CIU | La UAB premia la transparència del web municipal
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Convergència i Unió (CiU) 2012-2015
01 ABRIL 2014
 • El web municipal de Premià de Mar ha estat guardonat amb el Segell Infoparticipa  de qualitat i transparència de la comunicació pública local. Aquest distintiu el concedeix el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona després d'analitzar els webs dels ajuntaments catalans i valorar la seva transparència a l'hora d'informar el ciutadà.

  Només 36 dels 947 municipis catalans, entre ells el de Premià de Mar, han obtingut aquest guardó. Això ens omple d'orgull, perquè és un reconeixement a la voluntat i a la feina feta per millorar la relació entre la ciutadania i l'Ajuntament, amb l'aplicació d'eines de transparència i de participació.

  El punt de partida d'aquesta nova manera de fer política és l'any 2008, quan des de CiU vam decidir endegar un Pla de participació ciutadana. Va ser al mes de juliol de 2013, quan el ple municipal va aprovar de manera definitiva  el Reglament de govern obert i participació ciutadana, un document que estableix les pautes per poder avançar cap a un nou model d'ajuntament, basat en el concepte de “parets de vidre i finestres obertes” on la transparència i  la participació ciutadana han de jugar un paper rellevant.  

  Un dels primers passos que s'han fet per donar compliment al Reglament ha estat una reestructuració del web municipal on s'ha creat l'apartat Govern Obert des d'on es pot accedir de manera més directa i intuïtiva a tota la informació municipal. Alhora, regularment s'hi publiquen continguts que fins ara no es publicaven perquè la ciutadania pugui tenir accés a dades relacionades amb l'organització i la gestió municipal. Finalment, l'apartat de Govern Obert també explica quins són els canals  que hi ha a disposició dels ciutadans i les entitats per participar en els assumptes del poble.

  El Reglament de govern obert i participació ciutadana va acompanyat de l'anomenada Guia Fàcil per a la participació a Premià de Mar que explica de manera didàctica i entenedora, en un llenguatge planer que defuig dels formalismes i de la terminologia jurídica, quins són els canals i els instruments per participar en els grans afers de la vila.

  Tant els canvis al web municipal com l'elaboració de la Guia Fàcil s'han fet amb la col•laboració de l'anomenat Grup Motor, un conjunt plural i divers de premianencs que ha jugat un paper molt important a l'hora de confeccionar i desplegar el Reglament i als quals, des d'aquest espai, volem donar-los les gràcies per la seva valuosa i desinteressada col•laboració.

  No cal dir que tots aquests canvis requereixen un canvi de mentalitat i de manera de fer, on intervé tant l'equip de govern com els treballadors de l'Ajuntament. És un procés lent però que no aturarem i que ja comença a donar els primers fruits. Una bona mostra n’és el Segell Infoparticipa de qualitat i transparència de la comunicació pública local que hem rebut de la UAB. Un reconeixement que ens omple d'orgull i ens anima a continuar treballant en aquesta direcció.

^