Tal com s'esperava els extints patronats municipals van ser els grans protagonistes del ple de desembre de Premià de Mar que va tenir lloc ahir. L'aprovació definitiva de la dissolució dels patronats de l'Escola de Música, el Museu de l'Estampació i Ràdio Premià de Mar, la integració de l'Escola i el Museu en l'estructura municipal, i l'encàrrec de la gestió de la Ràdio a l'empresa pública Premià Serveis Municipals, es va aprovar, però no amb l'acord unànime que l'absència d'al•legacions donava a entendre inicialment.
El regidor de Projectes i Estudis Estratègics i portaveu del grup municipal socialista, Tomàs Esteban, va ser l'encarregat de les explicacions inicials. Esteban va dir que el funcionament futur de l'Escola de Música i del Museu es definirà en un estudi amb la Diputació mentre que la Ràdio s'integrava a l'empresa pública. Des de l'oposició, el portaveu de la Coalició d'Esquerres, Alfons Barreras es va tornar a mostrar disconforme amb la situació en la qual quedava Ràdio Premià de Mar i va criticar la contractació d'un nou periodista com a coordinador de la ràdio i del butlletí Vila Primilia. Des de Crida Premianenca, Joan Ribet es va mostra taxativament contrari a la nova situació en que queda Ràdio Premià de Mar, i va qualificar de ‘no democràtic’ el sistema de contractació del nou coordinador de l’àrea de Comunicació. El portaveu popular, Patrick Cruz, va dir que la dissolució dels patronats i la seva integració en l'Ajuntament formava part de la seva manera d'entendre les coses, i ben bé es va presentar com a inspirador de la idea. No obstant això presentava dubtes sobre la integració de la Ràdio en l'empresa pública.
L'alcalde Miquel Buch es referia a la contractació del nou coordinador de l’àrea de comunicació. L'Alcalde va recordar que s'havia fet servir el mateix sistema per a contractar el director artístic de l'espai l'Amistat i que l'equipament funcionava bé.
Finalment les votacions van quedar de la següent manera. Les dissolucions del patronat de l'Escola de Música i del Museu de l'Estampació es van aprovar amb les abstencions de Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca i el vot favorable del PP. En el cas de Ràdio Premià de Mar, Coalició d'Esquerres es va abstenir, Crida va votar en contra i PP va votar a favor. L'encàrrec de gestió del servei de Ràdio Premià de Mar per part de l'empresa Premià Serveis Municipals va comptar amb l'abstenció de la Coalició d'Esquerres i Partit Popular, i el vot en contra de Crida Premianenca. En tots els casos l'equip de govern de CiU i PSC van votar a favor per la qual cosa tots els punts es van aprovar.
Hi havia però, altres temes d'interès en el ple de desembre. Des de les àrees econòmiques es va aprovar per assentiment l'ampliació de la delegació a la Diputació per recaptar el preu públic de la recollida de residus comercials i industrials. També es presentava una nova reducció del tipus de gravamen de l'IBI a partir del nou increment de l'impost ordenat des del govern de l'Estat. L'objectiu era mantenir la mateixa recaptació per aquest impost perjudicant el mínim possible als veïns. Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca es van abstenir en aquest punt.
També es va aprovar l'adhesió a un acord mitjançant el qual l'Ajuntament podrà contractar 25 persones aturats de llarga durada i sense prestacions per un període de 6 mesos. Les explicacions van anar a càrrec de la regidora de Recursos Humans, Anna Maria Medina.
Per cert que en aquest punt, tant Medina com l'alcalde Miquel Buch van agrair de manera especial l'esforç fet pels treballadors de les àrees de Promoció Econòmica i Recursos Humans davant, segons van dir, les poques facilitats que els havien ofert des del Servei d'Ocupació de la Generalitat. El punt s'aprovà per assentiment.
També per assentiment es va aprovar un conveni amb el TecnoCampus Mataró Maresme mitjançant el qual estudiants d'aquest centre tindran contractes en pràctiques a l'Ajuntament.
El debat més polític del ple de desembre va arribar però a partir de les mocions que presentava el grup de Crida Premianenca, especialment en la que plantejava la celebració d'un ple extraordinari per a discutir, amb la participació de públic, la situació i les possibles solucions per a problemàtiques endèmiques de Premià de Mar com l'estació de Renfe, el baixador, Can Sanpere o la Nacional II entre d'altres. Des de l'equip de govern es va demanar que la moció quedés sobre la taula fins a la propera sessió del ple per poder integrar la proposta en el Reglament de Govern Obert i Participació Ciutadana. La negativa de Joan Ribet a retirar la moció de l'ordre del dia va provocar el seu rebuig amb els vots en contra de CiU i PSC, tot i els favorables de Crida, Coalició d'Esquerres i fins i tot del Partit Popular.
La resta de grups es van afegir a la moció de Crida que demanava la possibilitat de facilitar oferta festiva a la ciutat en dates assenyalades com Sant Joan o cap d'any, per la qual cosa es va aprovar per assentiment.
També va comptar amb suport unànime la moció presentada per urgència per Crida de rebuig al moviment anti gai ‘Pilla-pilla’.
Les felicitacions nadalenques i l'anunci que el ple de gener s'endarrerirà fins el dia 22, van servir per cloure el ple de desembre de Premià de Mar.
Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar.
.