropis barrejats de les fraccions de recollida selectiva, s'instaurarÓ un servei de recollida de restes vegetals a les llars amb saques reutilitzables, i es facilitarÓ la recollida de roba a travÚs de contenidors. Els serveis ja existents de recollida d'oli, de voluminosos, de lÝnia blanca i de piles, incrementaran els punts i les freqŘŔncies.

Programa de control i de qualitat del servei

Es comptarÓ amb un programa de control de GPS, TACS i dispositius de seguiment amb la finalitat de garantir que l'execuciˇ del contracte s'efectua amb precisiˇ.

Campanyes de sensibilitzaciˇ

Abans de l'inici del nou servei es faran campanyes explicatives per garantir que la ciutadania tingui accÚs a tota la informaciˇ sobre els canvis i pugui resoldre possibles dubtes. En aquest sentit, es faran diverses campanyes generals i, alhora, tambÚ se'n faran altres adrešades als comeršos i a travÚs de les escoles. Finalment, tambÚ es faran campanyes de sensibilitzaciˇ ambiental.

Calendari previst

  • Inici del nou contracte: primavera de 2023.
  • Millores en la neteja viÓria: 2n semestre de 2023.
  • Recollida comercial: ˙ltim trimestre de 2023.
  • Recollida amb nous contenidors intelĚligents: primer trimestre de 2024.
  • Seguiment i control del servei: des de l'inici del contracte.

El contracte dona compliment als objectius de l'Agenda 2030 i s'emmarca en el pla estratŔgic SmartCity.

L'adjudicaciˇ a Acciona del nou servei de neteja es va aprovadar amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JxP-AM, del PSC-UxP-CP i de Cs, els contraris de CP-AMUNT i les abstencions de PECP.

^