No va passar res fora del guió, podríem dir, però tots els que ahir assistíem a aquesta sessió plenària vam tenir la sensació que presenciàvem una porció d'un esdeveniment excepcional i d'una poderosa càrrega política: ahir van ser uns 375 els Ajuntaments catalans que ho van fer, i al llarg d'aquesta setmana està previst que n'arribin a ser exactament 666 els que votin i aprovin la moció impulsada per l'AMI i l'ACM de suport a la Consulta del 9N des del món local. Una moció en la qual el consistori no només dóna ple suport a una eventual consulta sinó que també brinda al govern de la Generalitat tots els seus mitjans materials per fer-la efectiva.
A l'ajuntament de Premià de Mar presentaven la moció els grups de CiU, CP-PA i ICV-EUiA-E, però s'ha de dir que en el nostre cas no en teníem una que en teníem dues, de mocions, perquè el grup del PSC en va presentar una d'alternativa. També hem de destacar el fet que -responent a les diferents convocatòries que s'havien fet des d'entitats com l'ANC- van ser molts els premianencs que van voler ser testimonis d'aquesta sessió amb tant calat, fins a tal punt que -tot i que això no és difícil- la sala de plens es va omplir com un ou, amb persones assegudes al terra i uns quants que es van haver de conformar a seguir el ple des del vestíbul. La majoria d'elles, això també ho hem de fer notar, van aplaudir acaloradament als parlaments més sobiranistes i ho van fer de nou i encara amb més intensitat quan la moció va ser votada i aprovada. Alguns també van escridassar la portaveu popular quan parlava i l'alcalde els va cridar l'atenció.
Com dèiem, hi havia una moció, la de l'AMI i l'ACM, presentada per 3 grups i el grup socialista en va presentar una de pròpia, que resumidament parlava de consulta -també- però de consulta pactada i en cap cas d'una consulta que plantegi la independència. També emplaçava els governs català i espanyol a resoldre de manera dialogada l'encaix de Catalunya en Espanya per mitjà d'una reforma constitucional. Com era de preveure, aquesta moció només la va votar el PSC, mentre que la primera va rebre el vot dels tres grups que la presentaven i el vot contrari de socialistes i populars.
Cada força va sostenir, podríem dir, el discurs habitual, per bé que ahir els parlaments tenien segurament un plus de solemnitat. Comencem amb el grup de la Coalició d'Esquerres, que va defensar la consulta del 9N però una consulta que permeti decidir no només sobre els drets nacionals sinó també socials. El portaveu Alfons Barreras també va advocar per un procés constituent.
Crida Premianenca va ser l’únic grup que va vincular el debat nacional amb la realitat política local, ja que en un moment donat va demanar al grup de CiU que trenqués el pacte de govern amb el PSC a tenor de la discrepància política que ahir es posava de manifest i també vinculant-lo al cas de Can Sanpere. El portaveu Joan Ribet també va insistir en el recurs a la desobediència i va acusar els socialistes d'hipòcrites.
Com dèiem la regidora popular Aurora Juvé (atès que el portaveu titular Patrick Cruz no va assistir a la sessió) va ser l’única que va ser escridassada en un parell d'ocasions. El grup popular va insistir en la necessitat de respectar la legalitat vigent i va advertir també l'alcalde que donant suport a aquesta consulta es convertia en còmplice d'un acte il•legal.
Pel grup socialista va parlar de nou el portaveu Tomàs Esteban, que més que rebatre el contingut de la moció principal va esgrimir els seus arguments a favor de la moció pròpia: en resum, el PSC vol consulta, però no pas el 9 de novembre sinó quan els governs català i espanyol n'hagin pactat els termes i mai per dirimir la independència de Catalunya. Segons aquest grup, la solució passa per una reforma constitucional que atorgui més autogovern per a Catalunya.
I en nom del grup de CiU, com era de preveure, va parlar l'alcalde que també és president de l'ACM i per tant un dels responsables últims de la moció. Miquel Buch va recordar la representativitat que suposa el 80% del Parlament que ha aprovat la llei de consultes i va replicar aquells que parlen sistemàticament de legalitat, perquè segons l'alcalde el debat actual no és legal sinó polític.
Un debat polític, va dir l'alcalde, però que per les seves implicacions legals va motivar una intervenció per part de la secretària municipal al final del Ple que no havíem vist fins ara: aquesta funcionaria -responsable de vetllar per l'ajustament a la llei de tot allò que aprova el Ple- va advertir als regidors no ha pogut emetre cap informe sobre l'ajustament a llei de l'acord perquè, simplement, la Llei de Consultes encara no s'ha publicat.
Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar
...